"Secretul" prin care îţi citeşti adversarul la poker. Cum ştii ce are acesta în mână

2020-01-15 09:50:00 3,0k 0

Unul dintre cele mai importante aspecte ale jocului de poker e să reuşeşti să îţi pui adversarul pe o mână, astfel încât să evaluezi corect şansele de a câştiga un pot şi să iei decizia corectă. Pentru a reuşi acest lucru nu ai nevoie de ustensile magice sau de un al 6-lea simţ, care să te transforme în vizionar, ci de multă atenţie, disciplină şi cunoştinţe matematice de bază.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

Cu excepţia lui Negreanu, care este un adevărat fenomen în ceea ce priveşte "citirea" fidelă a oponenţilor în timp record, ceilalţi mari jucători, aproape fără excepţie, reuşesc să ia hotărârile corecte punând cap la cap anumite date. "Range-ul" adversarilor e cel care face de cele mai multe ori diferenţa între identificarea soluţiei bune şi o eroare care te poate costa enorm.

În prezentul articol vom încerca să te ghidăm astfel încât să îţi însuşeşti noţiunile de bază legate de "cititul" adversarilor. Altfel spus, vom prezeta o serie de factori care trebuie analizaţi în aşa fel încât să deprinzi mecanismul pe care trebuie să îl foloseşti la masa de poker.


Primul pas spre a-l "citi" pe celălalt

Puterea exemplului ne va ajuta să stabilim primele puncte de reper legate de ce ar putea deţine celălalt. Să ne imaginăm că suntem la o masă de cash, cu blinduri $1/$2. Cu 10-10, din middle position, mărim la $6 şi doar jucătorul din button merge. În pot sunt în acest moment 15 dolari, iar flopul care apare este 8 treflă - 7 treflă - 2 romb. Suntem primii care acţionăm şi mizăm $12 cu overpairul avut. Adversarul vine cu un re-raise până la $40, astfel că decizia pe care o avem de luat e una extrem de complicată. Avem o mână bună, însă un call dat aici ne poate costa tot stackul. 

Extrem de important este în acest moment să îl "citim" pe opozant, iar acest lucru poate fi făcut doar în măsura în care am fost extrem de atenţi anterior, ne-am făcut temele, şi cunoaştem aspecte importante ale jocului lui (e tight sau loose, agresiv sau pasiv, îi plac poturile mari sau preferă small ball strategy etc).


Pune-l pe toate mâinile posibile!

Greşeala pe care o fac cei mai mulţi dintre jucători e că încearcă să construiască o poveste în jurul mâinii şi a acţiunii anterioare, ajungând la o singură concluzie.

Noi propunem în loc să identifici cea mai probabilă mână pe care ar putea să o aibă (niciodată nu vom avea suficiente informaţii încât să pretindem că nu ne putem înşela în privinţa celor două cărţi deţinute de adversar), să ne imaginăm toate mâinile posibile. Şi când spunem acest lucru, evident că nu ne referim la cele 1225 de combinaţii posibile, ci la range-ul opozantului. La ce ar putea să aibă raportându-ne la acţiunea anterioară din acest pot, dar şi la istoricul său. 

Cu alte cuvinte, trebuie să ne intre în reflex să rememorăm cum s-a desfăşurat acţiunea din poturi, pentru a putea identifica cu acurateţe care poate fi range-ul său. Aşadar, din button el a plătit un 3XBB, lucru care limitează paleta sa de cărţi la doar câteva zeci de combinaţii. Apoi, pe flop, după ce noi am dat aproape pot raise, el a mărit până la 40 de dolari. Ştiind despre adversar că este un jucător bun, acţiunea sa trădează următoarele posibile mâini:

- set (8-8, 7-7, 2-2);

- două perechi (8-7 suited). Orice alte două posibile variante care să construiască două perechi pe flop ar fi fost foldate ca urmare a raise-ului nostru pre-flop;

- un overpair (9-9, 10-10 sau J-J). Aproape sigur, din poziţie, cu o pereche de dame (sau mai mult) ar fi venit cu re-raise;

- un flush draw;

- un straight draw;

- un bluf.

Probabil că în sub 1% din cazuri adversarul va avea altceva decât cărţile inventariate mai sus, astfel că în acest moment poţi spune că îi ştii range-ul cu o fidelitate maximă. 

Odată stabilit range-ul său, putem trece la următorul nivel: ce decizie trebuie să luăm în funcţie de posibilele sale mâini. Pentru a afla răspunsul corect, e nevoie de puţină matematică, o numărare rapidă a outsurilor în funcţie de fiecare variantă în parte şi aflarea echităţii. "Nu eşti la şah!", spun mulţi neofiţi în ale pokerului, neînţelegând de ce adversarul întârzie să ia o hotărâre. Acel delay e cauzat tocmai de faptul că jucătorul nu e la şah, o astfel de decizie implică o serie de calcule, mult mai complicate de multe ori decât o mutare făcută în cazul nobilului sport cu origini indiene.   

Probabilitatea de câştig a noastră în funcţie de ce deţine celălalt:

Set - 12%

Două perechi - 29%

Overpair (9-9) - 88%

Overpair (10-10) -  aproape 50%, în funcţie de cine deţine decarul de treflă

Overpair (J-J) - aproximativ 10%, în funcţie dacă deţine sau nu valetul de treflă

Flush draw - 50%

Straight draw - 60%

Observăm astfel că doar în cazul în care adversarul bluffează sau deţine perechea de nouari, respectiv draw-ul de chintă, plecăm favoriţi în cazul unui call. Ca atare, deşi la o primă vedere, decizia de a merge mai departe părea pentru unii soluţia corectă, având în vedere că aveam overpair, în realitate, după o analiză atentă, putem afirma cu certitudine că să continui în acest pot este o eroare. 

În concluzie, nu trebuie să ştim cu exactitate ce are oponentul în mână, ci trebuie să stabilim cu precizie dacă în range-ul său sunt suficiente combinaţii care să ne învingă. Trebuie stabilit acest raport (cărţi care ne bat/cărţi pe care le dominăm), astfel încât să luăm de cele mai multe ori decizia care se impune. Range reading-ul nu este un skill pe care să îl dobândeşti cu uşurinţă, însă odată ce începi să gândeşti şi să acţionezi raportându-te la factorii menţionaţi mai sus, cu siguranţă că vei face un pas în faţă pe scara evoluţiei în poker. 

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!