Pariul pentru valoare: aşa iei cât mai multe fise de la adversari când eşti aproape sigur că ai mâna cea mai bună

2020-01-16 10:50:00 2,6k 0

vb.jpg

O greşeală comună pe care o fac jucătorii începători de poker se referă la raise-ul dat, de obicei pe river. Simţind că au mâna cea mai bună, aceştia se mulţumesc să "ciupească" încă ceva: dau un raise mic, astfel încât să fie siguri că vor fi plătiţi. În realitate, dacă ar avea mai multe cunoştinţe, ar putea să obţină mult mai mult din potul respectiv cu un value bet.

Pariul pentru valoare reprezintă o strategie avansată, prin care un jucător convins că deţine cea mai bună mână reuşeşte să îşi maximizeze profitul cerând "preţul" corect. Cu alte cuvinte, e un bet pe care îl faci astfel încât să îţi maximizezi profitul, împotriva unei mâini mai slabe decât cea pe care o deţii.

TESTEAZĂ CARE ESTE CEL MAI BUN VALUE BET PE SITE-UL RECOMANDAT DE PARIURIX.COM!

Pe lângă eroarea reprezentată de un bet prea mic, amintită anterior, sunt destui jucători care comit şi o altă eroare: deşi au poziţie şi o mână mai mult decât decentă, preferă să "ia checkul", temându-se că s-ar expune la un slow play sau că, pur şi simplu, opozantul ar putea întoarce două cărţi mai bune. Acest stil de joc excesiv de precaut poate fi dăunător pe termen lung, în condiţiile în care te abaţi de la unul dintre ţelurile principale în poker - să maximizezi profitul obţinut dintr-o mână, nu doar să câştigi respectiva mână. Sigur, pentru a reuşi să fii în stare să faci value bet-uri în momentele oportune, ai nevoie de o serie de skill-uri, cel mai important fiind citirea adversarului şi capacitatea de a te pune în pielea lui (să îi cunoşti bine stilul de joc), astfel încât să ştii cam câte chip-uri ar mai fi dispus să pună în pot-ul respectiv. Nu vrei să îl pierzi, cu un fold, ci doar să primeşti un call pe o sumă cât mai mare.  

 

Cât pariezi la masa de poker?

Fără îndoială, discuţia aceasta e una extrem de complexă, o serie de factori (textura board-ului, imaginea pe care ţi-ai creat-o la masă, stack-urile voastre, dar şi fisele introduse în pot până la acel moment) fiind indicatori preţioşi, care trebuie luaţi în considerare când plasezi pariul pentru valoare.

Sunt lucruri pe care nu le poţi controla în teorie, ci doar în contextul unei mâini reale pot fi contorizate, simţite şi analizate. În schimb, ceea ce tu poţi asimila în acest moment este un lucru esenţial: renunţă să crezi că, dacă ceri puţin, vei fi mai frecvent plătit. Mai multe studii au relevat faptul că, în peste 80% dintre cazuri, un raise pe river pentru valoare de 4 big blind-uri primeşte aproximativ acelaşi număr de call-uri (diferenţă de maximum 10 procente) ca un raise de doar 2 big blind-uri. Mai mult, în unele situaţii, împotriva unor adversari de o anumită tipologie, un raise mai mare ar putea să pară suspect. Crezând că îi bluffezi, aceştia sunt mai tentaţi să te plătească decât dacă ai cere mai puţin.

Pentru a ne face şi mai bine înţeleşi, vom folosi un grafic. Mai jos, ai o situaţie ipotetică. Să presupunem că te afli într-un turneu, iar după river, tu fiind în poziţie, primeşti "check" de la adversar. Până acum în pot s-au investit fise în valoare de 600 de unităţi, în condiţiile în care blind-urile sunt 25/50. Eşti convins că mâna ta e mai bună decât a adversarului, dar eşti conştient că şi el a lovit ceva, nu a mers pe un draw care nu s-a completat. În acest moment, trebuie să faci astfel încât să extragi cât mai mult de la el, ştiind că e dispus să mai investească un număr limitat de chip-uri în pot. Dar care este limita?

Aşa cum poţi vedea în tabel, chiar dacă procentul în care vei primi call de la adversar poate să scadă cu cât tu vei cere mai mult, profitul în urma unui eventual call creşte exponenţial. Astfel, pe termen lung este mai profitabil să mergi spre limita maximă de raise. Chiar dacă nu vei fi plătit atât de frecvent, suma pe care urmează să o câştigi justifică mişcarea ta.

În concluzie, sfatul nostru este să pariezi întotdeauna pe river în momentul în care ai o mână decentă, iar pe adversar îl simţi, după modul în care a jucat până pe ultima stradă, că are o mână mai slabă, dar care să justifice un call din partea lui. Dacă eşti în poziţie şi el a dat check, e ideal, pentru că ai cu atât mai multe argumente să pariezi, dar fă-o şi când tu eşti cel care vorbeşte primul. Se va întâmpla uneori ca adversarul să întoarcă mâna mai bună sau chiar să vină cu re-raise, însă, în timp, o asemenea strategie se va dovedi profitabilă: vei obţine mult mai multe fise decât cele pe care le pierzi. Şi, dacă tot ai trecut peste teama de a paria riverul, speriat de faptul că celălalt are o mână mai bună, nu cere puţin, doar bazându-te pe faptul că aşa vei fi plătit. Încearcă să te pui în pielea opozantului, să vezi ce decizii a fost nevoit să ia şi să găseşti o paletă de cărţi pe care el ar putea-o avea în mână. Astfel, îţi va fi mai uşor să ştii cam câte fise ar mai fi el dispus să împingă în pot, cu mâna mai slabă.

50%-100% din fisele din pot ar trebui să ceri pe river, pentru un value bet corect, cred unii specialişti. În aceste condiţii, nu te expui foarte tare, în cazul în care celălalt şi-a mascat o mână foarte bună, dar îi şi insufli adversarului ideea că ar putea el să ia valoare din pot, dacă dă call şi are mâna mai bună.

TESTEAZĂ CARE ESTE CEL MAI BUN VALUE BET PE SITE-UL RECOMANDAT DE PARIURIX.COM!