Studierea adversarilor înseamnă o primă victorie. Metode eficiente pentru a-i citi pe ceilalţi la masa de poker

2020-01-16 09:50:00 1,5k 0

poker-read.jpg

Studierea adversarilor e esenţială în jocul de poker, aceasta făcând de multe ori diferenţa între victorie şi înfrângere. Cea mai bună metodă de a aduna informaţii despre opozanţi este în momentul showdown-ului, însă există destule cazuri când, graţie acestor singure indicii, nu poţi să îţi faci o părere extrem de pertinentă despre cei care sunt alături de tine la masă.

"Dacă nu vei reuşi să identifici fish-ul (DETALII AICI DESPRE TERMENII FOLOSIŢI ÎN POKER) de la masă în primele 10 minute, cel mai probabil fish-ul eşti tu", e un citat celebru, preluat şi adaptat de marele Phil Helmuth. Într-adevăr, să observi care este jucătorul cel mai slab nu e o misiune foarte grea, însă atenţia ta distributivă s-ar putea să nu fie suficient de bună astfel încât să reuşeşti să îi etichetezi corect pe toţi cei cu care te confrunţi. Informaţia înseamnă putere (şi) în poker, iar cunoaşterea adversarului e un "must" pe care nu ai voie să îl ignori.

ÎNVAŢĂ SĂ ADUNI INFORMAŢII DESPRE ADVERSARI PE CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM!

În cele ce urmează vom încerca să îţi prezentăm câteva metode eficiente prin care vei putea să te apropii de opozanţi pentru a avea o idee foarte bună despre stilul lor de joc şi acţiunile pe care le întreprind la masa de joc.


Fii familiar cu tot ce se întâmplă în jur

În măsura în care vei reuşi foarte rapid să te integrezi şi să participi activ la discuţii, vei avea confortul psihologic de a îţi canaliza resursele spre observarea şi studierea celorlalţi.

Caută pattern-urile adversarilor, observă dacă şi când se joacă cu chip-urile. În măsura în care unul are suficientă dexteritate în mânuirea fiselor, mai mult ca sigur că e un indiciu că a jucat suficient de mult poker şi, ca atare, este posibil să fie "uns cu toate alifiile". Observă cât de repede acţionează într-un pot, care este durata luării unei decizii.

Toate aceste informaţii, adunate atât când tu eşti în mână, dar mai ales când eşti în afara potului şi ai o mai bună şi mai corectă percepţie asupra celorlalţi, se pot dovedi fundamentale în viitor, când te confrunţi cu ei faţă în faţă.


Atenţie întotdeauna la ce cărţi întorc

Aşa cum am spus în debutul articolului, cele mai precise şi pline de acurateţe informaţii le obţii în momentul în care celălalt întoarce pe faţă cele două cărţi din mână.

Fii cât se poate de atent la joc în toate perioadele sale, chiar dacă, să spunem, traversezi o perioadă nefastă, în care participi foarte rar (sau deloc) la pot-uri.

Nu există informaţie mai utilă pe care să o aduni decât cea obţinută în momentul în care vezi ce a avut un adversar în mână. Poţi analiza imediat cum a acţionat pre-flop, dar şi pe fiecare "stradă" şi îţi poţi creiona un portret destul de fidel al personalităţii sale la masa de joc, al tipologiei de jucător. Nu mai trebuie să faci presupuneri, ci integrezi nişte date palpabile. Vei şti astfel cine e loose sau cine e solid, cine e dispus să îşi apere blind-urile cu orice preţ (foarte util pentru faza finală a turneelor, când blind-urile cresc), cine are un stil de joc tight sau cine devine extrem de agresiv în poturi.


Comunicarea e esenţială

Chiar dacă în general eşti o persoană introvertită, încearcă să socializezi cu ceilalţi, astfel încât să extragi de la ei orice mică informaţie, care, mai târziu, în joc, se poate dovedi extrem de preţioasă.

Nu întâmplător Daniel Negreanu, probabil cel mai bun jucător din lume când vine vorba de cititul adversarilor, caută să interacţioneze cât mai mult. Sigur, în cazul lui personalitatea este de aşa natură, însă cu siguranţă că s-a şi educat în această direcţie, conştientizând cât de vitale pot fi informaţiile primite chiar şi în momentele "moarte" ale jocului.
 

Observă în profunzime

Unii consideră că, în momentul în care un jucător nou se aşază la masă, e suficient un timp limitat - 10-15 minute - pentru a-ţi face o idee destul de fidelă despre modul în care joacă.

Observaţia poate sta în picioare, dar de cele mai multe ori s-ar putea să greşeşti etichetând pe cineva atât de repede. Fără îndoială că e absolut necesar să îţi faci anumite impresii despre adversar încă de la început, dar s-ar putea ca acestea să nu fie simptomatice pentru jocul său pe termen lung. E posibil să nu fi avut deloc carte şi tu să îl consideri un jucător tight sau e posibil să fi avut o serie foarte bună, iar tu să tragi concluzia că joacă mereu agresiv. Fii atent la adversari în cât mai multe momente ale jocului, pentru că doar aşa îţi poţi crea un tablou destul de complet în ceea ce îl priveşte. Analizează în profunzime deciziile sale de-a lungul unei sesiuni de poker pentru a avea informaţii cât mai fidele despre el.

Studierea adversarilor este o muncă pe care o depui în mod continuu şi care poate părea în multe momente titanică, având în vedere complexitatea ei. Însă vei obţine astfel informaţii esenţiale, la care probabil cei mai mulţi nu au acces. Vei fi, aşadar, cu un pas înaintea tuturor, însă nu uita un alt aspect extrem de important: independent de cât de bine crezi că îl cunoşti pe adversar, să ai în vedere faptul că acesta nu este o maşină, care să acţioneze de fiecare dată la fel. Dar prin foarte multă muncă de observaţie şi analiză, vei reuşi să îţi faci o idee fidelă despre majoritatea acţiunilor sale.

ÎNVAŢĂ SĂ ADUNI INFORMAŢII DESPRE ADVERSARI PE CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM!