Cum să joci poker contra adversarilor pe care nu îi cunoști

2020-01-08 01:00:00 1,5k 0

În poker cunoașterea înseamnă putere. Ai nevoie de cât mai multe informații pentru a lua decizia potrivită, în fiecare mână. Dar cum tratezi agresivitatea unui adversar necunoscut? Iată o întrebare la care vom încerca să răspundem, ajutându-ne de un exemplu concret.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Nevoia de control

Care este tendința ta când joci împotriva unui oponent pentru prima dată? Fără o istorie anterioară cu un jucător, e greu să faci o presupunere corectă. Așadar, ai nevoie de anumite date de background care să justifice acțiunea celorlalți și să îți confirme decizia ta. Astfel, când te confrunți cu o agresivitate semnificativă la începutul unei sesiuni, contra unui necunoscut, de cele mai multe ori e complicat să iei o hotărâre în cunoștință de cauză. 

De aceea, sfatul nostru e să fii mult mai precaut, să nu te expui. Chiar dacă pe moment s-ar putea să fi câștigat respectivul pot, pe termen lung o asemenea abordare face diferența. Pentru a înțelege mai bine de ce e nevoie de multă răbdare și de dobândirea unor date de referință, ne vom raporta la un exemplu. Ambasadorul de la 888poker, Vivian Saliba, a avut această experiență la începutul jocului cash 888poker Live Kickoff din Londra, nu cu mult timp în urmă.

După ce a fost așezată la masă alături de David Tuchman - cu care nu mai jucase niciodată - Saliba s-a confruntat imediat cu o decizie destul de dificilă. Era chiar prima mână a serii. Să analizăm ce s-a întâmplat. Tuchman se afla în small blind ($5), iar Saliba era în big blind ($10). După un limp al unui adversar din middle position, Tuchman a făcut un open bet de 30 de dolari. Acțiunea a ajuns la eroina povestirii noastre, care și-a privit cărțile: J pică  - J cupă, în big. După câteva zeci de secunde în care și-a cântărit oportunitățile, Vivian a apelat la un three bet de $110. În fapt, o mișcare destul de clasică într-o asemenea situație.

Jucătorul din middle position, care doar completase blindurile, a foldat imediat, și a venit rândul lui Tuchman să acționeze. Acesta s-a ridicat de la masă pentru a vedea exact ce stack avea Saliba. O acoperea, după ce a început sesiunea cu mai mult de 1.500 de dolari, în timp ce Vivian avea aproximativ 900 de dolari. După un act "hollywoodian", așa cum l-a descris ulterior Saliba, Tuchman a pariat $400.

Decizia corectă la masa de poker

În teorie, o asemenea mutare se face doar cu o carte extrem de puternică, mai ales că omul nostru din small nu avea poziție în raport cu bigul. La începutul oricărui joc, cei prezenți sunt extrem de conservatori, nedorind să pună la bătaie foarte multe fise până nu văd exact ce tendințe sunt la masă, ce tipologii de jucători au în față. E normal, ai nevoie de o perioadă în care să îți studiezi adversarii și să îți creezi note mentale despre aceștia.

Un four bet în această situație, din partea unui jucător necunoscut, care nu are poziție, semnifică o putere enormă. În principiu, puține sunt situațiile în care pleci favorit, poți spera doar că deții undeva la 50% șanse, într-un caz fericit. 

Așa a gândit și Vivian, care l-a pus pe Tuchman pe un "monstru" și a foldat perechea de valeți. Adversarul a întors doi șeptari, ceea ce înseamnă că Saliba a renunțat la cea mai bună mână. În acest context, avea șanse mari să câștige potul, însă, neavând suficiente date, a luat decizia corectă. Probabil oponentul ar fi apelat la un C-bet pe flop, independent de textura acestuia, iar Saliba ar fi ajuns să joace pentru toate fisele sale. Într-un loc în care avea prea puțin control, fără informații despre cel care îi stă în față.

"L-am pus pe o mână foarte puternică. Fie avea A-K și ar fi fost un flip, fie are o pereche mare în mână: A-A, K-K, Q-Q. Nu credeam că ar putea să facă o asemenea mutare cu o carte mai slabă. Am gândit că o pereche mai mică decât cea deținută de mine ar fi venit doar cu un call. Ca atare, am dat fold și am aflat după că avea șeptari. Cumva a făcut un bluff cu mâna lui. Și a mers, pentru că nu mă așteptam să fie atât de slab. Poate că am fost și eu suficient de naivă sau pur și simplu a fost el ușor "degenerat" să facă o astfel de mutare. Nu știu, judecați voi. Am luat această decizie de a folda pentru că nu știam nimic despre Tuchman. Era prima mea mână la acea masă și nu mai jucasem niciodată anterior cu el. După ce evoluezi cu niște oameni la aceeași masă, începi să le înveți patternurile. Știi care este profilul fiecărui jucător, în mare. Eu am fost în întuneric în acea mână, nu știam ce read să fac pentru că nu mă mai întâlnisem cu acest jucător. Habar nu aveam la ce să mă aștept de la el", a explicat Saliba.

Studierea adversarilor

Studierea adversarului reprezintă o componentă foarte importantă în poker. Trebuie să ştii să profiţi de informaţiile pe care acesta ţi le oferă. În consecință, să iei decizii în "orb" e o cale sigură spre diminuarea stackului. Chiar dacă Saliba se putea dubla în exemplul nostru, pe termen lung ea va avea doar de câștigat cu o asemenea atitudine. Obiectivul trebuie să fie minimizarea informaţiilor pe care le oferi despre tine şi maximizarea informaţiilor pe care le strângi despre adversari. Asta face diferenţa între eșec şi victorie.

Cine crede că pokerul este un joc de cărţi cel mai probabil se înşală. Cei mai mulţi specialişti consideră pokerul un joc de "oameni", cărţile fiind doar instrumentul prin care fiecare îşi manifestă personalitatea. Cu cât vei evolua mai mult la o masă sau în diferite turnee, cu atât te vei lovi de tipologii diferite de indivizi. Înţelegerea lor este primul pas spre a deveni un jucător mai bun, independent de calităţile pe care crezi că le ai.

În concluzie, este foarte important să ştii să-ţi citeşti adversarii după informațiile strânse la masa de poker. Această capacitate poate face din tine un jucător de succes, aşa că documentează-te cu privire la acest aspect şi nu neglija studierea oponenţilor. Și, cel mai important, nu te arunca înainte atâta vreme cât nu cunoști absolut nimic despre cel care se află în fața ta.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!