Cum să joci perechea de dame post-flop într-un pot cu mai mulți adversari

2022-01-05 10:33:00 1,6k 0

Cât de puternică este o pereche de dame din mână în no limit hold'em, atunci când ai în față mai mulți jucători? Totul depinde de flop, iar astăzi vom analiza această situație din perspectiva lui Jonathan Little, unul dintre cei mai buni antrenori de poker din lume.

Joacă la cea mai bună cameră de poker din lume cu un bonus de bun venit de până la 600$!

Pentru a învăța cum să evităm capcanele, dar și a identifica cele mai bune play-uri în poker, Jonathan Little ne sare în ajutor, el realizând emisiuni de analiză pe canalul propriu de youtube. În vârstă de 33 de ani, el este un jucător foarte agresiv, care în general citește perfect situațiile de la masă. A câștigat peste 6,7 milioane de dolari din pokerul live, iar de curând și-a lansat un canal de youtube în care împărtășește cu iubitorii pokerului diferite opinii despre ce se întâmplă în turnee sau la competițiile de tip cash.

Săptămâna trecută, el a descris o mână pe care a avut-o într-un turneu online și în care a primit pre-flop o pereche de dame. Având în vedere că în pot erau mai mulți adversari, se anunța o bătălie grea. A fost așa? Hai să vedem ce are de spus unul dintre cei mai apreciați antrenori de no limit hold'em din lume.

Când flopul te ajută

"Iată o mână drăguță pe care am jucat-o de curând într-un turneul online de no limit hold'em. Am primit Q-Q în cutoff, la un nivel de blinduri de 75/150. Un jucător din middle position mărise la 400, iar cel din hijack mersese pe varianta call. Am făcut un three bet până la 1600, iar small blindul și primii doi adversari au decis să plătească.

Pe un flop 9 romb - 3 romb - 2 treflă, m-am aflat într-o situație excelentă. În mod realistic, eram bătut doar de seturi: unul din oponenți să aibă în mână 9-9, 3-3 sau 2-2. Aproape exclud varianta de A-A sau K-K în mâna celorolalți, judecând după cum s-a jucat pre-flop. Astfel, acțiunea ajunge la mine pe flop, după ce toți ceilalți au bătut în masă (n.r. check). Într-un pot de 6500, eu mai aveavm 21.500 de fise și am decis să fac un bet.

Ce variante sunt

Mulți se gândesc aici să împingă all-in, dorind să arunce un draw de culoare pe care ar putea să îl dețină unul dintre oponenți. Problema cu acest play e că, dacă cineva ulterior decide să meargă la rândul lui all-in, ești cu siguranță într-o situație foarte proastă. Am mai discutat în trecut, cu cât faci un bet mai mic, cu atât îi determini pe adversari să rămână în joc cu un range mai slab de cărți. Am pariat 2000 de fise, un bet mic. Dacă mă gândesc mai bine, cred că aș fi preferat acum să fi făcut un bet mai mare, de aproximativ 3000. Problema nu e small blindul, al cărui stack îl acopăr cu ușurință, ci adversarii din dreapta mea. Aceștia aveau stackuri mai mari și la un bet atât de mic ar fi putut simți că sunt în față și ar fi putut deveni creativi. Dacă unul dintre ei ar merge all-in, cu 10-10 să spunem, mi-ar fi mai greu să îl plătesc. Pentru că e vorba de tot stackul meu, dar și de posibilitatea ca ei să aibă un set. E în rangeul lor o asemenea carte, așa cum este și 10-10, mână pe care însă o înving.

Asta încerc să fac eu aici, ca antrenor de poker, să încerc să găsesc cel mai bun play. Așadar, am făcut un bet de 2000, nu ideal după cum am spus, iar smallul a shovat, ceea ce e excelent. De ce spun că e excelent? Hai să privim puțin retrospectiv. Ai fost agresorul inițial într-un pot în care s-au mai implicat trei jucători. Small blindul împinge apoi all-in pe un flop 9-3-2, când tu deții perechea de dame. Acest lucru e extrem de benefic, pentru că atunci când vei lua decizia vei ști ce au făcut restul jucătorilor aflați în mână. Dacă unul dintre ei împinge, nu ești într-un loc extraordinar, dar măcar știi asta înainte să iei hotărârea ta. În același timp, all-in-ul celui din small îi împiedică pe ceilalți să devină creativi și să încerce un bluff. Dacă nu au set, vor folda, ceea ce au și făcut. Acum, referitor la decizia pe care trebui noi să o luăm: suntem bucuroși că jucăm pentru o sumă atât de mare acest pot sau spunem mai degrabă "asta e, trebuie să plătesc"?

Cea mai bună soluție

Hai să luăm în calcul ce mâini ne bat: trei variante de seturi de nouari, trei de treiari și trei de doiari. În total, 9 variante. Dar învingem perechile de decari și de valeți - câte 6 posibilități pentru fiecare, deci 12 -, dar și toate drawurile de culoare. Nici nu știu câte sunt - A-K, A-Q, A-J, A-10, K-Q, K-J și așa mai departe  -, cred că sunt vreo 15-20 de posibilități care să justifice un call al celui din small blind pre flop. Și asta fără să mai punem la socoteală momentele în care oponentul își supraestimează mâna și decide să facă un astfel de play cu șesari, șeptari sau optari. Nu pe post de bluff, ci pentru că el chiar consideră că e o șansă decentă să fie în față în acest moment. În aceste condiții, e un loc ideal pentru un call al nostru. Dacă vei folda în acest moment, cu siguranță că jocul tău are de suferit, înseamnă că foldezi mult prea ușor și ești ușor de exploatat. Da, uneori vom pierde în această situație, dar rangeul celuilalt e mult prea larg față de forța mâinii noastre. 

Așadar, am făcut un call ușor, iar adversarul a întors 8-8. Și-a supraevaluat mâna și a mai avut doar două outsuri la dispoziție pentru a întoarce raportul de forță de la masă. Și un runner-runner de culoare. Nu s-a întâmplat, astfel că am avut acces la un pot frumos, cu o decizie ușor de luat".

Joacă la cea mai bună cameră de poker din lume cu un bonus de bun venit de până la 600$!