Cum să îi învingi (aproape) de fiecare dată pe începători, la masa de poker. Ce greşeli trebuie să eviţi

2020-02-11 00:00:00 1,9k 0

poker.jpg

"Este foarte important să înţelegi că jucătorii începători nu evoluează împotriva ta. Ei doar îşi joacă propriile cărţi", este de părere Donovan Panone, un excelent teoretician al pokerului.

Mulţi consideră că nu au nevoie de lecţii pentru a îi învinge pe cei care nu au cunoştinţe temeinice despre poker şi se află la început de drum. Într-adevăr, cei mai mulţi dintre ei nu ştiu exact ce fac la masa de joc, însă, chiar dacă pe termen lung îi vei învinge constant, cel mai probabil te vei întâlni cu astfel de combatanţi la o singură sesiune de poker. Iar norocul poate fi de partea lor, astfel că suntem de părere că este util un ghid pe care să îl foloseşti. De-a lungul timpului, un jucător experimentat îşi va mări considerabil stack-ul de pe urma neofiţilor, dar trebuie să ştii şi ce atu-uri să foloseşti astfel încât să îţi înmulţeşti fisele în faţa lor şi pe termen scurt.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE DIN ACEST ARTICOL!

Într-o proporţie covârşitoare, cei aflaţi la început de drum fac o serie de erori, au un set de pattern-uri de care nu sunt conştienţi. Aceste greşeli tipice de începător pot fi folosite cu mare succes şi au aplicabilitate imediată. Astfel, în momentul în care vei învăţa tiparul jocului acestora, îţi va fi foarte uşor să începi să faci imediat profit.


Joacă mult prea multe mâini

Probabil cel mai mare dezavantaj al unui începător în poker. Nu de puţine ori, astfel de combatanţi ajung la show down întorcând mâini care puteau fi uşor dominate înainte de flop. Un as slab va fi întotdeauna greu de foldat de către aceştia, la fel cărţile de aceeaşi culoare sau connectorii. Ei vor "limpui" o serie de pot-uri, "doar pentru a vedea flopul". Nu în ultimul rând, aceştia nu au nici cea mai vagă idee despre ce înseamnă poziţia la masă, astfel că vei vedea frecvent call-uri din afara poziţiei cu K-J sau un As slab, chiar dacă anterior s-au dat raise-uri şi re-raise-uri.

În funcţie de structura jucătorilor începători, iată ce trebuie să faci astfel încât să ai succes maxim:

- Pe cei pe care îi observi capabili să renunţe la pot-uri trebuie să îi tratezi cu mai multă atenţie. Astfel, foloseşte-te de poziţia ta şi dă raise-uri mari pre-flop când mâna ţi-o permite, astfel încât să iei un avantaj decisiv încă din start. Mergi pe varianta continuation bet pe flop, chiar dacă nu ai "lovit" nimic. Acest gen de jucători vor neapărat acţiune, vor să vadă flop-ul, însă în momentul în care nu prind nimic ştiu să se retragă. Astfel, ai ocazia să iei o sumă destul de importantă fără luptă. În măsura în care eşti plătit şi pe flop, fii mult mai atent. Încearcă să evoluezi mai slow în mână, pentru că există probabilitatea mare să îşi fi completat ceva puternic;

- Pe aşa numiţii "calling station" nu trebuie să îi bluffezi niciodată. Ei vor plăti mereu, în speranţa că vor prinde într-un final cartea "minune" la care au sperat. Dă raise-uri constant şi fă-o pe sume mari, dar doar în măsura în care ai o mână decentă. Nu încerca play-uri şi nu încerca să vii cu strategii speciale înainte de flop. Aceştia nu au habar de aproape nimic şi vor plăti până în pânzele albe. În măsura în care tu nu reuşeşti să îţi completezi mâna, vei avea numai de pierdut în faţa unor adversari atât de loose. Joacă în carte şi fă-o de o manieră agresivă, astfel încât să le iei cu fiecare oportunitate un număr mare de fise.

- În ambele cazuri - fie că ai în faţă începători de tip "calling station" sau care sunt mai temători şi renunţă la mână când văd că nu li s-a legat nimic - ai mare grijă pe ce îi pui. Nu uitat că fiind debutanţi joacă o paletă mult mai largă de cărţi, astfel că nu vei putea niciodată exclude unele variante care, în mod normal, ar părea total improbabile. Jocul lor e orice altceva decât unul standard, aşa că uneori poţi avea mari surprize dacă nu eşti foarte atent.

- Până acum am învăţat să nu bluffăm niciodată un "fish" şi să nu încercăm slow-play împotriva începătorilor. Trebuie să cerem cât mai mult, atunci când cartea ne-o permite. Dar ce facem în momentul în care debutantul dă raise sau re-raise. Fireşte, răspunsul depinde în mare măsură şi de ce avem în mână şi de textura board-ului, însă, de cele mai multe ori aceştia au prins ceva când acţionează astfel. Chiar dacă mulţi începători sunt tentaţi să joace slow, neştiind ce greşeală mare comit, lăsându-te să îţi completezi mâna gratis, ei bluffează foarte rar. Aşadar, sfatul nostru în momentul în care un astfel de jucător vine cu un raise considerabil este să îl crezi. În cele mai multe  cazuri el chiar va fi prins ceva, astfel că, dacă nu eşti suficient de puternic, renunţă la pot.

- Mulţi dintre începători aleargă după draw-uri. În fapt, ei nici nu consideră că sunt într-un dezavantaj imens, au impresia că stau excelent şi că este natural ca, fie culoarea, fie chinta să intre în cele din urmă. Probabilităţile spun că acestea nu se vor completa, astfel că foloseşte opţiunea raise de fiecare dată când vezi că adversarii visează după "fete morgane". Se va întâmpla să le şi intre (renunţă la pot fără regrete atunci), însă pe termen lung vei obţine valoare din astfel de pot-uri.

- Nu în ultimul rând, fii atent la tell-urile pe care ţi le dau astfel de jucători. Ei sunt la început de drum şi nu ştiu să mascheze cărţile, cu atât mai puţin trăirile. Mimica, gestica, întreg limbajul non-verbal sunt instrumente esenţiale, pe care, dacă ştii să le identifici, vei avea succes.

În concluzie, ca un sfat general, foloseşte "ABC"-ul pokerului pentru a-i învinge pe începători. Aceştia au informaţii şi calităţi limitate, astfel că orice play sau tactică sofisticată pe care ai folosi-o nu reprezintă mare lucru în raport cu ei. Joacă solid şi corect, astfel încât să fii sigur că stack-ul tău se va consolida după astfel de întâlniri.