Cea mai mare provocare în poker: să ştii la ce se aşteaptă celălalt de la tine. Cum îţi poţi manipula adversarii

2020-01-16 14:20:00 2,0k 0

poker-sunglasses-778366.jpg

Să îţi cunoşti mâna în poker şi să reuşeşti să îi apreciezi valoarea nu mai este de mult suficient. Expansiunea continuă a acestui joc a făcut ca milioane de oameni de pe toate meridianele să se familiarizeze cu ABC-ul, astfel că pentru a câştiga ai nevoie întotdeauna să vii cu un plus.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

În ceea ce urmează vom vorbi despre noi nivele ale interpretării pokerului. La fel de important (dacă nu chiar mai) e să ştii ce ar putea avea adversarul în mână, dar şi să îţi imaginezi ce crede el că ai deţine tu şi să îl manipulezi spre piste false. Acest din urmă pas e unul decisiv şi foarte greu de stăpânit, făcând diferenţa între jucătorii buni şi cei excelenţi. Să reuşeşti să te priveşti prin ochii celuilalt şi să îţi imaginezi cum ar acţiona el în raport cu stilul tău de joc, iată o provocare deloc uşoară. Dar, odată ce vei reuşi să faci acest lucru cu succes, poţi exploata la maximum slăbiciunile celuilalt şi te poţi proteja de poturi în care poţi pierde foarte mult.


Cunoaşte-ţi adversarul

Primul nivel de gândire în poker se referă la mâna pe care o primeşti de la dealer. Să alegi ce să joci şi ce nu reprezintă unul dintre fundamentele pokerului. "Abia în momentul în care devii extrem de selectiv şi renunţi fără vreo urmă de remuşcare la cele mai multe dintre cărţi înainte de flop, poţi spune că ai început să înveţi poker", spune legendarul Doyle Brunson în celebra sa carte "Super System". Despre selecţia mâinilor de start am vorbit aici, acum ne vom canaliza energiile spre a trece la "next level": ce are adversarul?

În teorie pare uşor să estimezi ce ar putea deţine celălalt în mână, dar pentru a reuşi pe termen lung să apreciezi cu o fidelitate mare ce joacă opozantul e nevoie de foarte multă muncă. În primul rând trebuie să ai o atenţie distributivă excelentă şi să analizezi în profunzime deciziile celorlalţi, mai ales când nu eşti implicat în poturi. Urmăreşte-le patternurile, analizează şi observă ce range de cărţi joacă şi cum se comportă în diferite situaţii.

Prin această comparaţie permanentă - ce am eu în mână vs ce deţine cel din faţa mea - vei reuşi să faci pasul următor în poker. Vei şti pe ce să îl pui de cele mai multe ori pe celălalt şi, ca atare, te vei putea proteja pe tine. O mână a ta care pare să fie una foarte puternică de exemplu poate să îşi piardă brusc din valoare dacă în faţă îl ai pe un jucător tight, care îţi face un check-raise. Tu ştii foarte bine că acest adversar joacă un număr limitat de mâini şi este agresiv doar când e în carte. Ca atare, trebuie să îţi re-evaluezi în permanenţă mâna în funcţie de informaţiile pe care aduni de la celălalt.

La polul opus, în momentul în care simţi slăbiciuni în mâna adversarului, ai ocazia să le foloseşti în favoarea ta. Chiar dacă mâna ta nu pare una destul de bună, ea poate să fie în unele condiţii suficientă pentru a lua potul. Sau poţi apela la varianta bluff-ului, în măsura în care simţi la celălalt neputinţă, obţinând astfel fise fără luptă.


Cum mă văd ceilalţi

Odată ce eşti capabil să identifici fidel ce range de cărţi utilizează cu precădere ceilalţi, vei putea să treci la următorul nivel, care te va ajuta să te lupţi de la egal la egal cu cei mai buni jucători.

Prin identificarea corectă a cărţilor jucate de ceilalţi vei fi capabil să renunţi la mâini mari - ca perechi de K-K sau A-A - în anumite situaţii, conştient că acestea au fost "sparte" de adversar, însă adevărata artă e să reuşeşti să te priveşti prin ochii opozantului. Să îl determini să greşească având în vedere imaginea pe care tu ai reuşit să o creezi în mintea lui. La rândul lor, adversarii buni vor reuşi să recunoască destul de exact cărţile pe care tu obişnuieşti să le joci. Trebuie să foloseşti acest dezavantaj ca pe un atu: pătrunde în mintea lui şi convinge-l că se înşală, foloseşte informaţiile asimilate de el despre tine pentru a-l determina să greşească.

Să luăm un exemplu care să demonstreze ce încercăm să explicăm. Să presupunem că eşti un jucător extrem de tight, iar ceilalţi au mare grijă în poturile contra ta pentru că ştiu că se vor lovi aproape de fiecare dată de o mână mare. Cum poţi folosi această imagine a ta proiectată în conştiinţa lor în avantajul tău? Bluffându-i, dându-le senzaţia că eşti pe o carte mare şi atunci când de fapt ai ratat board-ul.

Să ne imaginăm că alegi să joci un A romb - 9 de cupă din poziţie, iar pe un flop K cupă - 4 romb - 5 romb, adversarul merge pe un continuation bet. Ai runner-runner pentru chintă şi culoare şi asul la dispoziţie pentru perechea cea mai mare. Dacă raise-ul celuilalt nu este enorm, pot odds sunt de partea ta, iar un call e necesar. Pe turn apare un 2 de romb, care te pune pe un draw de culoare (nuts) şi un insight de chintă. Ca atare, vei plăti din nou un raise rezonabil. Să presupunem că ultima carte, riverul, este un J de cupă, o carte neutră care nu te ajută la nimic, tu având în acest moment As high. Cu A-K în mână, opozantul va încerca foarte probabil şi pe river un value bet, dar tu încă te poţi folosi de imaginea ta pentru a întoarce totul în favoarea ta. Jos sunt trei romburi, iar asul de romb este în mâna ta. Ştii sigur astfel că el nu are nuts şi ştii că, în ciuda pariului pentru valoare făcut, se teme că ai putea avea mâna mai bună. Un re-raise al tău aici va avea de cele mai multe ori sorţi de izbândă. Având în vedere imaginea pe care el şi-a conturat-o despre tine, va gândi de fiecare dată că nu poate bate decât un bluff. Orice alte variante de mâini pe care tu le-ai fi jucat pre-flop sunt susceptibile de a-i bate mâna. Mixându-ţi jocul şi alegând să vezi flopul cu A-9 offsuit, o mână care iese relativ din range-ul tău, l-ai trimis pe adversar pe o pistă falsă. El va rămâne cramponat în sistemul construit anterior şi va tinde să îţi dea credit, neaşteptându-se să îl bluffezi.

În concluzie, pentru a deveni un jucător de poker foarte bun, nu e suficient să faci o selecţie atentă a mâinilor la care apelezi pre-flop. Acest fapt îţi asigură un oarecare succes, dar doar până la un anumit nivel. Pentru a te lupta de la egal la egal cu opozanţi foarte puternic, e nevoie să le înţelegi acestora jocul, să identifici cărţile pe care ei se bazează cu precădere şi, mai ales, să reuşeşti să foloseşti imaginea ta proiectată în conştiinţa lor în avantajul tău.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!