Cum îţi poţi citi adversarul ca pe o carte deschisă: cele mai importante tell-uri în pokerul online

2020-01-14 09:50:00 2,3k 0

Principala diferenţă între pokerul online şi cel real este reprezentată de faptul că, în cazul primului, nu îţi vezi şi nu îţi poţi analiza în profuzime adversarii. Mulţi sunt de părere că astfel scapi lucruri esenţiale, însă există o serie de informaţii preţioase pe care poţi să le obţii şi din faţa calculatorului. Evident că nu vei avea cum să observi postura, semnalele non-verbale sau alte elemente date de adrenalina jocului la o masă de cazinou, însă există o serie de alte piese de puzzle, pe care, dacă înveţi să le asimilezi ca o componentă importantă din jocul tău, nu doar că te vor transforma într-un jucător mai bun, dar adversarii ţi se vor părea adevărate cărţi deschise.

Vezi care este camera de poker online pe care o recomandă pariurix.com!

Există, aşadar, o serie de tell-uri în pokerul online care sunt la fel de importante ca cele fizice, pe care le poţi observa la o masă reală. Sunt pattern-uri pe care cei mai mulţi nu au capacitatea să le ascundă, astfel că, dacă vei şti să le identifici, îţi vor oferi o serie de informaţii suplimentare, decisive.

 

Call-ul imediat

Când adversarul tău ia decizia să dea call imediat cum îi vine rândul, acest lucru nu poate însemna decât un singur lucru: nu are prea multe motive să se gândească. Fie că decizia vine înainte de flop sau după, cel mai probabil el deţine o mână speculativă. Repeziciunea cu care a luat decizia înseamnă că mâna pe care o are nu i-a oferit argumente serioase să dea raise. În general, perechile mici, mâinile de draw sau connectori de aceeaşi culoare îi împing pe adversari la o reacţie atât de rapidă. Posesorii de cărţi mari (AK sau JJ, de exemplu) nu vor lua o decizie de call atât de repede, mâinile lor îndreptăţindu-i serios să se gândească la raise, pre flop.

Regula e valabilă şi după flop: un adversar care plăteşte repede înseamnă de obicei că acesta aşteaptă ceva pentru a-şi îmbunătăţi considerabil mâna. Altfel, ar analiza mai în profunzime şi ar cântări serios varianta de a mări potul, pentru a-şi proteja o eventuală mână foarte bună.


Acţiunea întârziată

La polul opus call-ului instant se află jucătorii care au nevoie de mult timp pentru a lua o decizie. De multe ori aceştia apelează chiar la "time bank", astfel încât să aibă suficient timp pentru a-şi cântări deciziile.

Deşi timpul nefiresc de lung pentru pokerul online te-ar putea duce cu gândul la faptul că opozantul ar putea deţine o mână marginală şi caută să vadă dacă se justifică din punct de vedere al banilor din pot un call, de cele mai multe ori întârzierea acţiunii trădează o mână foarte puternică. Un astfel de jucător studiază modul în care poate să obţină maximum din acel pot, iar pentru acest lucru are nevoie de timp.

Ca o concluzie, o întârziere a jocului foarte rar poate fi un semn bun pentru tine, iar dacă acest delay e dublat de un re-raise, atunci cu siguranţă că nu te afli în cea mai bună poziţie.

Ca un sfat, foloseşte-te la rândul tău de această armă, chiar dacă unele mâini nu îţi oferă prea multe motive de gândire. Adversarului nu îi va mai fi la fel de la îndemână să fie agresiv dacă te vede că te gândeşti mai mult decât de obicei (decât dacă deţine o mână extrem de puternică), iar tu vei avea mai mult timp la dispoziţie pentru analiză şi pentru a-ţi îmbunătăţi şansele de a lua deciziile corecte.


Primele mâini după un bad beat

Dacă cineva joacă foarte agresiv mâinile ulterioare unui bad beat în care a pierdut o bună parte din pot, foarte rar acesta este semnalul unei alte mâini puternice.

Cel mai probabil, adversarul e tiltat şi caută cu nerăbdare să întoarcă chipurile pierdute. Probabilistic, după o mână foarte bună, şansele ca el să primească alte două cărţi premium sunt destul de mici, astfel că aproape sigur maniera lui de a juca este generată de frustrare şi furie.

Sigur, un adversar titlat poate să lovească în final ceva şi să câştige mâna, însă de cele mai multe ori vei avea un avantaj foarte mare în faţa lui. Profită de faptul că nu gândeşte limpede în acest moment al jocului şi încearcă să intri în pot cu el, evident, în măsura în care cărţile îţi permit. Nu uita, însă, că şansele ca el să aibă ceva cu adevărat bun sunt destul de mici, el acţionând acum sub impulsul nervilor.


Jucătorii care îşi arată mâinile sunt fără experienţă

Din nevoia de validitate la masa de joc online, mulţi arată mâna câştigătoare, chiar dacă nimeni nu i-a plătit. Procentual, se arată mai mult bluff-urile, însă, indiferent de situaţie, un astfel de jucător trădează lipsă de experienţă.

Arătându-ţi cărţile nu faci altceva decât să le oferi informaţii gratuite adversarilor, care, în viitor, se vor folosi de acestea pentru a te contracara. Nu ai nevoie să le oferi gloanţe opozanţilor pentru a primi validitatea pe moment, pe termen lung vei avea de suferit.

Există, fireşte, şi excepţii. În unele momente, când simţi că un alt jucător e aproape de tiltare, îi poţi arăta foarte clar că l-ai blufat, astfel încât starea sa mentală să primească o nouă lovitură. În egală măsură, în faţa unui adversar loose, dar cu un stack important, de care te temi, poţi arăta cărţile câştigătoare, astfel încât pe viitor să ştie că tu eşti un adversar care joacă doar mâini puternice şi nu are rost să îşi irosească chipurile în dispute cu tine.


Foloseşte opţiunea player notes

Dacă în jocul live îţi poţi aduce mult mai uşor aminte de foştii adversari, fiecăruia asociindu-i o faţă, la pokerul online lucrurile stau diferit.

Se întâmplă adesea să joci cu adversari pe care i-ai întâlnit şi în trecut, iar anumite note explicative despre ei te pot ajuta neaşteptat de mult. Toate camerele de poker au opţiunea "player notes", astfel că, în momentul în care vei accesa profilul unui jucător cu care te afli la masă, vei avea câteva cuvinte importante despre el, scrise chiar de tine, anterior. Acest lucru te va ajuta să îţi creionezi mai repdede decât oricine de la masă o idee despre adversari, un avantaj de nepreţuit.


Betul pe river

De foarte multe ori se întâmplă ca agresorul iniţial să continue într-un ritm ascendent cu rais-urile, pe fiecare stradă. Poate fi continuation bet (DETALII AICI) sau un semn clar că şi-a îmbunătăţit mâna şi vrea să extragă cel mai mult posibil din pot.

Se întâmplă însă frecvent ca adversarii să parieze pe river mai puţin decât o făcuseră pe turn. Acest lucru nu poate fi citit sub nicio formă ca un "value bet", dimpotrivă: este un semn de slăbiciune. De cele mai multe ori, un astfel de jucător a stat într-un draw (fie de chintă, fie de culoare) care nu s-a completat. Plasând pe river un pariu mai mic decât pe turn, el îţi indică clar faptul, fără să vrea, că mâna sa e una slabă. El înţelege că a pierdut potul, însă speră că nici ţie nu ţi s-a completat o mână puternică. Cu un raise pe river mai mic decât cel pe turn el nu speră la nimic altceva decât ca tu să ai o mână marginală, care să nu îţi permită să mai investeşti vreo fisă în pot.

În general, acest tell extrem de puternic dat de adversar trebuie fructificat: chiar dacă opozantul s-a bazat pe faptul că tu nu ai o mână suficient de puternică (şi a avut dreptate), în măsura în care va primi raise, va renunţa la pot. Dacă totuşi ai prins ceva, însă te temi de o mână mai puternică, un value bet ar fi indicat aici, astfel că apelează tot la raise. Dacă ar fi avut o mână monstru, fii sigur că ar fi încercat să extragă mai mult şi nu s-ar fi folosit de acest subterfugiu.

Fără îndoială că există şi jucători de poker care cunosc la rândul lor aceste tell-uri de la masa de poker online şi care acţionează astfel încât să transmită mesaje contradictorii, pentru a te păcăli şi a îţi da o falsă senzaţie. Per total, însă, procentul lor este destul de mic, astfel că, dacă vei reuşi să asimilezi informaţiile anterioare, de cele mai multe ori vei avea succes, luând decizia corectă.

Vezi care este camera de poker online pe care o recomandă pariurix.com!