Cum îți citești adversarii la masa de poker? Vezi câteva gesturi care îi trădează!

2020-01-15 13:50:00 4,9k 0

Chiar dacă pokerul este un joc de noroc pe care foarte multe persoane îl interpretează diferit, în maniera proprie, există totuşi un aspect extrem de important pe care orice jucător al trebui să-l ia în seamă : citirea adversarului. În continuarea acestui articol voi vorbi despre câteva gesturi care trădează intenţiile jucătorilor la o masă de poker live.

JOACĂ POKER LA CAMERA RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM!


Studierea adversarilor la masa de poker

Studierea adversarului este o componentă foarte importantă în poker şi trebuie să ştii să profiţi de informaţiile pe care acesta ţi le oferă. În acelaşi timp, trebuie să încerci să eviţi să-l informezi prin gesturi despre starea ta de spirit. Un pincipiu de bază al acestui joc de noroc atât de iubit, spune că diferenţa dintre minimizarea informaţiilor pe care le oferi despre tine şi maximizarea informaţiilor pe care le strângi despre adversari poate face diferenţa între pierdere şi câştig.

Jucătorii profesionişti ştiu să facă foarte bine asta şi îşi controlează de obicei gesturile. Nu lor le dau sfaturi insă, ci jucătorilor amatori, care nu se simt stăpâni pe ei la masa de poker. Trebuie precizat că gesturile care trădează sunt de două feluri:

 • involuntare - atunci când nu pot fi controlate de jucător şi sunt făcute fără intenţie, chiar şi de oameni cu experienţă. Ele trădează starea de spirit, emoţiile trăite şi-ţi formează o idee despre cărţile adversarului.
 • voluntare - atunci când sunt făcute intenţionat, de oponenţii care încearcă să-i inducă în eroare pe ceilalţi. Sunt mai greu de interpretat decât cele precendente, însă cu puţină atenţie şi studiu poţi avea succes.

Experţii în analiza pokerului au făcut foarte multe studii pe această temă, jucătorii profesionişti şi-au împărtăşit în nenumărate rânduri ideile despre gesturile de mai sus şi chiar s-au scris cărţi în acest sens, identificându-se câteva gesturi uzuale.

Un gest deconspirat ar trebui în general să poată să schimbe un Call la limită în Fold sau un Call cert într-un Raise; ceva de genul acesta. Ar trebui să te ajute să iei deciziile la limită.Jonathan Little - jucător profesionist de poker şi autor al unor cărţi de strategie.Gesturi care trădează o mână bună

 • jucătorul începe să respire mai greu, gest pe care uneori chiar şi cei mai buni jucători nu-l pot controla. El vine în urma tensiunii momentului.
 • jucătorul îşi verifică rapid chipsurile – Acesta aruncă o privire scurtă pentru a vedea cum stă şi cât să parieze. Dacă observi acest gest ar trebui să cântăreşti foarte bine dacă merită să te implici în pot.

Descoperă camere de poker online la care joacă cel mai mulți români!

 • tremuratul mâinilor - şi acest gest este involuntar, care cu greu poate fi controlat. Emoţiile sunt o parte importantă a pokerului şi trebuie doar să ştii să le citeşti.
 • adversarul se uită constant în altă direcţie - acesta poate fi cel mai periculos jucător deoarece de obicei va face acest gest în mod voluntar. Se fereşte să nu te indimideze şi încearcă să-ţi inducă ideea că are o mâna slabă.
 • învârte chipsurile nebuneşte - unii jucători când au o mână bună fac acest gest involuntar, care trădează o stare de nelinişte.
 • poziţia la masă - pe parcurs ce primeşte cărţi şi are o mână bună sau şansa de a forma una, jucătorul devine brusc interesat de joc şi-şi schimbă involuntar poziţia dintr-una relaxată într-una rigidă, devenind agitat şi atent la ceea ce face.
 • aşază chipsurile cu grijă, atent - asta îţi poate arăta că încearcă să nu-şi sperie adversarii


Gesturi care trădează o mână slabă

 • adversarul începe să clipească des - un gest involuntar care indică stresul. Dacă însă clipeşte destul de rar înseamnă că încearcă să-şi controleze mişcările oculare pentru a ascunde ceva. Urmăreşte acest aspect şi vezi cum se comportă adversarii într-o perioadă mai îndelungată de timp.
 • te fixează cu privirea - încearcă astfel să te intimideze şi este foarte posibil să joace la cacealma. O idee bună este să dai Call.
 • privitul îndelung către chipsuri - un gest care semnifică nesiguranţa unui eventual pariu. 
 • încearcă să-şi ţină respiraţia - este un gest foarte des întâlnit la bluff.
 • postura la masă - un jucător care n-are o mână bună se va relaxa automat şi tinde să stea pe spate în scaun. Un gest necontrolat care indică starea de spirit.
 • aruncă chipsurile agresiv pe masă când pariază - poate încerca prin acest gest să te intimideze în mod voluntar.

Ţine cont însă de faptul că astfel de gesturi diferă de la jucător la jucător, în funcţie de experienţă şi stăpânire. Nu lua decizii exclusiv din acest punct de vedere deoarece graniţa dintre un gest involuntar şi unul intenţionat nu este prea mare. Urmăreşte oponenţii mai mult timp, studiază-le gesturile în anumite momente cheie ale jocului şi apoi fă diferenţa între ele. 


Cum să eviţi gesturile care te trădează!

Aşa cum am spus mai sus, dacă nu dai informaţii despre tine la masă vei avea o şansă mai mare de câştig. Dacă reuşeşti să-ţi controlezi în primul rând trăirile, totul devine mai simplu. Tot ceea ce trebuie să faci este să fii robotic, constant în ce gesturi faci şi cât mai rigid posibil de la prima până la ultima mână. Acţionează la masă cu aceeaşi viteză, acelaşi stil, la fiecare mutare.  

De exemplu, după ce primeşti cărţile uită-te imediat la ele şi apoi le acoperi. Poţi începe să învârţi chipsurile într-un mod constant, simetric, de fiecare dată cu aceeaşi viteză. Când pariezi s-o faci în acelaşi fel, controlat, identic în mişcări de fiecare dată.

În concluzie, este foarte important să ştii să-ţi citeşti adversarii după gesturile făcute la masa de poker. Această capacitate poate face din tine un jucător de succes, aşa că documentează-te cu privire la acest aspect şi nu neglija studierea oponenţilor.

JOACĂ POKER LA CAMERA RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM

Autor