Cum identifici range-ul adversarului la masa de poker. Secretul pentu a şti ce are celălalt în mână

2020-01-07 05:10:00 2,4k 0

Unul dintre aspectele esenţiale ale jocului de poker e să reuşeşti să îţi citeşti adversarul, să poţi să îl pui pe o mână, astfel încât să evaluezi corect şansele de a câştiga un pot. Pentru a reuşi acest lucru nu ai nevoie de capacităţi extrasenzoriale, ci de multă atenţie, disciplină şi cunoştinţe matematice de bază.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIŢII!

Greşeala pe care o fac cei mai mulţi dintre jucători e că încearcă să construiască o poveste în jurul mâinii şi a acţiunii anterioare, ajungând la o singură concluzie. Roy Cooke, un mare jucător de poker, propune altceva: în loc să identifici cea mai probabilă mână pe care ar putea să o aibă celălalt, ar trebui să găseşti range-ul său total, toate mâinile posibile pe care ar putea să le aibă (în funcţie de tipologia sa, acţiunea de la masă, stack, imagine etc); astfel, bazându-te pe aceste informaţii, poţi să iei o decizie care are şanse mult mai mari să fie cea bună, pe termen lung. Dar cel mai bine ar fi să îi dăm cuvântul lui Roy, care într-un editorial apărut de curând ne explică excelent cum putem să găsim cu uşurinţă soluţia corectă.

"Te pun pe A-K", mi-a spus un oponent la ultimul turneu la care am participat, plătindu-mi all-in-ul cu 3-3 și deținând șanse mai mari de 50% pentru a mă elimina din competiție. Și a avut dreptate, împinsesem cu A-K, dar, din fericire, pentru mine a venit un K și am reușit să mă dublez. Mulți jucători gândesc pokerul în termeni absoluți, își pun adverarul pe o mână și nu iau în calcul alte variabile, nu gândesc mai departe, nu iau în calcul faptul că s-ar putea să comită o eroare cu readul lor.

Din punct de vedere matematic, domnul "call all-in" de mai sus a procedat corect în acea mână, însă eu aș fi făcut în situația dată același play cu o serie mult mai mare de mâini, inclusiv perechi medii și mici, care i-ar fi oferit, în cazul în care plătea all-in-ul șanse de 1 din 4 să câștige potul. În cazul dat a plecat în față și a pierdut, însă pe termen lung, plătindu-mi all-in-ul, ar avea de pierdut expected value, pentru că A-K se afla la limita inferioară a range-ului cu care aș fi shovat. În cele mai multe dintre cazuri, el ar fi fost outsider, eu deținând o mână care să îmi ofere aproximativ 80% șanse în pot. Ce vreau să evidențiez în mod deosebit este faptul că deciziile pe care trebuie să le iei trebuie să aibă în vedere întregul range al adversarului. La acesta trebuie să te raportezi mereu, nu la o mână specifică, pe care, să spunem, că simți că e mai probabil să o aibă.

Fiecare jucător are un range de mâini cu care face beturi, unul cu care va apela la check-raise, unul care nu îi oferă perspective și va folda aproape de fiecare dată sau un range de cărți pentru bluff. Nu vei putea niciodată să spui cu exactitate că e pe mâna "X-Y", dar poți să analizezi probabilitatea de a avea un anumit range. Dacă ești de părere că mâna ta, raportată la range-ul său mediu, este suficient de puternică, atunci ai șanse mai mari să iei decizia cea bună, să iei o hotărâre în cunoștință de cauză.

Să luăm un alt exemplu, pentru a înțelege mai bine la ce ne referim: ești la o masă de cash, la un nivel e blinduri de 2$-5$, în stilul no-limit hold'em. Trei jucători au mers pe varianta limp înaintea ta, iar tu, din button, decizi să mărești până la 35$ cu Q-Q. Blindurile foldează, la fel și primi doi adversari care au limpat. Al treilea, însă, decide să vadă un flop și face call.

Pe un flop 9 pică - 5 romb - 3 cupă, este puțin probabil să fi lovit ceva. Dă check, iar tu arunci 50$ în pot pentru un C-bet. Ești plătit, iar turnul este reprezentat de un 10 de cupă, care nu ar trebui să schimbe fundamental raportul de forțe. Adversarul bate din nou în masă (check), iar tu faci un nou bet, exact ca la carte: 100$. De data aceasta, oponentul te surprinde și apelează la un check-raise, mărind până la 380$.

Ce mâini/play-uri sunt în range-ul jocului său? Iată cum ar trebui să pui problema când te confrunți cu o astfel de situație. Poate oare să aibă un draw proaspăt completat și să aleagă check-raise bluff în acest moment? Este o posibilitate, dar cei mai mulți dintre adversari sunt incapabili să facă un asemenea play, după ce tu ai arătat agresivitate pe fiecare dintre străzile de până acum. Trebuie să îți cunoști foarte bine opozanții pentru a ști foarte bine nu doar range-ul de mâini pe care se bazează, dar și capacitatea de a face play-uri puternice în momentele în care se află în situații limită. Draw-ul de culoare se poate să se fi completat, însă întrebarea e de ce ar fi mers pre-flop și ulterior, pe board, cu o mână gen A-7 suited. Poate să aibă un 7-8 de cupă și să aibă două draw-uri la dispoziție (chintă și culoare), dar trebuie să știi exact în ce măsură cu o asemenea mână ar fi plătit un three bet atât de mare înainte de apariția cărților comune.

O altă posibilitate, mult mai probabilă, e să fi avut de la început 9-9 în mână sau chiar 10-10 și acum să i se fi completat cel mai mare set. Însă, în ce măsură cu o asemenea mână ar fi ales să dea doar call pre-flop, după ce alți doi opozanți merseseră pe varianta limp? Iată o altă întrebare pe care trebuie să ți-o pui înainte de a identifica cât mai corect range-ul celuilalt în situația dată.

Un set de treiari sau de cinciari e mult mai probabil să fie în range-ul adversarului și justifică pe deplin acțiunea pre-flop. A mers după set mining, iar apoi, știind că se confruntă cu un singur adversar, a decis să plătească, procentele fiind de partea lui atâta vreme cât tu nu ai fi avut o pereche superioară. Odată lovit setul, a vrut să îl joace slow, însă apariția șanselor de culoare l-au făcut să renunțe la ascunderea puterii mâinii și să fie foarte agresiv. Este o ipoteză plauzibilă și care să se înscrie într-o logică a mâinii, respectând totodată range-ul lui? Probabil că da.

Multe depind, fără îndoială, de cât de ușor de citit e cineva, însă adversarii buni știu să își camufleze foarte bine play-urile și să te trimită pe piste greșite. În cazul nostru, opozantul este fără îndoială unul de calitate, iar o concluzie la cele prezentate anterior ar fi următoarea: în 80% dintre cazuri celălalt deține un set (indiferent care), în 10% din situații e pe un draw și a apelat la un semi-bluff, iar în 10% dintre cazuri face un bluff extrem de puternic, dorind să îți transmită clar că este pe o mână mare, deși realitatea e alta. Drept urmare, observăm că doar în 20% dintre situații, pleci mare favorit, astfel că decizia care se impune, deși boardul nu pare a fi unul neprietenos, este foldul. Mulți nu gândesc așa și fac prea frecvent greșeala de a plăti sau chiar de a-și împinge toate fisele în pot, considerând că sunt în față.

În concluzie, este extrem de important să identifici range-ul oponentului și să analizezi cum ar fi procedat în fiecare din situațiile date, în parte. Raportează-te la range-ul total mult mai des și nu pica în capcana de a-l pune pe o mână și a merge până la capăt cu acea credință. Se prea poate să nu faci read-urile corecte prea des. În schimb, dacă te vei raporta la întregul lui joc și la range-ul total, vei avea mult mai multe șanse de a lua pe termen lung decizia corectă.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIŢII!