Call sau re-raise? Când C-bet-ul adversarului trădează slăbiciune

2020-01-07 09:50:00 1,5k 0

hand.jpg 

În fiecare săptămână îţi prezentăm o mână importantă dintr-un turneu mare de poker şi analizăm împreună decizia care se impunea într-o situaţie limită. Astfel, veţi înţelege mai bine cum trebuie să trataţi o mână complicată şi la ce aspecte să vă uitaţi înainte de a lua hotărârea finală.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

În no limit hold'em fiecare decizie luată poate cântări decisiv, însemnând de multe ori chiar eliminarea din competiţie. Împreună încercăm să identificăm unde se comit cele mai multe erori, de ce capcane să ne ferim, astfel încât să ne maximizăm şansele la masa de joc.


Scenariul (ne vom imagina că unul dintre jucători eşti chiar tu)

Te afli la masa finală a unui turneu important (au mai rămas 8 concurenţi în cursă), la care au participat mai mult de 21.000 de jucători. Buy-in-ul a fost de 565 dolari, astfel că ai garantată o sumă de 118.937 dolari. Chiar şi aşa, toţi au în minte premiul cel mare de un milion de dolari aferent învingătorului.

Cu 18.150.000 de fise în faţă, te afli în poziţia secundă. Blind-urile au valoarea de 250.000/500.000, cu un ante de 50.000. Aşadar, deţii 36 de big blinduri, lucru extrem de confortabil în condiţiile în care doi dintre adversari au mai rămas cu doar 10 bb-uri.

Primeşti A treflă - J treflă în under the gun (UTG) şi decizi să faci un raise de 1.000.000. Toţi foldează până la jucătorul aflat în Cut off, care decide să mărească până la 2.200.000. Stack-ul său era de 10.850.000 înainte de re-raise şi, chiar dacă nu ai foarte multe informaţii despre el (nu aţi fost deloc la aceeaşi masă până să se ajungă în ultimii 9), decizi să plăteşti.

Pe un flop 7 treflă, 4 cupă, 3 treflă, eşti primul care vorbeşte. Baţi în masă (check), iar agresorul iniţial dă un raise de 1.600.000 fise, rămânănd cu un stack de aproximativ 7.000.000 chipuri.

Ce faci în acest moment: call, raise sau fold? Dacă doar plăteşti, care e planul pentru turn, în cele două situaţii ipotetice - completarea draw-ului sau rămânerea cu As high -? Crezi că există posibilitatea să fii în faţă în acest pot? Dacă da, te gândeşti să extragi valoare? Dacă eşti de părere că e o situaţie de coin flip, eşti dispus să rişti o mare parte din fise ştiind că în caz de eşec vei rămâne short stack? Ce ar putea avea adversarul şi în ce măsură poate renunţa la mână? Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care trebuie să ţi le pui pentru a-ţi face ordine în minte înainte de a lua hotărârea finală, una capitală, care te poate transforma în chip leader detaşat, dar te poate şi scufunda.


Decizia corectă


Fără îndoială că niciun jucător profesionist de poker nu poate alege să foldeze aici. Cu un draw de culoare (nuts), nu poţi pleca din acest pot având în vedere raise-ul moderat.

Aşadar, variantele de luat în calcul sunt call-ul şi re-raise-ul. Având în vedere că opozantul a mărit potul iniţial din late position şi putea fi pus all-in (sau putea să aibă în faţă un 4XBB) de alţi 4 jucători, fără îndoială că deţine o mână puternică. Range-ul lui se restrânge astfel la perechi peste "9" şi A-K. Eventual şi A-Q suited, dar mai puţin probabil. Ca atare, call-ul tău pe flop poate fi o soluţie corectă, în condiţiile în care te gândeşti că nu îl poţi arunca din mână cu un check raise shove şi nici nu îţi doreşti un coin flip pentru cea mai mare parte a fiselor tale (în cazul în care deţine Q-Q sau K-K, pleacă favorit în 55% dintre cazuri, în măsura în care are pereche mai mică de valeţi, raportul se schimbă, tu urmând a câştiga în 55% dintre situaţii).

Un call, deci, nu este complet greşit, însă personal noi am alege varianta check-raise sau shove all-in. Asta pentru că C-bet-ul său a avut o valoare relativ mică, dacă este să ne raportăm la pot. Cu pereche de dame, popi sau aşi, mai mult ca sigur că ar fi vrut să îşi protejeze mai bine mâna şi ar fi apelat la un raise considerabil, în condiţiile în care potul era deja de 5 milioane. Ca atare, având în vedere acest aspect, suntem tentaţi să credem că deţine o mână ca A-K, A-Q suited sau o pereche sub dame. Lucru care întoarce procentele în favoarea noastră, dar care îl poate determina şi să foldeze. Un check-raise aici din partea ta semnifică foarte multă forţă, iar adversarul poate înţelege că este în spate; datorită re-raise-ului său dinainte de flop, el sigur nu poate fi pus pe set, dar un check-raise al tău aici poate să ascundă în multe dintre situaţii un set. Aşadar, având în vedere că C-bet-ul său a fost unul formal, menit să arunce adversari care nu au legat o mână puternică, suntem de părere că un re-raise se impune fără doar şi poate.


Ce s-a întâmplat în realitate?
 

Mâna selectată a avut loc la 2016 World Series of Poker Colossus event iar Benjamin Keeline a fost cel al cărui rol l-ai interpretat mai sus. Cu A treflă - J treflă, acesta într-adevăr a împins all-in.

Adversarul său - Christopher Renaudette - s-a gândit mai mult de trei minute înainte de a lua decizia dacă să îşi pună sau nu toate chip-urile în acest pot. Cu 10-10 în mână, în cele din urmă "villain"-ul a decis că nu e pregătit pentru gambling, în condiţiile în care fiecare loc în plus ocupat valora câteva zeci de mii de dolari. Din punctul nostru de vedere, chiar dacă avea doar 45% şanse de câştig, echitatea şi mărimea potului justificau un call al lui Christopher.

Până la urmă, Renaudette a rezistat în turneu suficient încât să îşi asigure locul 6, ceea ce i-a adus un cec de 201.151 dolari. De partea cealaltă "hero"-ul Benjamin Keeline a câştigat turneul şi marele premiu, de un milion de dolari.