Şcoala de poker, lecţia 7: Bluff-urile dese, o greşeală care poate ruina începătorii. Când să te foloseşti de această armă

2020-01-16 09:10:00 1,8k 0

Cu toţii suntem fascinaţi de posibilitatea de a lua cât mai multe fise cu o mână slabă, trimiţându-ne adversarii pe piste false, păcălindu-i. Probabil că este vorba despre nevoia de confirmare a faptului că înţelegi acţiunea la masa de joc, însă cu siguranţă că şi filmele de la Hollywood au avut o oarecare influenţă în dezvoltarea acestei percepţii. Bluff-ul în sine este o armă indispensabilă, însă aceasta trebuie folosită foarte rar, mai ales dacă nu ai încă noţiuni solide despre poker şi nu înţelegi pe deplin dinamica jocului. În această nouă lecţie din "Şcoala de poker Pariurix" vom încerca să demontăm mitul bluff-urilor şi să identificăm situaţiile favorabile în care poţi apela cu succes la un astfel de play.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI INTERESANTE COMPETIŢII!

 

CE VEI GĂSI ÎN ACEST ARTICOL

1. Cât mai puţine bluff-uri
2. Semi-bluff-ul măreşte şansele unui bluff reuşit
3. Bluff-ul şi furtul blindurilor
3.1. Cine se află în blind
3.2. Poziţia ta
3.3. Imaginea construită

TE-AR MAI PUTEA INTERESA:  Şcoala de poker, lecţia 6: când, cât şi de ce să măreşti miza pre-flop

 

1. Cât mai puţine bluff-uri

Trebuie spus din capul locului că începătorii ar trebui să folosească foarte rar bluff-ul (profesioniştii nu se expun la aceleaşi pericole şi, oricum, ei nu sunt "vrăjiţi" de această mişcare. Ştiu exact când e cadrul ideal pentru a încerca să îşi păcălească oponenţii). Ideea de bază, pe care cu timpul o vei înţelege singur, are legătură cu raportul risc-recompensă. Pe termen lung nu este avantajos să încerci să "furi" poturi constant, fără să pregăteşti în amănunt mişcarea, pentru simplul motiv că vei fi plătit de mai multe ori decât vei reuşi să îi convingi pe toţi adversarii să foldeze.

Când eşti la primii paşi în poker nu trebuie să arzi etapele, ci să creşti natural (plecând de la mize sau buy-in-uri mici); astfel, vei avea parte în general de adversari care la rândul lor nu au noţiuni temeinice despre hold'em. Ca atare, chiar dacă board-ul şi logica în care s-a desfăşurat mâna ar trebui să le spună că sunt bătuţi, ei rămân extrem de imprevizibili. Este mult mai uşor să faci un bluff reuşit împotriva unui jucător bun, decât contra unuia care abia cunoaşte ABC-ul pokerului. Drept urmare, în primele etape de învăţare a jocului, mult mai important e să asimilezi noţiunile de bază, pentru ca abia apoi să treci la nivelul următor şi să încerci play-uri. Ca atare, sfatul nostru este să evoluezi în general în carte, să înveţi ce mâini îţi permit să intri în poturi şi care sunt pericolele la care te expui, să fii extrem de disciplinat, atent la acţiunea de la masă (pentru a-ţi cunoaşte adversarii) şi, nu în ultimul rând, să ştii când să faci beturi şi când se justifică să continui să joci în funcţie de raise-ul făcut de ceilalţi şi de cât s-a investit în pot.

Astfel, vei înţelege relativ repede mecanismul jocului şi vei constata că aproape nimic nu trebuie făcut la întâmplare, dacă vrei să ai succes. Bluff-urile sunt o etapă intermediară în evoluţia unui jucător, astfel că este mult mai puţin toxic pentru oricine se află la început de drum dacă ia totul treptat, în logica firească a lucrurilor.

Există totuşi mici excepţi în care poţi testa adversarii şi abilităţile tale de a-i păcăli. Acestea sunt permise, deoarece riscul pe care ţi-l asumi este unul mic şi îţi poţi dezvolta anumite skill-uri, poţi să înveţi din mers câte ceva despre arta numită "bluff". Vorbim în principal despre bluff-urile rapide ("smal ball") şi se referă la raise-urile mici pe care le poţi da la un moment dat într-un pot astfel încât să ai acces la acele fise fără luptă. Ai ocazia astfel, cu un raise minim, să "furi" un pot mic sau mediu, bazându-te pe informaţii clare primite de la opozanţi. Aceste bluff-uri sunt de altfel şi cele mai comune în poker, fiind utilizate la scară largă: riscul e minim, dar nici recompensa nu este una care să îţi salveze seara sau turneul. Ne referim, de exemplu, la un moment în care pe board apar două cărţi de aceeaşi valoare (Q-Q-2, să spunem), iar în faţa ta doi adversari au mers pe varianta limp. Din poziţie, tu poţi să încerci să furi potul, şansa ca unul să aibă o mână care să justifice un call fiind minimă.

 

2. Semi-bluff-ul măreşte şansele unui bluff reuşit

Mult mai eficient şi utilitat la scară mare este semi-bluff-ul, care de multe ori creează şi tărâmul prielnic pentru realizarea unui bluff. Însă la el trebuie să apelezi doar în momentele în care ai internalizat pe deplin ABC-ul pokerului. Să presupunem că te afli la masă alături de mai mulţi adversari analitici, care urmăresc foarte atent fiecare mişcare a ta şi înţeleg mutările pe care le faci. După ce vei fi atacat o dată sau de două ori un flop în care aveai doar un draw de culoare, spre exemplu, vei fi creat un cadru prielnic pentru o capcană ulterioară.

E de la sine înţeles că vorbim de momente izolate, nu trebuie să apelezi la play-uri sofisticate foarte des, ci doar când crezi că o astfel de mişcare se impune. Aşadar, după ce te vei fi comportat precum am spus mai sus, pe un nou flop cu două cărţi de aceeaşi culoare, poţi din nou să mergi pe varianta bet-ului. De această dată nu deţii un draw (de altfel, mâna ta nici nu are importanţă prea mare). În măsura în care turnul sau riverul completează culoarea, un bluff al tău va indica în mintea adversarului exact contrariul: acesta te-a urmărit şi a observat că ai tendinţa să faci semi-bluff-uri, astfel că te va credita şi de această dată cu o mutare similară, care s-ar fi completat. În schimb, tu de data aceasta doar bluffezi.

Atenţie însă şi la partea cealaltă a monedei. Dacă opozanţii vor fi fost extrem de atenţi la jocul tău, semi-bluff-ul folosit prea frecvent te poate costa mult. Pentru simplul fapt că, odată ce au înţeles mişcările tale, adversarii vor apela la re-raise în momentul în care tu încerci un semi-bluff. Astfel, echitatea nu va mai fi de partea ta, va trebui să plăteşti mult prea mult pentru un pot în care eşti dominat şi ai nevoie de un număr limitat de outsuri pentru a-ţi transforma mâna într-una imbatabilă. Şi de această dată echilibrul şi cumpătarea e cheia, pentru orice play pe care îl încerci la masa de joc trebuie să îţi pregăteşti în prealabil terenul, iar imaginea să te ajute.


3. Bluff-ul şi furtul blindurilor

Decât să încerci o mişcare puternică, în care să investeşti o mulţime de fise, din disperarea dată de faptul că eşti conştient că nu poţi câştiga potul respectiv la showdown, mult mai eficient e să încerci să pui presiune pe blinduri. Acest lucru trebuie făcut cât mai devreme, însă, eventual chiar pre-flop. Mai jos vom analiza detaliat ce trebuie să ai în vedere când te decizi să adopţi o astfel de strategie.


3.1. Cine se află în blind

Am discutat de nenumărate ori în articolele de pe pariurix.com despre importanţa menţinerii atenţiei active tot timpul la masa de poker, chiar dacă nu eşti implicat direct în poturi. Ai nevoie să îţi aduni permanent informaţii despre adversari, astfel încât să le cunoşti în profunzime stilul şi să le anticipezi mutările.

Şi în cazul furtului blindurilor, cunoaşterea înseamnă putere. Fii atent la ce jucători sunt loose şi obişnuiesc să evolueze foarte des şi nu aplica această strategie în cazul lor. În schimb, trebuie să îi ai în vedere pe oponenţii foarte tight, care sunt tentaţi să renunţe la mâini foarte uşor, chiar dacă sunt în blinduri şi au investit în pot. Când butonul de dealer ajunge în dreapta lor, întinde-ţi "antenele" şi pregăteşte mutarea câştigătoare (raise-ul), pentru că aceştia te vor plăti doar cu o mână foarte bună. Deci şansele să câştigi potul fără luptă, printr-un raise, sunt maxime.

Evident, nu trebuie să îi ai drept ţinte doar pe aceşti jucători, suficienţi adversari nu vor să joace out of position şi aleg să foldeze blindurile în marea majoritate a timpului. Asta chiar dacă în general sunt tentaţi să dea credit şi unor cărţi de start mai slabe. Urmărind foarte bine jocul îi vei identifica şi pe aceştia, astfel încât play-ul tău să aibă şanse maxime de reuşită.


3.2. Poziţia ta

Poziţia în poker este una dintre cele mai puternice arme, aşa cum am discutat şi aici. Evident, când încerci o astfel de manevră - vrei să furi potul pre-flop -, te interesează în primul rând să nu fie alţi jucători implicaţi, pentru că aşa şansele să ai acces la blinduri cresc. Pentru a realiza corect mutarea, trebuie să fii primul care măreşte. Acest lucru se poate realiza cel mai uşor din UTG, pentru că nu sunt oameni care să fi acţionat înaintea ta, însă o astfel de abordare e cât se poate de greşită. Să vrei să furi la o masă de 9 din poziţie de început e o eroare fundamentală, pentru simplul motiv că mai sunt foarte mulţi opozanţi care acţionează după tine şi care pot da call sau chiar re-raise.

Mutarea ta vizează doar furtul blindurilor, nu doreşti ca altcineva să se implice în pot. Ca atare, alege-ţi bine momentul: din middle şi mai ales din late position (cutoff şi button) e cel mai indicat să faci acest play, după ce adversarii din early position vor fi dat fold.


3.3. Imaginea construită

În paralel cu informaţiile pe care tu le aduni despre ceilalţi, adversarii valoroşi urmează acelaşi tipar, analizându-te şi încercând să identifice pattern-urile jocului tău.

Ca atare, imaginea pe care ţi-ai construit-o la masa de joc te poate ajuta enorm în tentativa de a fura blind-urile. Dacă ai fost foarte selectiv cu mâinile jucate, ceilalţi etichetându-te drept un jucător tight, şansele ca manevrea să iasă cresc exponenţial. Te vei bucura de creditul acordat de ceilalţi, ei considerând de cele mai multe ori că eşti îndreptăţit de carte să măreşti, să ai pretenţii.

La polul opus se află jucătorii extrem de loose, cărora le place să intre în mâini bazându-se pe cărţi marginale. Aceştia sunt în general foarte agresivi şi, ca o pondere, încearcă să fure mai mult. Toţi de la masă ştiu lucrul acesta şi de cele mai multe ori vor fi mai reticenţi. Ca atare, împotriva jucătorilor loose, tendinţa de a juca este mult mai mare şi, evident, strategia discutată rezistă de mult mai puţine ori.

Totul ţine de optimizarea jocului tău, de timing. Trebuie să găseşti acele momente prielnice pe care poţi să le exploatezi la maximum şi astfel tactica se poate dovedi un real succes. Nu fura blindurile "orbeşte", ci doar în situaţiile care se apropie cât mai mult de "cadrul ideal", ţinând cont totodată de toţi factorii discutaţi în acest articol.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI INTERESANTE COMPETIŢII!