Şcoala de poker, lecţia 3: Negreanu ne dezvăluie cum trebuie să joci pe bubble

2022-01-05 10:37:00 2,3k 0

În orice turneu de poker, apropierea bubble-ului duce la o schimbare de paradigmă în evoluţia oricărui jucător. În episodul al treilea al "Şcolii de poker pariurix" vom discuta - prin intermediul marelui Daniel Negreanu - despre modul în care trebuie să joci în apropierea intrării în banii la turnee. Marele jucător canadian de origine română face o serie de filme pe canalul său de youtube, iar în această săptămână a vorbit despre modul în care trebuie să gestionezi un stack mare când te afli pe bubble.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI INTERESANTE COMPETIŢII!

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA: Școala de poker, lecția 2: cele mai comune tell-uri în poker


1. Ce trebuie să ai în vedere pe bubble

Este foarte important să te protejezi, pe măsură ce te apropii de intrarea în bani, însă există mereu reversul medaliei: dacă începi să îţi faci griji prea mult pentru supraviețuire, vei aborda o tactică prea pasivă de cele mai multe ori, lucru care te va împiedica să ajungi în postura de a avea şanse reale pentru a câștiga turneul.

Pentru a avea succes în demersul tău, e  nevoie să găsești echilibrul între protejarea vieții în turneu și o adoptare suficient de agresivă pentru a acumula fise. Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să îl iei în considerare este legat de momentul turneului, de cât de aproape eşti de bubble. Fie că e vorba de bubble-ul pentru intrarea în bani (ITM), fie că ne raportăm la bubble-ul pentru masa finală. Acestea sunt momentele în care supravieţuirea cu orice preţ este cea care te preocupă cel mai mult. Ea îți asigură salturi semnificative din punct de vedere financiar, astfel că trebuie să îți dicteze evoluția.

Echitatea reprezintă acum lucrul care te interesează cel mai mult şi ea ar trebui să fie decisivă în hotărârile luate. Concret, saltul de care vorbeam anterior se traduce de cele mai multe ori în diferenţe de mii de euro la turneele importante. Aceste sume îţi pot asigura liniștea financiară pe termen mediu, dar te pot ajuta şi în eventuale participări la viitoarele turnee. Aşadar, rămânând în competiţie recompensa este una foarte mare, în timp ce, dacă te-ai dubla, echitatea de a câştiga concursul creşte de aproximativ 1,5 ori. Prin comparaţie, beneficiile nu se ridică la nivelul de risc la care te expui.

Recomandarea noastră este să te ferești cât poți de astfel de situaţii care nu au un raport risc-recompensă favorabil şi, ca atare, să acţionezi în consecinţă. Nu de puţine ori asistăm la folduri cu mâini monstru ale unor jucători extrem de tight - se aruncă înainte de flop inclusiv perechi de dame sau chiar popi - pentru că obiectivul primordial acum este transformarea stack-ului în bani reali. Puţini ar trebui să îşi dorească să meargă pe o variantă de gambling pentru viaţa lor în turneu, după ce au muncit enorm să ajungă în această situaţie privilegiată, atât de aproape de recompensa mult visată. Totuşi, renunţarea la mâinile de start ca cele menţionate anterior nu reprezintă cea mai bună alternativă. Trebuie să foloseşti matematica în favoarea ta şi să iei hotărâri la "rece", cântărite atent. Fireşte, multe depind şi de tipologia jucătorului pe care îl ai în faţă: într-un fel răspunzi unui "shove" făcut de un jucător loose-aggressive şi altfel atunci când în pot sunt împinse fise de către un tip tight (eventual un pot multiplu, în care şansele ca mâna ta de start să reziste sau să se îmbunătăţească scad). Dar destul cu opinia noastră, a sosit timpul să îi dăm cuvântul lui Negreanu. Iată ce tips-uri ne "vinde" acesta în privinţa jocului pe bubble.


2. Identificarea locurilor slabe de la masă

"Există o mulţime de discuţii despre cum trebuie să joci într-un turneu atunci când ajungi pe bubble sau în apropierea lui. Sunt o serie de idei contradictorii pe care diferiţi mari jucători de poker le au. Ceea ce ştie toată lumea e că, dacă ai un stack mare, trebuie să joci mai agresiv, astfel încât să pui presiune pe cei cu fise puţine. Asta dacă eşti un jucător care poate să evolueze şi loose, pentru că, dacă eşti un "bunker", un jucător tight, vei fi mai degrabă interesat să îţi conservi avantajul şi să aştepţi ca alţi concurenţi să fie eliminaţi.

Dar sunt mult mai multe lucruri la care trebuie să te gândeşti. Nu poţi gândi doar în termeni de "am un stack mare, dau raise", trebuie să identifici în primul rând locurile slabe de la masă. Mă refer la jucătorii care - chiar dacă nu o spun - transpiră prin toţi porii următoarea idee: "Vreau cu orice preţ să intru în bani". Odată ce vei conştientiza cine sunt acei jucători care vor cu orice preţ să facă ITM-ul, lucrurile devin mai simple: îţi poţi canaliza energiile pentru a da raise în momentele în care aceşti adversari se află în blinduri. Contra lor, dacă ai poziţie şi la masă nu a fost niciun agresor, poţi în principiu să măreşti cu oricare două cărţi pentru a fura.

Totuşi, trebuie să ai mare grijă când abordezi o astfel de strategie, trebuie să fii mereu stăpân pe tine şi să nu te arunci prea mult. Când ai un stack mare, ai nevoie să îl protejezi, e un lucru pe care Joe Juanda mi l-a spus cu mulţi ani în urmă şi care va fi de actualitate mereu. Un stack mare este o armă extraordinară şi nu are rost să îl periclitezi fiind prea agresiv, prea loose. Trebuie să încerci să furi şi să "arunci pumni", însă niciodată să nu o faci la întâmplare. Identifică-i pe opozanţii care sunt dispuşi să primească aceste lovituri, pentru simplul fapt că pentru ei e mai important să intre în premii decât să îşi construiască un stack care să îi ajute să facă masa finală sau să câştige turneul. În general, astfel de oameni au stack-uri medii sau mici, fără a fi însă short. Ei ştiu că dacă vor evolua conservator, în cele mai multe dintre situaţii vor face ITM-ul. Astfel, canalizează-ţi energiile în dispute cu ei şi protejează-te în confruntările cu alţi adversari de la masă, posesori de stack-uri mari.

 

3. Evită un război cu un alt posesor de stack mare

Un alt lucru pe care trebuie să îl faci la masa de poker, în apropierea bubble-ului, e să eviţi pe cât posibil o confruntare mare. Întotdeauna, chiar dacă eşti chip leader, să spunem, cineva va avea la masa la care eşti un stack mare şi va juca foarte probabil la rândul lui agresiv. Ce faci în astfel de momente, te duci la război? Nu! Pe bubble încerci să furi aici şi acolo, dar, cum am spus şi la punctul unu, doar de la cei care îţi permit să faci asta. Şi, mai important, astfel încât să nu te expui foarte tare.

Astfel, aproape indiferent de mână, ai nevoie să stai departe de poturi uriaşe, jucate împotriva unor oponenţi care dispun la rândul lor de multe fise. Altfel, s-ar putea foarte uşor să te transformi dintr-un jucător cu o mulţime de chipuri în bubble boy.

Uneori se întâmplă să ajungi la astfel de dispute, pentru că ai o carte foarte bună, iar posesorul unui stack mare îşi continuă jocul agresiv. Poţi să dai un call când şi când în asemenea confruntări, sau chiar să faci un three bet sau four bet, însă mereu evoluţia ta trebuie să fie guvernată de răbdare şi echilibru. Nu ai nevoie să îi demonstrezi că aceasta este masa ta şi tu eşti şeful, obiectivul este cu totul altul decât să îţi "încordezi muşchii". Lasă-l mai degrabă să fure sau încearcă să intri cu un astfel de oponent în poturi pe care să le ţii cât mai jos. Dacă lucrurile o iau razna şi el vine cu raise-uri foarte mari, calea de urmat e să stai departe, nu are niciun rost să îţi rişti jetoanele adunate în atâtea ore într-o singură mână. Aproape întotdeauna când se ajunge la astfel de rivalităţi, la astfel de încercare de a îţi impune dominaţia asupra celuilalt, lucrurile nu sfârşesc bine: unul dintre voi se va curăţa, iar riscurile vs recompensă nu vor fi niciodată menite să îţi dea un raport favorabil.   


4. Nu plăti all-in cu o mână slabă

Al teilea lucru pe care vreau să îl discut cu voi în acest material are legătură cu range-ul de cărţi pe care îl folosiţi pentru a plăti un all-in când aveţi un stack important, pe bubble. Mulţi cad în capcana de a folosi o plajă mult prea mare de cărţi pentru all-in contra unor stack-uri mici, plecând de la premisa că nu vor pierde mult dacă sunt înfrânţi.

Sfatul meu este să nu plătiţi niciodată un all-in către cineva short, dacă nu aveţi o carte decentă. Cu o singură excepţie: adversarul să fie super short, să aibă 5 sau 6 blinduri rămase în faţă şi să împingă. În acest caz puteţi plăti cu K-9 sau K-10 de exemplu, dar doar dacă aveţi siguranţa că nu mai e nimeni implicat în pot. Eventual să vă aflaţi în blinduri.

Să luăm un exemplu, pentru a înţelege de ce consider atât de important acest sfat pe care îl ofer. Să spunem că eşti conştient că eşti 2/1 outsider într-un pot în care un oponent cu puţine fise a shovat. Acesta e raportul de câştig împotriva range-ului lui mediu de cărţi prin intermediul cărora împinge. Ce faci? O să calculezi pot odds şi, în funcţie de cât trebuie să investeşti pentru recompensă, iei decizia. Mare greşeală! Nu te interesează să pleci într-o astfel de luptă cu şansa a doua şi să îţi pui în pericol o parte din stackul pentru care ai luptat atât. Ştii de ce? Pentru că ar trebui să îţi doreşti ca acest bubble să dureze la infinit, nu e necesar să se ajungă into the money pentru tine. Aici şi acum, în acest loc, ai ocazia să furi blinduri, să câştigi multe poturi mici fără luptă. Acesta e obiectivul, nu să îţi rişti o parte importantă din jetoane.

În plus, nu uita că adversarii când împing îşi joacă viaţa în turneu. Drept urmare, cei mai mulţi vor fi aşteptat o mână foarte bună pentru a face această mişcare. Aşadar, din moment ce range-ul lor e mai mic decât de obicei, şi tu ar trebui să joci mai tight când te confrunţi cu un all-in. Nu te gândi că el a shovat din poziţie, din button să spunem. Eşti în small şi ai A-3 suited şi îţi spui: "Poate încearcă să fure, sunt doar 12 big blinduri pe care trebuie să le plătesc şi îl pot elimina". Sub nicio formă să nu gândeşti aşa. Cartea ta nu e suficient de bună în nicio dispută: cu un As-X în mâna celuilalt eşti mult în spate, iar dacă are, 10-9, să spunem, nu eşti sub nicio formă mult în faţă. Pleacă din astfel de confruntări, tu trebuie să fii agresorul, să arunci pumni, să dai lovituri bine ţintite. Şi, în egală măsură, trebuie să te protejezi de situaţiile în care te expui prea mult".

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI INTERESANTE COMPETIŢII!