Școala de poker, lecția 2: cele mai comune tell-uri în poker

2020-01-15 05:10:00 2,3k 0

Când vorbesc despre poker, cei mai mulţi dintre profesionişti sunt de acord cu un aspect: informaţia este putere, iar cei care iau decizii bazându-se doar pe fler sunt pe termen lung pierzători. În no limit hold'em este important să îţi cunoşti adversarii, să le ştii range-ul de cărţi, stilul de joc, dar în egală măsură tell-urile pe care aceştia le dau îi pot trăda. În lecţia a doua a "Şcolii de poker pariurix" vom discuta pe larg exact despre patternurile jucătorilor, care, interpretate corect, te determină să iei decizia bună.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIŢII!

Studierea adversarilor este o muncă pe care o depui în mod continuu şi care poate părea în multe momente titanică, având în vedere complexitatea ei. Însă vei obţine astfel informaţii esenţiale, la care probabil cei mai mulţi nu au acces. Identificând corect tell-urile date de ceilalţi vei fi cu un pas înaintea tuturor: prin foarte multă muncă de observaţie şi analiză, vei reuşi să îţi faci o idee fidelă despre majoritatea acţiunilor rivalilor. Mai jos vom trece în revistă cele mai importante tell-uri pe care, inconştient, jucătorii de poker le dau. Este adevărat, cineva extrem de versat poate să se folosească de acestea pentru a te trimite pe piste false, însă în procent de peste 90% ele sunt valabile, mai ales dacă nivelul la care evoluezi nu este unul extrem de ridicat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA: Școala de poker, lecția 1: selecția mâinilor de start în no limit hold'em
 

CE VEI GĂSI ÎN ACEST ARTICOL

1. Acţiunea întârziată
2. Instant call
3. Suma de intrare în joc (mese cash)
4. Check-raise minim
5. Overbet pe ultima stradă
6. Primele mâini după un bad beat
7. Dezvăluirea mâinilor trădează lipsa de experienţă
8. Ce se întâmplă pe river
9. Opţiunea player notes

1. Acţiunea întârziată

Există o serie de jucători care au nevoie de mult timp pentru a lua o decizie. De multe ori aceştia apelează chiar la "time bank" (în pokerul online), astfel încât să aibă suficient timp pentru a-şi cântări deciziile. Deşi timpul nefiresc de lung te-ar putea duce cu gândul la faptul că opozantul ar putea deţine o mână marginală şi caută să vadă dacă se justifică din punct de vedere al fiselor din pot un call, de cele mai multe ori întârzierea acţiunii trădează o mână foarte puternică. Un astfel de jucător studiază modul în care poate să obţină maximum din acel pot, iar pentru acest lucru are nevoie de timp.

Ca o concluzie, o întârziere a jocului foarte rar poate fi un semn bun pentru tine, iar dacă acest delay e dublat de un re-raise, atunci cu siguranţă că nu te afli în cea mai bună poziţie. Ca un sfat, foloseşte-te la rândul tău de această armă, chiar dacă unele mâini nu îţi oferă prea multe motive de gândire. Adversarului nu îi va mai fi la fel de la îndemână să fie agresiv dacă te vede că te gândeşti mai mult decât de obicei (decât dacă deţine o mână extrem de puternică); astfel, tu vei avea mai mult timp la dispoziţie pentru analiză şi pentru a-ţi îmbunătăţi şansele de a lua deciziile corecte, dar îi vei da şi senzaţia că se află în spate.

 

2. Instant call

Când adversarul tău ia decizia să dea call imediat cum îi vine rândul, acest lucru nu poate însemna decât un singur lucru: nu are prea multe motive să se gândească. Fie că decizia vine înainte de flop sau după, cel mai probabil el deţine o mână speculativă. Repeziciunea cu care a luat decizia înseamnă că mâna pe care o are nu i-a oferit argumente serioase să dea raise, să ridice miza. În general, perechile mici, mâinile de draw sau connectori de aceeaşi culoare îi împing pe opozanţi la o reacţie atât de rapidă. Posesorii de cărţi mari (AK sau JJ, de exemplu) nu vor lua o decizie de call atât de repede, mâinile lor îndreptăţindu-i serios să se gândească la raise, pre flop.

Regula e valabilă şi după flop: un adversar care plăteşte repede înseamnă de obicei că acesta aşteaptă ceva pentru a-şi îmbunătăţi considerabil mâna. Altfel, ar analiza mai în profunzime şi ar cântări serios varianta de a mări potul, pentru a-şi proteja o eventuală mână foarte bună.

3. Suma de intrare în joc (mese cash)

Acest tell e valabil, evident, doar la mesele de cash, pentru că în turnee sau sng-uri fiecare pleacă având acelaşi număr de fise.

Cazul despre care discutăm se referă la acei adversari care se aşază pe "ring" cu o sumă ciudată, necaracteristică: $29,5 de exemplu. În cele mai multe dintre cazuri, acest detaliu aparent nesemnificativ indică faptul că aceia sunt toţi banii pe care îi au respectivii în cont în acel moment.

Cel mai probabil au trecut prin nişte experienţe dureroase la masa de joc în trecutul recent şi au decis să nu mai respecte niciun bankroll management. Îşi doresc fie să reuşească să strângă o sumă importantă, fie au gândit că, dacă vor ajunge pe "0", vor renunţa la poker pentru o perioadă. Astfel de opozanţi sunt, aşadar, tiltaţi şi poţi să beneficiezi de pe urma lor pentru că nu gândesc limpede, ci iau decizii bazate pe impuls.

În cele mai multe dintre cazuri, independent de tipologia de bază, astfel de opozanţi vor etala un stil loose, scopul imediat fiind să se dubleze, să adune cât mai multe fise într-o perioadă scurtă. Sfatul nostru este să încerci să izolezi astfel de oponenţi, să îi atragi în pot şi să pui presiune pe ei. Evident, e nevoie să ai o mână decentă sau cu perspective, dar mai trebuie să ştii un alt detaliu: aceşti jucători tind să devină extrem de agresivi, astfel că nu e nevoie de capcane sofisticate pentru a-i învinge. Joacă-ţi cartea şi apelează mai frecvent decât de obicei la butonul de "check". Ei vor considera că acesta e un semn de slăbiciune şi, tiltaţi fiind, şansele unui bluff cresc exponenţial.


4. Check-raise minim

Dacă în pokerul de cazinou o astfel de strategie e menită să "stoarcă" informaţii de la adversar, în online lucrurile se schimbă puţin. E adevărat, poate fi folosită şi ca o tactică, pentru a estima mai bine mâna pe care eşti, însă în majoritatea cazurilor această mişcare indică o mână extrem de puternică pentru opozant. Ţi-a întins o capcană şi acum vrea să te cureţe de mai multe fise, fără a dori totuşi să te arunce din pot (cum s-ar întâmpla în cazul unui check-raise cu o valoare mai mare). Adversarul e sigur că are mâna mai bună - probabil se apropie de "nuts" - şi transformă acest check-raise într-un fel de pariu pentru valoare, el îşi doreşte să crească potul.

Fii foarte atent la astfel de manevre, pentru că te pot costa extrem de scump. Din fericire, un raise atât de mic îţi poate garanta pot-odds favorabile, astfel că uneori se justifică să îl plăteşti pentru a vedea următoarea stradă. Trebuie, însă, să tratezi totul extrem de precaut şi să nu încerci play-uri sofisticate sau bluff-uri care să reprezinte o mână extrem de puternică.

5. Overbet pe ultima stradă

De multe ori vedem opozanţi care - după ce dau check-call sau după ce se merge check-check pe flop şi turn - vin cu un overbet pe river (eventual chiar all-in). O astfel de mişcare nu are aparent nicio logică, pentru că te determină să te întrebi de ce ar risca atât de multe fise pentru un pot mai degrabă mic.

În cele mai multe dintre cazuri, un astfel de play indică faptul că adversarul vrea să îşi răscumpere greşelile comise anterior. Cel mai probabil a avut un monstru în mână sau a lovit set sau două perechi încă din flop. Nu a pariat la momentul potrivit, sperând că îţi va întinde o capcană, iar acum vrea să recupereze.

Acest overbet se vrea a da senzaţia că e un bluff şi există premise ca aşa să fie, având în vedere pasivitatea lui anterioară. Însă, dacă analizăm în profunzime o să vedem că aproape nimeni nu îşi riscă o mulţime de fise pe ultima stradă (după ce în trecutul recent părea să nu fie interesat de pot) decât cu o mână premium.

Indiferent cât de mare e tentaţia, dacă riverul nu a fost unul cu adevărat miraculos pentru tine, nu plăti! În majoritatea situaţiilor te vei ciocni cu o mână excelentă prinsă de adversar din flop, dar jucată total defectuos. Cum nu ai investit prea multe fise în acest pot, nu există argumente suficiente pentru care să pui la bătaie atât de multe chipuri acum.

 

6. Primele mâini după un bad beat

Dacă cineva joacă foarte agresiv mâinile ulterioare unui bad beat în care a pierdut o bună parte din pot, foarte rar acesta este semnalul unei alte mâini puternice.

Cel mai probabil, adversarul e tiltat şi caută cu nerăbdare să întoarcă fisele pierdute. Probabilistic, după o mână foarte bună, şansele ca el să primească alte două cărţi premium sunt destul de mici, astfel că aproape sigur maniera lui de a juca este generată de frustrare şi furie.

Sigur, un adversar titlat poate să lovească în final ceva şi să câştige mâna, însă de cele mai multe ori vei avea un avantaj foarte mare în faţa lui. Profită de faptul că nu gândeşte limpede în acest moment al jocului şi încearcă să intri în pot cu el, evident, în măsura în care cărţile îţi permit. Nu uita, însă, că şansele ca el să aibă ceva cu adevărat bun sunt destul de mici, el acţionând acum sub impulsul nervilor.

7. Dezvăluirea mâinilor trădează lipsa de experienţă

Din nevoia de validitate la masa de joc - online sau de cazinou -, mulţi arată mâna câştigătoare, chiar dacă nimeni nu i-a plătit. Procentual, se arată mai mult bluff-urile, însă, indiferent de situaţie, un astfel de jucător îţi transmite clar că e lipsit de experienţă.

Arătându-ţi cărţile nu faci altceva decât să le oferi informaţii gratuite adversarilor, care, în viitor, se vor folosi de acestea pentru a te contracara. Nu ai nevoie să le oferi gratuit "gloanţe" opozanţilor pentru a primi validitatea pe moment; pe termen lung vei avea doar de suferit.

Există, fireşte, şi excepţii. În unele momente, când simţi că un alt jucător e aproape de tiltare, îi poţi arăta foarte clar că l-ai bluffat, astfel încât starea sa mentală să primească o nouă lovitură. În egală măsură, în faţa unui adversar loose-aggressive, dar cu un stack important, de care te temi, poţi arăta cărţile câştigătoare, astfel încât pe viitor să ştie că tu eşti un adversar care joacă doar mâini puternice şi nu are rost să îşi irosească jetoanele în dispute cu tine.

 

8. Ce se întâmplă pe river

De foarte multe ori se întâmplă ca agresorul iniţial să continue într-un ritm crescendo raiserurile, pe fiecare stradă. Poate fi continuation bet sau un semn clar că şi-a îmbunătăţit mâna şi vrea să extragă cel mai mult posibil din pot.

Se întâmplă însă frecvent ca adversarii să parieze pe river mai puţin decât o făcuseră pe turn. Acest lucru nu poate fi citit sub nicio formă ca un "value bet", dimpotrivă: este un semn de slăbiciune. De cele mai multe ori, un astfel de jucător a stat într-un draw (fie de chintă, fie de culoare) care nu s-a completat. Plasând pe river un pariu mai mic decât pe turn, el îţi indică clar faptul, fără să vrea, că mâna sa e una slabă. El înţelege că a pierdut potul, însă speră că nici ţie nu ţi s-a completat o mână puternică. Cu un raise pe river mai mic decât cel pe turn el nu speră la nimic altceva decât ca tu să ai o mână marginală, care să nu îţi permită să mai investeşti vreo fisă în pot.

În general, acest tell extrem de puternic dat de adversar trebuie fructificat: chiar dacă opozantul s-a bazat pe faptul că tu nu ai o mână suficient de puternică (şi a avut dreptate), în măsura în care va primi re-raise, va renunţa la pot. Dacă totuşi ai prins ceva, însă te temi de o mână mai puternică, un value bet ar fi indicat aici, astfel că apelează tot la re-raise. Dacă ar fi avut o mână monstru, fii sigur că ar fi încercat să extragă mai mult şi nu s-ar fi folosit de acest subterfugiu.

9. Opţiunea player notes

Dacă în jocul live îţi poţi aduce mult mai uşor aminte de foştii adversari, fiecăruia asociindu-i o faţă, la pokerul online lucrurile stau diferit.

Se întâmplă adesea să joci cu adversari pe care i-ai întâlnit şi în trecut, iar anumite note explicative despre ei te pot ajuta neaşteptat de mult. Toate camerele de poker au opţiunea "player notes", astfel că, în momentul în care vei accesa profilul unui jucător cu care te afli la masă, vei avea câteva cuvinte importante despre el, scrise chiar de tine, anterior. Acest lucru te va ajuta să îţi creionezi mai repdede decât oricine de la masă o idee despre adversari, un avantaj de nepreţuit.

În plus, există o serie de softuri specializate, care să îţi spună cu exactitate cât de mult se implică un jucător în poturi, din ce poziţie, cât de frecvent apelează la raise-uri şi alte lucruri care îţi pot fi utile. Acestea oferă tell-uri indirecte despre stilul şi acţiunile celorlalţi şi sunt de foarte multe ori extrem de benefice.

Dacă vei reuşi să asimilezi informaţiile oferite în această lecţie, fără îndoială că de cele mai multe ori vei avea succes, luând decizia corectă. Cu siguranţă, există o serie de alte tell-uri pe care nu le-am abordat încă (nu ne-am referit, spre exemplu, la mimică şi gestică, acestea fiind subiectul unui articol viitor), însă cele prezentate îţi oferă un ghid de bază important în lupta din pokerul online, dar şi din cel de cazinou. Fără doar şi poate că unii jucători ştiu la rândul lor aceste indicii şi le folosesc pentru a te trimite pe piste greşite, însă în proporţie de 80-90% ele sunt făcute involuntar. Citite şi interpretate în cheia corectă îţi oferă un avantaj important.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIŢII!