"Scare card"-ul în poker. Cum să te foloseşti de apariţia unei cărţi "înfricoşătoare" în avantajul tău

2020-03-18 12:31:00 1,8k 0

texasholdemtips.jpg

"Scare card" reprezintă cartea de care ţi-e frică într-un pot în care, până la apariţia ei, consideri că erai în faţă. Odată cu întoarcerea de către dealer a acestei cărţi, sunt şanse mari ca adversarul să îşi fi completat mâna, astfel că îţi e teamă să mai continui beturile sau să plăteşti un raise al opozantului, considerând că eşti în spate.

În articolul de faţă vom încerca să identificăm cât de justificată este teama de aceste cărţi "sperietoare" şi cum ne putem folosi de ele în avantajul nostru.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC

De câte ori nu ţi s-a întâmplat, de exemplu, să primeşti pereche mare (să spunem A-A sau K-K) şi, în ciuda faptului că evoluezi ca "la carte" - raise pre-flop şi continuation bet - să te trezeşti pe turn cu un community card de genul Q treflă - 9 romb - 4 treflă - 8 treflă. Această din urmă carte este "scare card-ul" despre care vorbim, pentru că e posibil să îi fi completat oponentului atât culoarea, cât şi chinta (10 - J suited e în range-ul multor jucători, astfel că e destul de probabil să nu îl fi aruncat până în acest moment, în ciuda celor două raise-uri făcute de tine).

În astfel de momente, cei mai mulţi dintre jucători se "închid în cochilie" şi se gândesc cum să diminueze pagubele. Pe de-o parte de înţeles, în condiţiile în care trebuie să îi pună pe cei din faţa lor pe o mână, iar povestea se leagă, face sens. Ca atare, din dorinţa de a se proteja, se întâmplă frecvent să renunţe la agresivitate, lucru pe care fără doar şi poate adversarul, dacă e unul valoros, îl simte. Acesta nu va rata ocazia să preia iniţiativa şi să parieze, chiar dacă de multe ori cartea respectivă îl sperie la fel de mult şi nu îi îmbunătăţeşte substanţial mâna.

Fără doar şi poate că reacţia de mai sus, de a se retrage din pot, e una întemeiată; departe de noi să facem apologia continuării agresivităţii cu orice preţ în astfel de momente, pentru că poate fi foarte periculos pentru stackul avut. Totuşi, specialiştii au estimat că un "scare card" este în mai mult de jumătate dintre cazuri la fel de înfricoşătoare pentru ambii jucători aflaţi în pot. În acest caz, cine rămâne agresiv va avea de câştigat pe termen lung.


Scare card-ul în poker - Începătorii sunt pesimişti

În momentul apariţiei unei cărţi "înfricoşătoare", din punct de vedere biologic oricine se va gândi în primul rând la faptul că poate să piardă mult. Aceasta este reacţia naturală, însă există două feluri de a percepe lucrurile:

1. Poţi să te gândeşti că acea carte l-a speriat în egală măsură şi pe adversar şi poţi încerca să foloseşti acest lucru în avantajul tău, astfel încât să încerci să îl arunci din pot.

2. Poţi să crezi cu tărie că opozantul şi-a completat mâna graţie cărţii şi să ai o strategie mult mai defensivă.

De obicei jucătorii cu multă experienţă şi de mare valoare sunt mai tentaţi să dea credit primei variante şi să evolueze în consecinţă mai des, în timp ce începătorii sunt extrem de alarmaţi când apare o asemenea carte şi nu mai sunt dispuşi să investească nimic într-un pot în care sunt conştienţi că pot pierde foarte mult.


Cum să faci o mutare puternică

Prima întrebare pe care trebuie să ţi-o pui înainte de a deveni agresiv sau a continua hărţuirea adversarului odată apărută "scare card-ul" este dacă modul în care ai jucat până atunci mâna justifică pe deplin ceea ce încerci să pretinzi că ai. În paralel, trebuie să îl cunoşti foarte bine pe celălalt şi să te pui în pielea lui astfel încât să analizezi mutările făcute până atunci. Cu ce a putut plăti sau ce cărţi i-ar fi permis să fie el agresorul, în cazul în care mâna s-a desfăşurat după aceste coordonate? Ai nevoie să identifici foarte bine range-ul său de cărţi, iar pentru asta trebuie să fi fost atent în prealabil la joc (rămâi concentrat tot timpul, chiar dacă nu eşti implicat în mână, pentru că doar aşa, prin observaţie, vei putea să îi cunoşti pe cei din faţa ta şi să le înţelegi mecanismele gândirii, cu ce cărţi intră în poturi, cum acţionează în situaţii limită).

În al doilea rând, fii conştient de percepţia pe care opozantul o are asupra ta. Gândeşte-te cât de mult pariezi de obicei pe ultimele străzi şi care este imaginea ta la masă. Înainte să o faci o asemenea mişcare, trebuie să fii sigur că adversarul te creditează, că ştie că eşti un jucător puternic, care de cele mai multe ori cere în momentele în care şi are ceea ce reprezintă. Dacă imaginea ta este de jucător extrem de loose, capabil de multe play-uri, atunci s-ar putea ca apariţia unei cărţi "înfricoşătoare" să nu te ajute în demersul tău de a încerca să îl sperii. Să ştii care e percepţia celuilalt în ceea ce te priveşte e crucială în astfel de momente, ai nevoie să identifici cu maximă acurateţe ceea ce crede el despre tine. Doar conştient de toate aceste variabile, vei putea să faci o mutare de acest gen, care să aibă şanse mari de succes.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi