Cât de important e să fii suited în no limit hold'em?

2020-03-19 10:00:00 1,7k 0

Să fii suited în no limit hold'em (să deţii două cărţi de aceeaşi culoare) reprezintă pentru mulţi un argument solid de a merge într-un pot. Am văzut de multe ori jucători implicându-se cu sume mari, având această justificare. Dar cât de valoros e cu adevărat să fii suited? O să încerc să răspund mai jos la această "controversă".

Mulți jucători de no limit hold'em, mai ales cei care sunt la început de drum, vor justifica un range extrem de larg al cărţilor de start prin sintagma "eram suited". Două cărţi de aceeaşi culoare, mai ales dacă sunt conectate (7-8, 3-4), îţi pot oferi un avantaj, fără îndoială. Dar este acesta atât de mare încât să te determine să participi la mâini în care s-au dat raise-uri considerabile?

Este o dezbatere la care mulți jucători - inclusiv prfesioniștii - au venit cu "dovezi" pro şi contra, bazându-se pe experienţa personală.

JOACĂ LA CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX!

 suited în no limit hold'em

 

Să fii suited în no limit hold'em: valoarea matematică

În hold'em există 1.326 de mâini diferite. Vei primi o pereche ca şi carte de start o dată la fiecare 17 mâini, o mână off suited de 12 ori la fiecare 17 mâini și o mână suited de 4 ori la fiecare 17 mâini. Asta ca medie, evident. În consecinţă, o să fii suited în no limit hold'em în aproximativ un sfert din mâini (mai exact 23,5%).

Se întâmplă frecvent în NLHE să iei o decizie în legătură cu participarea ta în pot strict în funcţie de acest criteriu: eşti sau nu suited.

Să luăm un exemplu. Se dă fold până în cutoff, de unde se vine cu un raise. Buttonul dă call, smallul foldează, iar acum tu trebuie să te uiţi la cartea deţinută. Să ne imaginăm că ai Q-8 de pică. Nu ai poziţie, dar faptul că cele două cărţi sunt de aceeaşi culoare te tentează să intri în acţiune. Dar dacă ai fi avut Q pică - 8 romb, mai exista această problemă? Cel mai probabil nu, îţi era mult mai uşor să foldezi.

 suited în no limit hold'em


Ar trebui să plăteşti?

Q-8 offsuited este o mână slabă preflop în cele mai multe cazuri, mai ales atunci când te situezi out of position (cazul de faţă). Presupunând că prinzi o pereche, kickerul nu te ajută. Nu mai vorbesc de momentele dese în care perechea lovită nu e cea mai mare de pe board.

Să flopezi două perechi (optari cu dame) e ideal, dar acest lucru se va întâmpla aproximativ de două ori în 100 de mâini. Există varianta trips (să apară doi optari/două dame pe flop), dar acest lucru va avea loc o dată în 73 de încercări.

 suited în no limit hold'em

Mulţi văd în Q-8 şi posibilitatea de chintă. Ok, să ne imaginăm că primele trei cărţi comune sunt J-10-9. Ai chintă, însă nu ai nicio garanţie că în mână nu e nimeni cu K-Q. Cu alte cuvinte, nu vei fi sigur că mâna ta e cea mai bună.

Concluzionând, există foarte puține flopuri încurajatoare pentru cineva care joacă o astfel de mână. Dar Q pică - 8 pică, din exemplul nostru, nu este o mână mult mai puternică? Cu mai multe perspective, având în vedere că eşti suited?

Răspunsul e unul singur: NU! Calculele matematice arată că Q-8 suited îţi va oferi cu 2,5% mai multe şanse decât aceeaşi mână, dar off suited. În consecinţă, un call al tău nu se justifică. Vei pleca împotriva unor mâini mai puternice, din afara poziţiei.

 

Să fii suited în no limit hold'em: Şansa de a prinde culoare

Un flop în care să apară trei pici reprezintă cadrul ideal pentru discuţia noastră. Dar asta se întâmplă, statistic, doar o dată la 118 mâini. Altfel spus, alergi după o fata morgana.

Mulţi sunt vrăjiţi de perspectiva unui draw după primele trei cărţi comune. Un flop cu două pici vom întâlni în una din opt încercări. Presupunând că eşti pe draw, acesta se va completa pe turn sau river în doar 30% din cazuri. Timp în care tu vei fi tentat să plăteşti raise-urile adversarilor. Din punct de vedere al probabilităţilor, acest lucru nu se justifică, mai ales că de cele mai multe ori nu vei avea pot odds favorabile. Un draw pe flop îi determină pe mulţi care au o carte puternică să "tragă" tare, exact pentru a arunca pe cineva cu o carte similară cu a ta.

 suited în no limit hold'em

 

Să fii suited în no limit hold'em: forţa draw-ului

Spuneam mai sus că vei sta în draw pe flop, când mergi cu două cărţi suited, în una din opt încercări.

Dacă totuşi ai noroc şi se întâmplă asta, posibilităţile de a câştiga flopul cresc. Vei avea mai mult de 30% şanse să te impui, pentru că nu ai nevoie neapărat să ţi se completeze culoarea.

Să spunem că deţii Q pică - 8 pică, iar flopul e K romb - J pică - 7 pică. Chiar dacă oponentul mizează pe C-bet, tu poţi apela la un re-raise. Iar dacă bate check, poţi să preiei iniţiativa şi să fii agresiv.

Ce va gândi el în acel moment? Sigur, în rangeul pe care te va pune se înscriu şi două pici, însă se va gândi şi la top pair, două perechi sau chiar set. În aceste condiţii, dacă nu e extrem de puternic, sunt şanse mari să cedeze lupta. Mai ales dacă tu eşti un adversar tight, care participă la puţine poturi. El va trebui să rişte prea multe fise, într-o mână în care nu deţine suficiente informaţii.

DESCHIDE CONT ȘI JOACĂ CHIAR ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER ONLINE DIN LUME!

 

Concluzii

Să fii suited în no limit hold'em este un avantaj, fără îndoială, însă nu unul decisiv. Se justifică să joci cărţi mari de aceeaşi culoare, din afara poziţiei, însă fii atent la reversul medaliei.

Să mergi într-un pot, mai ales dacă nu ai poziţie, cu o carte de genul 8 treflă - 4 treflă sau J cupă - 6 cupă, nu are niciun sens. Avantajul dat de cărţile de aceeaşi culoare e prea mic prin comparaţie cu beneficiile aduse.

În definitiv, o mână suited îţi îmbunătăţeşte în medie cu 2,5% şansele de a câştiga. Drept urmare, fii foarte atent la rangeul pe care îl ai în general şi ghidează-te în deciziile de a merge sau nu într-un pot în funcţie de el. Criteriul suited-off suited e prea puţin important, deşi i se dă o valoare extrem de mare.

TU CÂT DE IMPORTANT CREZI CĂ E SĂ FII SUITED ÎN NO LIMIT HOLD'EM?

 

Te-ar mai putea interesa și:

Autor

Sunt cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 8 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankroll-ul, câștigurile, dar și... citeste mai mult

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi