Sentimentul că ai fost "atât de aproape" în poker! Renunţă să "alergi" după chinta royală dacă trebuie să investeşti sume mari

2020-03-18 12:34:00 2,4k 0

 poker112.jpg


Dincolo de tiltare, care este un fenoment cunoscut de toţi jucătorii de poker de pe mapamond, există o altă formă de intoxicare ce îţi poate afecta jocul şi care e posibil să creeze în sistemul tău de valori o credţinţă care să se dovedească nocivă pe termen lung. Este vorba de perspectiva unei chinte royale, după care foarte mulţi dintre cei care se află la mese sau în faţa calculatorului - jucând online - aleargă.

De câte ori nu aţi văzut adversari mergând în poturi mari cu două cărţi în suită de aceeaşi culoare (9x - 10x, de exemplu), mizând pe faptul că vor lega o mână "monstru", deşi procentele nu sunt niciodată de partea lor? Tentaţia este mare şi foarte puţini reuşesc să îi facă faţă. Vom discuta în cele ce urmează despre acest miraj al "mâini mâinilor", acesta putându-se dovedi foarte des toxic pentru orice jucător.

Joacă acum poker online cu un pachet atractiv de bun venit!

 

Psihicul uman sau cum te păcăleşti singur

Senzaţia care te copleşeşte şi care te îndeamnă să alergi după "fata morgana" stă în cortexul cerebral. Specialiştii în psihologia umană au identificat excelent această nevoie a fiecăruia de a avea senzaţia că "a fost acolo, a fost în cărţi". La cazinou, de exemplu, de câte ori nu se întâmplă să fii la un pas de jackpotul cel mare, să vezi că un singur simbol lipseşte pentru a-ţi completa linia câştigătoare? În fapt, este doar un tertip al softului, care este astfel programat încât să îţi dea falsa senzaţie că ai fost aproape de un câştig uriaş. O să îţi spui mereu "Am fost la un pas, poate data viitoare...".

Este o formă de dependenţă care se cultivă pentru fiecare jucător, care la un moment dat va reveni să încerce să dea marea lovitură, crezând că în trecut a fost la o aruncătură de băţ de acest lucru. La fel şi la pariuri, când mulţi dintre noi continuă să joace ani în şir bilete cu 15-20 de evenimente pentru că la un moment dat fie au fost foarte aproape, fie chiar au câştigat cu o astfel de strategie. În conştiinţa lor rămâne sentimentul că se poate, chiar dacă pe termen lung cel mai probabil nu se vor mai întâlni cu o asemenea oportunitate.

 

Renunțarea la chinta royală - aplicabilitatea în poker

Senzaţia că aproape ai reuşit e prezentă în poker şi te poate afecta mai mult decât ai crede. Jucând doi connectori suited involuntar te gândeşti în subconştient la chinta royală. Şi uneori, mai des decât ai crede, dealer-ul îţi va oferi o asemenea perspectivă, daor că foarte rar ea se va şi materializa.

Acesta este momentul în care se poate "rupe filmul" şi care te hrăneşte cu o falsă impresie, pe care tu o asimilezi ca fiind apropierea de "victoria absolută". Se întâmplă frecvent ca jucători cu experienţă să plătească raise-uri uriaşe în faţa unor seturi sau a unor mâini mult mai bune doar pentru că există mirajul chintei royale.

În fapt, presupunând că ţi se completează draw-ul de culoare pe turn, există doar două cărţi din pachet care să te ajute să îţi îmbunătăţeşti mâna. Chiar dacă draw-ul "vine" chiar pe flop, sunt doar două străzi în care să îţi apară cele două outsuri, adică şansele tale sunt de doar 8%. În 92% din cazuri vei pierde, astfel că nu are niciun sens să plăteşti sume mari doar pentru că eşti "aproape" de mâna supremă. Un astfel de exemplu creează o credinţă nesănătoasă pentru cei mai mulţi dintre jucători. Ei au senzaţia că au fost la un pas să "lovească" royala şi la nivel structural vor internaliza această senzaţie şi se vor comporta similar în viitor.

În realitate acest lucru nu va face decât să le afecteze stack-ul şi bugetul, pentru că de mult prea puţine ori vor reuşi să prindă mult râvnita chintă royală. Antonio Esfandiari, "magicianul" pokerului, de exemplu, a recunoscut de curând - în comentariul de la masa finală a WSOP Main Event - că a avut de doar două ori în carieră cea mai bună mână dintre toate. Şi asta jucând milioane de mâini. Ca atare, să plăteşti sume importante doar pentru că există iluzia acelei mâini e fără îndoială extrem de nociv pentru bugetul tău. Renunţă la această credinţă nesănătoasă care posibil să se fi înrădăcinat deja în subconştient, fii mult mai riguros cu mâinile de start şi o să constaţi că bugetul tău va avea doar de câştigat.

Joacă acum poker online cu un pachet atractiv de bun venit!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi