Readul în poker. Un român calcă pe urmele marelui Negreanu

2020-03-19 10:21:00 1,2k 0
 
Să faci readuri corecte în poker reprezintă una dintre cele mai importante abilități, modul în care citești și interpretezi informațiile pe care adversarii ți le oferă fără să vrea fiind de multe ori decisiv în luarea deciziei corecte. Daniel Negreanu, canadianul cu origini române, este cel mai bun din lume la acest capitol, dar un compatriot al nostru, Valentin Vornicu, stabilit între timp în California, are la rândul său skilluri în acest sens.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Pentru a reuși să îți dai seama cu fidelitate ce dețin ceilalți în mână, la masa de poker, nu ai nevoie de un al șaselea simț, așa cum mulți s-ar aștepta. Cititul oponentului ține mult mai mult de experiență și de alocarea resurselor spre a-i urmări pe cei care sunt în proximitatea ta. Chiar și când nu ești în joc. Astfel, îți faci o idee foarte clară despre rangeul fiecăruia, despre stilul de joc și despre acțiunile întreprinse în funcție de poziția în care se află.
 
În ultimii 20 de ani, Negreanu a devenit celebru pentru faptul că interpretează toate aceste date excelent, ghicind de foarte multe ori, în situații cheie, ce deține oponentul. Un alt jucător de poker cu rădăcini în România, Valentin Vornicu, tinde să îi calce pe urmă. Despre "proful de mate" am discutat pe larg aici
el cucerind al 12-lea inel de aur în World Series of Poker Circuit. Românul de 34 de ani a devenit lider all-time în circuit, fiind primul jucător care ajunge la o astfel de cifră.
 
 
Acum, Vornicu este prezent la WSOP 2019, participând la mai multe turnee din cadrul prestigiosului eveniment. Scopul principal e Main Eventul, acolo unde în 2016 a fost aproape de a scrie istorie, terminând pe 23. Cea mai bună prestație din istoria României.
 
În așteptarea celui mai mare turneu din lume, cu un buy-in de 10.000$, Valentin a luat parte la $1,500 No-Limit Hold'em 6-Handed. Deși nu a intrat în bani, le-a demonstrat tuturor că înțelege acțiunea de la masă aproape perfect. Iar când datele înmagazinate sunt dublate de matematică, disciplină unde este un adevărat geniu, se conturează un jucător foarte greu de învins.

Situația inițială

Mâna discutată ilustrează câteva concepte esențiale din no limit holdem. Ne arată cum studierea adversarului și informațiile avute despre mărimea betului acestuia conduc la identificarea corectă a mâinii pe care o deține.
 
Așadar, la un nivel de blinduri de 50/100, fără ante, Vornicu a făcut un open raise din early position cu A romb - Q treflă. A fost plătit de doi jucători, cel din button și big blindul. 
 
Pe un flop Q - 6 - 6 rainbow, Valentin a mers pe un continuation bet, după ce adversarul din big bătuse în masă (check). C-betul a fost de 600 de fise, suficient cât să îl determine să foldeze pe oponentul din poziția de dealer. În schimb, adversarul din BB nu doar că nu a foldat, ci a optat pentru check-raise. O mișcare puternică, de obicei, care trădează o mână monstru. Însă raiseul făcut a fost de doar 600 de fise, ceea ce l-a împins pe român să plătească imediat.
 

Raise neașteptat pe river

Pe un turn 2 de romb, cel din big și-a continuat agresivitatea, însă și de data aceasta a apelat la un raise de control: 800 de chipuri. Vornicu a plătit, iar pe un river J de romb, acțiunea de pe penultima stradă s-a repetat. Jucătorul din BB a mărit cu încă 800, într-un pot care ajunsese destul de mare. Cu siguranță că mulți s-ar gândi că oponentul poate avea un șesar și încearcă să extragă ceva valoare din mână, însă mișcările acestea au fost interpretate de Valentin ca un blocking bet. Astfel, deși nu avea o carte extraordinară pe river, Vornicu a decis să facă un re-raise, în speranța că va fi plătit de o damă cu un kicker mai mic. De altfel, în accepțiunea sa, asta era singura mână posibilă din rangeul adversarului. I-a și spus acestuia că este de părere că are Q-10, exact mâna deținută. Din păcate pentru Valentin, acțiunea sa nu a avut succes: deși a încercat să își mascheze mâna într-un posibil bluff, opozantul s-a speriat de trips sau culoare și, în consecință, a foldat. Totuși, faptul că "proful de mate" a venit cu un re-raise pe river, într-o situație în care mulți ar fi considerat că o asemenea acțiune poate fi plătită doar de o mână mai bună, arată un lucru cert: Valentin a avut încredere totală în readul său, identificând perfect mâna celuilalt.
 
"Venise cam de o oră la masa la care mă aflam, jucase foarte puține mâini. Două sau trei, cred. Mi-a făcut check raise pe flop, reprezenta șasele. Dar l-am plătit. Pe turn, a tras din nou, dar destul de puțin. Asta în condițiile în care apăruse un draw de culoare. Un 6 la el în mână era încă în rangeul lui, dar am considerat tot mai mult că ar putea să aibă o damă. Cum aveam kickerul maxim, nu am avut cum să plec din mână. Pe river, lucrurile au devenit interesante. A venit al treilea romb, iar eu aveam asul de romb. Blocam așadar flush nuts. A cerut din nou, de asemenea puțin. Îmi era clar că nu bluffează, nimeni nu atacă și turnul și riverul cu o sumă atât de mică. Dar raise-ul său a părut clar că e deghizat într-un blocking bet, voia să ajungă la showdown cu o investiție minimă. Mi s-a părut clar că are o damă, iar la kicker eram peste el. Era puțin probabil să aibă și el tot A-Q. L-am pus pe un kicker slab și am venit cu un re-raise mare, care să poată fi interpretat drept bluff. Dar a foldat, nu l-am prins în capcană. I-am și spus că sunt de părere că are Q-10 și s-a uitat foarte ciudat la mine. Nu știu dacă asta a avut, trebuie să îl întrebați", a explicat ulterior Vornicu, la microfonul Poker News.
În ceea ce privește turneul $1,500 No-Limit Hold'em 6-Handed, Vornicu nu a intrat în bani. Marele învingător a fost americanul Anthony Marquez, care și-a trecut în cont, pe lângă performanța propriu-zisă, și un cec "gras", de 393.273 dolari. Dar Valentin și-a câștigat din nou respectul tuturor, etalând un joc foarte solid, cu readuri excelente. WSOP Main Event ar putea să fie momentul lui.

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi