Procentele în poker. Cu ce cărţi împingi all-in

2022-01-05 10:52:00 3,5k 0

Procentele în poker trebuie să îţi guverneze aproape întotdeauna evoluţia. Doar aşa vei avea un edge important în raport cu adversarul şi vei reuşi, pe termen lung, să obţii profit. În hold'em-ul ultimilor 15 ani, matematica a devenit un factor important în jocul fiecărui profesionist. Doar ţinând cont de probabilităţi, vei avea şansa să devii mai bun.

Pe lângă fler, capacitatea de a-ţi citi adversarul, stil de joc şi imagine la masa de poker, un jucător de succes are fără îndoială nevoie şi de cunoştinţe matematice. Să ştii ce procente are mâna ta, iată o armă esenţială în zilele noastre. Dacă în trecut mulţi discipoli ai hold'em-ului tindeau să minimalizeze importanţa acestui factor în detrimentul altora, acum lucrurile s-au schimbat la 180 de grade. Pokerul a devenit un joc global, milioane de jucători întrecându-se pentru a-şi arăta priceperea. Mulţi au devenit adevăraţi "roboţi", în sensul că sunt capabili să calculeze cu o precizie maximă unde se află în mână din punct de vedere matematic. Să numeri imediat numărul de outsuri şi să calculezi în ce măsură eşti favorit într-un pot a devenit o nevoie indispensabilă.

 

Joacă la cea mai bună cameră de poker din lume cu un bonus de bun venit de până la 600$!

Operatori cu camere de poker legale în 2022
PokerStars
PokerStars
Joacă acum la PokerStars Sports România!
888Sport
888Sport
Încasează acum la 888Sport 100% până la 600RON + 60FREESPINS
Unibet
Unibet
Încasează la Unibet un pariu fără risc de 300RON + 150FS în Burning Hot!
NetBet
NetBet
Încasează la Netbet 20RON fără depunere + 100% până la 500RON
PublicWin
PublicWin
Încasează bonusul PublicWin de 210% până la 2100RON

 

În ceea ce urmează vreau să te familiarizez cu procentele avute de mâinile din poker în caz de all-in pre-flop. Să ştii când să împingi şi ce şanse ai să câştigi respectiva mână e un obiectiv absolut necesar. Doar aşa vei şti când un push se justifică sau, în consecinţă, un call la un raise făcut de adversar. Aceste probabilităţi sunt extrem de utile şi dacă nu ajungi la all-in. Îţi vor fi de folos pentru a stabili din capul locului în ce măsură se impune un raise al tău, un call sau un fold în cazul în care agresorul iniţial e altcineva.

Am identificat mai jos cele mai frecvente dueluri de heads-up, în care opozanţii sunt tentaţi să meargă all-in, mai ales dacă faza turneului e avansată. Ele sunt valabile evident şi pentru mesele cash, cu menţiunea că în acest caz all-in-ul pre flop e ceva mai rar.

 

Procentele în poker: Pereche vs pereche

Un caz clasic de all-in. Perechea mai mare va porni favorită în 80% dintre cazuri. Lucrurile se pot schimba puţin în măsura în care perechea e "A-A" (American Airlines); aceasta are şanse să completeze două chinte. Cea clasică şi "wheel straight" (A-2-3-4-5). Însă diferenţele nu sunt semnificative.


Procentele în poker: Pereche vs două cărţi mari

În fazele avansate ale turneelor, jucătorii iau foarte des decizia să meargă all-in pre-flop cu asemenea mâini de start. Mulţi consideră această situaţie "coin flip", însă în realitate perechea pleacă favorită şi va câştiga în aproximativ 54-56 de cazuri din 100.


Procentele în poker: Pereche vs două cărţi mici

De destule ori cu două cărţi legate (suited connectors), unii sunt dispuşi să împingă. Fie pentru a se dubla, fie pentru a fura blindurile. În măsura în care se lovesc de o pereche (mai) mare,  sunt departe de a fi în situaţia ideală. Perechea va câştiga 5 din 6 dueluri; lucrurile se pot schimba uşor în măsura în care cărţile mici sunt conectate sau de aceeaşi culoare, precum în cazul nostru.


Procentele în poker: Pereche vs carte mare şi carte mică

Nu e greşit să consideri că doar trei cărţi ajută mâna din dreapta (cele trei dame rămase în pachet). În realitate, procentele mai cresc, ca urmare a faptului că sunt două cărţi libere care pot să lege o culoare. Dacă pui la socoteală şi outsurile reprezentate de posibila apariţie a doi de "7" pe board, o să ajungi la 30 de cazuri din 100 în care perechea e învinsă.


Procentele în poker: Pereche vs carte mare şi carte din perechea anterioară

Un alt exemplu clasic de cărţi care duc la all-in pre-flop extrem de des. Nimeni nu vrea să aibă în mână big slick (AK), iar adversarul să întoarcă doi cowboy (KK). Din nou aparent doar trei outsuri salvează mâna din dreapta, însă per total se ajunge la un raport 70-30 în favoarea perechii mari.


Procentele în poker: Pereche vs carte mică şi carte din perechea anterioară

O situaţie ideală pentru cel care deţine perechea. Aparent, doar cei trei şesari pot să îmbunătăţească vizibil mâna din drepta, condiţia să fie pe board doi dintre ei. Şansele depăşesc totuşi 11% pentru mâna "outsider": există posibilităţi de chintă şi culoare. Totuşi, o asemenea confruntare e de evitat pentru cartea de start din dreapta.


Procentele în poker: Pereche vs connectori suited mai mari

Mai sus vorbeam despre confruntarea pereche vs connectori suited mici. Iar perechea pleca favorită în aproximativ 80% din cazuri. De asemenea, ne-am referit la varianta pereche - două cărţi mari, cu perechea câştigând 54-56% din dueluri. În cazul de mai jos, ne apropiem de situaţia de "coin flip". Perechea rezistă în 51-52 cazuri din 100.

 

Mai sus ţi-am prezentat cele mai comune situaţii de all-in, pentru a înţelege mai bine cât de importantă e matematica în poker. În cele ce urmează mă voi referi şi la alte cazuri, nu atât de comune pentru all-in, dar importante pentru a şti mereu unde te situezi.
 

1. Două cărţi mari vs două cărţi mici


 

2. Carte mare şi carte mică vs două cărţi medii


 

3. Carte mare şi carte medie vs carte medie şi carte mică


 

4. Carte mare vs carte mică (a doua carte e comună)


 

5. Carte mare vs carte medie (prima carte e comună)

 

JOACĂ LA CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX!

 

Te-ar mai putea interesa și:

Autor

Sunt cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 8 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankroll-ul, câștigurile, dar și... citeste mai mult

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi