Pot odds, un concept fundamental în poker, pe care mulţi îl ignoră. Cum să iei mereu deciziile corecte

2020-03-18 12:45:00 3,6k 0

În poker există beturi bune şi beturi slabe, mulţi neştiind să facă diferenţa între ele, deşi au anumite cunoştinţe despre hold'em şi evoluează în mod constant, fie la turnee online, fie chiar la cazinou. Conceptul de pot odds vine în ajutorul jucătorilor în astfel de momente cheie, când nu ştii sigur dacă trebuie să plăteşti sau nu. Cu alte cuvinte, pot odds îţi spun clar dacă din punct de vedere matematic se justifică un call al tău, în funcţie de fisele existente în pot.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI TURNEE!

CE VEI GĂSI ÎN ACEST ARTICOL

1. Marea capcană a draw-urilor
2. Importanţa cunoaşterii probabilităţilor
3. Urmăreşte mărimea potului
4. Calcularea pot odds
5. Fă-ţi adversarul să plătească când vrea să plătească


 

1. Marea capcană a draw-urilor

Vom pleca în expunerea noastră de la una dintre cele mai întâlnite greşeli făcute în jocul de poker: creditul mult prea mare dat draw-urilor, în special celor de culoare. De câte ori nu aţi văzut jucători care să îşi rişte o mare parte din jetoane sau chiar întregul stack pe un simplu draw. Dacă aceştia ar avea înrădăcinate noţiuni de pot odds, cu siguranţă că nu ar mai comite la fel de multe greşeli, care, pe termen lung, duc la o gaură importantă în buget.

Concret, când deţii un draw, şansele ca aceasta să se completeze pe următoarea stradă sunt de sub 20% (19% pentru culoare, 17% pentru chintă). Astfel, pentru ca tu să poţi plăti un bet făcut de un adversar, trebuie ca pot odds să aibă un raport mai bun decât acest procent. Mai exact, paritatea victorie înfrângere pe un draw e de 1 la 4 (în 20% dintre cazuri câştigi, în 80% pierzi, dacă este să ne raportăm la următoarea stradă); doar în măsura în care într-un pot de 80 de fise, tu trebuie să vii cu un număr de fise de maximum 20, se justifică să plăteşti. Altfel, dacă oponentul cere mai multe jetoane, matematica şi probabilităţile nu mai sunt de partea ta. Dacă vei plăti constant sume mai mari decât cele indicate de mărimea potului, pe termen lung vei sfârşi prin a suferi înfrângeri. Este profitabil să dai call, pentru a mai vedea o carte, doar în măsura în care suma cerută de celălalt e mai mică decât probabilitatea de a-ţi intra cartea dorită pe următoarea stradă.  

 

2. Importanţa cunoaşterii probabilităţilor

Orice jucător de poker care se respectă trebuie să ştie să îşi calculeze probabilitatea ca mâna să îi poată fi completată, în funcţie de numărul de outsuri disponibile. Trebuie să identifici cu rapiditate care sunt cărţile care te ajută şi să faci o sumă a lor. Apoi, împarte cărţile rămase în pachet la numărul de outsuri disponibile şi vei afla care sunt şansele exacte ca mâna să ţi se îmbunătăţească.

Pentru conformitate, îţi oferim mai jos un tabel cu probabilităţile ca mâna ta să se transforme în ceea ce vizezi, în funcţie de numărul de outsuri pe care le ai la dispoziţie. 


De asemenea, credem că este important să ştii şi alte procente, chiar dacă unele sunt doar conexe cu pot odds.

Probabilitatea să primeşti de la dealer o anumite mână:

 • A-K (s)uited sau orice altă combinaţie de cărţi la rând de aceeaşi culoare (2-3, J-Q) - 330/1 (0,30%)
 • A-A (valabil pentru orice altă pereche anume) - 220/1 (0,45%)
 • A-A sau K-K - 110/1 (0,90%)
 • A-Ks, K-Qs, Q-Js sau J-10s - 82/1 (1,21%)
 • A-K (sau orice altă combinaţie de cărţi la rând) - 82/1 (1,21%)
 • A-A, K-K sau Q-Q - 73/1 (1,36%)
 • A-A, K-K, Q-Q sau J-J - 55/1 (1,81%)
 • Cărţi de aceeaşi culoare, mai mari decât valetul (J-Qs, de exemplu) - 55/1 (1,81%)  
 • A-A, K-K, Q-Q, J-J sau 10-10 - 43/1 (2,26%)
 • Cărţi de aceeaşi culoare, mai mari de 10 (10-Js, de exemplu) - 33/1 (3,02%)
 • Connectori de acceaşi culoare - 26/1 (3,92)
 • Cărţi la rând, mai mari de 10 (K-Q, de exemplu) - 20/1 (4,83%)
 • Orice pereche - 16/1 (6,25%)
 • Oricare două cărţi de aceeaşi culoare - 3/1 (24%)


Probabilitatea ca 

 • Două cărţi din mână să completeze măcar o pereche la finalul board-ului - 2/1 (32%)
 • Două cărţi din mână să completeze două perechi după apariţia flop-ului - 50/1 (2,02%)
 • O pereche din mână să flopeze un set - 8/1 (12%)
 • O pereche din mână să completeze careu din flop - 400/1 (0,25%)
 • Două cărţi suited să completeze o culoare din flop - 118/1 (0,85%)
 • Două cărţi suited să se transforme într-un draw de culoare pe flop - 9/1 (10,9%)
 • Două cărţi suited să completeze o culoare până pe river - 15/1 (6,50%)


3. Urmăreşte mărimea potului

Strâns legată de noţiunea de pot odds şi de calcularea outsurilor care îţi tranformă mâna în cea câştigătoare e să ştii în permanenţă câte fise sunt în pot. Doar aşa vei avea o viziune de ansamblu a ceea ce se întâmplă la masă şi vei putea lua deciziile care se impun. 

În pokerul online, viteza de luare a deciziilor este mult mai mare, dar softul camerelor de poker calculează în permanenţă care este mărimea potului. Aşadar, nu ai de făcut nimic altceva decât să fii atent şi să îţi calculezi outsurile, pentru a stabili dacă un bet făcut de un adversar merită a fi plătit.

În ceea ce priveşte jocul live, în cazinou, lucrurile se complică puţin, pentru că va trebui în permanenţă să numeri câte fise s-au strâns în pot. Dar acest deziderat trebuie să devină un "must" pentru tine, dacă vrei să iei întotdeauna hotărârile corecte din punct de vedere matematic. În plus, viteza la pokerul live e mult mai mică, astfel că vei avea suficient timp să vezi câte jetoane sunt în pot, dar şi să analizezi adversarii şi pattern-urile lor.

 

4. Calcularea pot odds

Până acum am discutat teoretic despre outsuri, procentele să îţi intre cartea dorită şi cum pot odds îţi infuenţează deciziile. Considerăm că puterea exemplului te va face să integrezi şi mai bine conceptele discutate, astfel că ne vom raporta la imaginea de mai jos.

Să presupunem că ai ajuns pe turn, din button, cu A-K de romb. În pot s-au investit până în acest moment 450 de chip-uri. 5-ul de romb tocmai coborât ţi-a oferit un draw de culoare, ceea ce înseamnă că ai "9" outsuri la dispoziţie pentru a prinde "flush nuts". Deci, deţii 20% şanse pentru a avea după river cea mai bună mână. Să ne imaginăm că adversarul alături de care ai rămas în pot îţi cere 150 de fise pe turn. Ce faci în acest moment? Trebuie să vii cu încă 150 de fise pentru a câştiga cele 600 deja existente în pot. Altfel spus, pot odds sunt 600/150 = 4 (4-1; câştigi o dată din cinci încercări). Observăm că acelaşi raport e să îţi şi intre cartea care îţi va completa culoarea, astfel că avem de-a face cu un "break-even call". Cu alte cuvinte, pe termen lung, nu vei câştiga dar nici nu vei pierde în astfel de situaţii similare.

Dar, atenţie! Vorbim de un call "neutru" pe termen lung doar în măsura în care ne raportăm la culoare. E foarte posibil, chiar probabil, ca oponentul să deţină în acest moment doar top pair, astfel că orice popă (K) sau as (A) apărut pe river să te ajute să faci mâna mai bună. Vorbim de alte "6" outsuri adiţionale, care, în noul context, justifică pe deplin call-ul tău. 

Sintetizând, credem că este important să reţii următoarele aspecte:

- când eventuala recompensă depăşeşte costul pe care trebuie să îl faci, dă call;

- dacă preţul pe care trebuie să îl plăteşti este prea mare în raport cu posibilele beneficii obţinute, dă fold.

Să ne raportăm la imaginea de mai sus pentru a înţelege şi mai bine noţiunea de pot odds. După flop, deţii atât un draw de culoare, cât şi unul de chintă. Ca atare, sunt 15 outsuri (31,9%) care îţi completează mâna pe turn. Să spunem că până în acest moment în pot s-au strâns 240 de fise, iar opozantul cere în acest moment 120 de jetoane. 

Potul conţine 360 de chip-uri (240+120), iar pe tine te va costa 120 de fise să vezi turn-ul. Ai pot odds favorabile pentru call? 360/120 = 3, adică 3 la 1 odds (vei câştiga o dată din patru încercări). În procente, asta înseamnă 20%, deci mult sub cele 31,9% şanse ca mâna să se completeze. Ca atare, decizia corectă e, fără îndoială, call-ul.

Dar dacă pe turn vine o carte neutră, ca în exemplul de mai sus? Potul este de 480 de fise, iar opozantul cere de această dată 600 de jetoane. În termeni de pot odds ai 1080 (potul total) / 600 (suma pe care trebuie să o pui la bătaie), adică 1,8/1. Draw-ul ţi se va completa în 1 din 3 cazuri (drawing odds peste 2). Drept urmare, în acest moment matematica spune clar că, pe termen lung, dacă dai call, vei fi pe minus. Decizia corectă - fold. 


5. Fă-ţi adversarul să plătească când vrea să plătească

Cunoaşterea pot odds nu te ajută doar să iei deciziile corecte când trebuie tu să faci un call, dar are o importanţă deosebită şi atunci când ai mâna mai bună şi vrei să îl faci pe adversar să plătească scump pentru a mai vedea o carte. Concret, deţinând aceste informaţii, vei şti în permanenţă cât să ceri (care e bet size-ul corect) astfel încât adversarul să nu aibă un raport optim în măsura în care decide să meargă mai departe.

Să ne imaginăm că, din late position, cu J-J, ai făcut un raise important, dar în joc au mai rămas doi sau trei dintre limperii iniţiali. Pe flop loveşti un set, dar ştii că e foarte probabil ca măcar unul dintre adversari să aibă un draw, la care să nu renunţe foarte uşor. Ca atare, trebuie să faci un bet care să nu le ofere pot odds corecte pentru a plăti. Dacă o vor face, totuşi, pe termen lung vor avea de suferit, astfel că ai ştiut cum să foloseşti matematica în favoarea ta. În cazul nostru, sfatul este să ceri măcar cât este potul, astfel încât pot odds să fie în jurul valorii sau sub valoarea de 2/1; adică sub drawing odds, ceea ce va face pentru oponenţi call-ul extrem de neprofitabil. 

Știind cum să utilizezi pot odds este esențial dacă doreşti să devii un jucător de poker câștigător. Ai nevoie să înveţi cum să foloseşti aceste concepte în avantajul tău, lucru care te va pune mult în faţa celor care sunt prea leneşi sau prea ignoranţi pentru a înţelege ce atu important refuză. Mulţi încă se bazează pe simţ şi pe instincte, însă tu vei avea o armă extrem de utilă, care are legătură cu matematica şi probabilităţile şi care îţi oferă un edge important în raport cu ei. 

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI TURNEE!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi