Ce înseamnă de fapt să fii pot committed în poker!?

2020-03-19 10:18:00 2,4k 0

Să fii pot committed reprezintă una dintre cele mai folosite scuze date de jucători pentru implicarea într-o mână până la finalul acesteia. Mulți apelează la această justificare, deși nu stăpânesc pe deplin conceptul. Se întâmplă frecvent ca foarte mulți să confunde fisele investite în pot cu noțiunea de pot committed. În realitate, ceea ce te interesează are legătură cu jetoanele puse la bătaie doar parțial: ceea ce te intersează cu adevărat e raportul dintre pot odds, despre care am vorbit pe larg aici, și șansele reale de a câștiga mâna.

Joacă acum la cea mai bună cameră de poker din lume!

Distincția e extrem de importantă, pentru că de multe ori se ajunge la erori de judecată, mai ales în no-limit hold’em și omaha, unde poturile devin urișe.

Punct fără întoarcere?

În general vorbind, să fii pot committed înseamnă că ai ajuns într-un anumit punct în mâna de poker: foldul la orice bet făcut de oponent e varianta greșită. Dar o astfel de situație limită este determinată strict de pot odds. Mai exact cum sunt acestea vizavi de șansele de a câștiga mâna.

Jucătorii descriu uneori în mod eronat că au fost pot commmitted ca o justificare pentru faptul că au mers până la capăt într-o mână; când, în realitate, adevărul era altul: nu ar fi trebuit să facă acest lucru. Implicarea multor fise la începutul unei mâini îi face pe destui să nu mai găsească opțiunea fold și să caute alibiuri. Deși renunțarea era încă varianta cea bună, ei aleg să meargă până la capăt, folosindu-se de o premisă falsă. Să ajungi cu adevărat pot committed e o situație de evitat, dar trebuie să o faci doar în momentele în care procentele îți sunt favorabile, atunci când matematica îți justifică acțiunile.

Pot committed și matematica

Pentru a înțelege mai bine conceptul, ne vom raporta la un exemplu dus la extrem. Să ne imaginăm că pierzi o bună parte din stack-ul avut la începutul unui turneu și rămâi cu doar 1.000 de jetoane în față. Nivelul blindurilor a ajuns la 400/800, cu un ante de 100. Ca să înrăutățim lucrurile, să ne imaginăm că în mâna următoare ești în big blind. Înseamnă că rămâi cu fise în valoare de 100 după ce ai postat ante-ul și big blind-ul. 

Un jucător din middle position, foarte tight, mărește considerabil și toți foldează până la tine. Îți privești cărțile și deții 9 romb - 2 treflă.

Iată un exemplu evident pentru ceea ce înseamnă a fi pot committed. La o masă de 9 jucători, totalul strâns din blinduri și ante a ajuns la 2100. Tu trebuie să mai vii cu doar 100 de chipuri pentru a avea acces la un pot de 2.200. Asta înseamnă pot odds de 22 la 1. Cu alte cuvinte, va fi profitabil să plătești dacă vei câștiga una din 22 de astfel de mâini.

Să presupunem că adversarul tău tight deține pereche de ași, cea mai bună mână de start posibilă. Conform procentelor, el are o șansă de aproximativ 88% să câștige potul împotriva ta. Altfel spus, acesta este într-un avantaj de 7 la 1 pre-flop. Raportul dintre pot odds și șansele efective de câștig e pozitiv. Evident, ești departe de a fi într-o situație privilegiată contra perechii de ași, însă matematica spune că trebuie să plătești: ai de pus doar 100 de jetoane pentru un pot de 2200 și vei câștiga una din opt mâini. În concluzie, ești pot committed, iar singura alternativă viabilă e call-ul.

Multe fise implicate în pot nu înseamnă pot committed

Ceea ce este foarte important să reții e că să fii pot committed are legătură cu pot odds și cum se raportează asta la șansele de a câștiga mâna. Nicidecum cu numărul de fise pe care l-ai pus la bătaie în pot. Uneori se întâmplă ca lucrurile să coincidă, însă trebuie să fii foarte atent să faci distincția în mod corect. Doar așa vei ști să iei hotărârile care se cuvin și care, pe termen lung, îți vor oferi profit.

Pentru a înțelege și mai bine diferența, ne vom canaliza energia spre o altă situație. Din nou, pentru ca exemplul să fie cât se poate de elocvent, vom duce lucrurile la limită. Vom presupune că ai jucat total neglijent și fără sens o mână.

Așadar, să ne imaginăm că ai în față 1.000 de chip-uri și primești de la dealer 5 pică - 4 romb. Un adversar mărește la 200, iar tu decizi să plătești (o decizie proastă, altfel, dar pe care o luăm pentru a ilustra cât mai bine demonstrația dorită). Flop-ul este coborât: A romb - 6 treflă - 3 cupă. Oponentul mizează pe un C-bet de 300 și primește call. Pe un turn J de treflă, adversarul mai pariază 400 și decizi să mergi până în pânzele albe după draw-ul de chintă. Rămâi, astfel, cu 100 de jetoane în față, iar riverul nu îți completează mâna: Q romb. Oponentul dă raise și pe ultima stradă, iar tu trebuie să împingi și ultimele fise.

Așa cum ne-am dorit de dragul exemplului, mâna a fost jucată nefericit. Ai alocat 900 de jetoane din stack-ul de 1.000, urmărind un draw. Dar să dai call și pentru ultimele 100 de fise, în situația dată, ar fi o greșeală și mai mare. S-ar justifica să pătești doar dacă ai putea câștiga o dată din 20 de încercări. Pentru că acest raport e generat de pot odds în situația dată. Ori tu acum joci un 5 high, carte care, pe acest board, poate învinge o singură mână: 4-2. Evident, în nicio situație din lume, raportându-ne la cum s-a jucat mâna, adversarul nu va avea acea carte. Drept urmare, chiar dacă rămâi cu doar 100 de fise în față, în acest caz nu ești pot committed.

Ca să concluzionăm, dacă nu știi că obții pot odds favorabile ținând cont de mâna pe care o deții și de șansele ca ea să fie cea mai bună, nu ești pot committed. Trebuie să ai aproape întotdeauna opțiunea de a folda la dispoziție, mai ales într-un turneu, când supraviețuirea depinde de multe ori de modul în care înțelegi fidel realitatea de la masă.

Joacă acum la cea mai bună cameră de poker din lume!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi