Diferențele dintre pokerul online și cel jucat la o masă reală - Explicații

2020-03-18 12:04:00 5,5k 0

poker-online-vs-poker-live.png

Care sunt diferențele între a juca poker la o masă reală și a juca online? De fapt sunt mai multe asemănări decât diferențe, iar unele sfaturi sunt aplicabile ambelor tipuri de poker. Totuși, fiecare mod de a juca are caracteristici distincte ce trebuie luate în considerare și asimilate. Acest articol este împărțit în două părți: pentru început vom evalua aspectele care se aplică atât jocurilor online, cât și celor din ”lumea reală”, după care vom analiza caracteristicile distinctive ale fiecăruia. Desigur, majoritatea jucătorilor se bucură de ambele lumi, astfel încât fiecărei persoane îi place să se joace atât pe internet, cât și la o masă cu persoane reale. Eu personal prefer să joc împotriva unor jucători pe care-i pot vedea, dar pokerul online are și el avantajele sale. 

Descoperă camera de poker online numărul 1 licenţiată în România


POKER ONLINE VS POKER OFFLINE - CE VEI GĂSI ÎN ARTICOL?

 1. Similitudini între pokerul online și pokerul offline

 2. Diferențe între poker online și poker offline

 3. Concluzii finale

 

1. SIMILITUDINI ÎNTRE POKERUL ONLINE ȘI POKERUL OFFLINE

În zilele noastre majoritatea jucătorilor începători aleg pokerul online, fiindcă pentru oricine este mai ușor să învețe să se joace pe internet, decât în viața reală. Majoritatea vor să capete un pic de experiență înainte de a juca poker în cazino împotriva prietenilor sau împotriva unor necunoscuți la o masă adevărată. De asemenea, sesiunile de poker online pot da unui jucător un sentiment fals de încredere, care de obicei dispare atunci când jucătorul este pus în fața unor oponenți reali. Unii jucători se descurcă foarte bine pe internet și pot rămâne calmi în absolut orice situație. Însă atunci când se află la o masă reală aptitudinile lor dispar inexplicabil și nu mai au evoluții la fel de bune. Acest lucru se întâmplă pentru că ei sunt nevoiți să iasă din zona lor de confort. Plus că aceștia nu sunt obișnuiți să țină cont de limbajul corpului, lucru foarte important în pokerul real. 

Această situație este valabilă și invers. Sunt unii jucători, ca și mine de altfel, care se simt mai confortabil împotriva unor persoane pe care le pot vedea și pe care le pot măsura din ochi. Nu-ți trebuie o diplomă în psihologie pentru a fi capabil să citești o persoană, dar cu siguranță te va ajuta dacă te documentezi pe această temă.  

Eu chiar obișnuiam să nu prea țin cont de statistici și numere, crezând că pokerul se rezumă doar la a citi jucătorii împotriva cărora jucam. Și în ziua de astăzi cred că acest lucru este parțial adevărat, dar mi-am schimbat totuși un pic părerea. Jucând poker pe internet a trebuit să învăț să mă descurc și fără a vedea fața adversarului, iar astfel am fost forțat să mă bazez pe diferiți factori atunci când iau decizii. Experiența căpătată online mă ajută să mă descurc mai bine și la mese reale, deoarece acum sunt atent atât la adversari, cât și la ce se întâmplă la masă. Combinația acestor doi factori cu puțin noroc poate duce către rezultate excelente la masa de poker. 

Indiferent că joci online, offline,  la cazino sau la masa din sufragerie întotdeauna va fi cineva care va încerca să întoarcă cotele în favoarea sa, uneori chiar trișând. De aceea eu prefer să mă joc mai mult în compania prietenilor și în cazinouri de încredere, unde staff-ul este capabil să depisteze trișori. În orice caz nu se merită să recurgi la diferite metode de a trișa, indiferent că o faci online sau într-un cazino real. Dacă ești prins riști să fii exclus pe viață și pot exista consecințe şi mai grave de atât. 


Cod de conduită pentru jucători

Dacă tot am început să vorbim despre ce este bine și ce nu este bine, există un cod de conduită pe care orice jucător ar trebui să-l respecte pentru a nu-i deranja sau enerva pe ceilalți jucători, indiferent dacă jocurile au loc în mediul virtual sau cel real. Din acest cod de conduită fac parte următoarele reguli: 

 1. Ia deciziile într-un interval decent de timp. Nu trebuie să te grăbești atunci când iei o decizie la masa de poker, dar pe de altă parte nici nu trebuie să tragi de timp în mod intenționat. Nimănui nu-i place să stea după cineva căruia îi ia o eternitate să ia o decizie. Fiecare cameră de poker pe internet folosește un timer care oferă jucătorilor un anumit interval de timp pentru a face o mutare, iar dacă acea mutare nu este făcută la timp jucătorul este considerat AFK (Away From Keyboard). Însă offline contează mai mult bunul simț. Dacă din diferite motive se ivește ceva urgent, atunci poți informa dealerul sau ceilalți jucători că vei lipsi câteva runde de la masă. Desigur, sunt și locuri unde acest lucru nici măcar nu este permis. Ar trebui să cunoști regulile localului unde joci înainte de toate. 
 2. Nu vorbi prea mult. Nimănui nu-i place o persoană căreia nu-i mai tace gura. Atunci când joci online nu este o problemă să mai scrii mesaje din când în când, dar nici nu este bine să începi să spamezi camera de chat cu tot felul de mesaje aleatorii. De asemenea, nu trebuie să te iei de alți jucători, deoarece riști să fii dai afară de la masa respectivă. În viața reală se întâmplă des ca cel care vorbește mult să dea un pic mai multe informații despre mâna lui decât ar dori inițial. Chiar dacă nu dă indicii clare, chiar și modul în care acesta vorbește și se comportă la o anumită mână îl poate da un pic de gol.
 3. Fii pozitiv! Un zâmbet sau, mă rog, un emoticon cu o față zâmbitoare contează mult. Dacă doar te plângi (indiferent de tipul de masă la care te afli), cu siguranță nu vei fi prea simpatizat de restul jucătorilor. Evită ca pe chat să scrii cu Caps Look activat deoarece acest lucru poate fi destul de deranjant.
 4. Nu spune adversarilor dacă ești amator sau profesionist sau de când joci. Cu cât ceilalți știu mai puține, cu atât le va fi mai greu să-ți anticipeze următoarele mutări. 
 5. Atunci când joci online ești liber să fumezi, să bei, să asculți muzică și să faci orice altceva care să te țină concentrat. O țigară și o bere bună te pot calma destul de mult și te pot ajuta să iei decizii mai bune la masă. Totuși nu exagera cu băutura, că dacă te afli în stare de ebrietate cu siguranță nu vei mai lua cele mai bune decizii.  

Desigur, mai sunt și multe alte reguli ce ar trebui luate în considerare, dar presupun că ai înțeles ideea. Oricum ca o regulă de bază, este bine ca întotdeauna să fii prietenos, dar fără a exagera.  

Sfaturi utile pentru a câştiga mai mult la turneele mici de poker online!

 

2. DIFERENȚE ÎNTRE POKERUL ONLINE ȘI POKERUL OFFLINE

Prima diferență notabilă este destul de clară și am tot menționat-o de-a lungul acestui articol. Online întâlnești alți jucători virtuali și depinzi doar de modul în care poți ”citi” cărțile, în timp ce în viața reală poți ”citi” inclusiv fețele adversarilor.

O altă diferență notabilă este aceea că jocurile de poker pe internet vor decurge mereu cu o viteză mai mare decât jocurile de la o masă adevărată. În mediul online nu trebuie să mai aștepți ca dealerul să amestece cărțile și să le împartă la fiecare jucător în parte sau ca jucătorii să stea să-și aranjeze și să-și numere chips-urile. Este important de precizat că din cauza acestei diferențe de ritm jucătorii online sunt de multe ori agitați și dau dovadă de anxietate la mese reale. Răbdarea este o calitate necesară când vorbim de poker offline. 

Îmi mai vine în minte încă o diferență notabilă. Probabil că ai observat că multe camere de poker pun la dispoziția jucătorilor nenumărate statistici de la mesele și turneele la care aceștia au jucat. De asemenea ai posibilitatea de a organiza aceste statistici și date în diferite foldere, plus că că poți face diferite notițe despre anumiți jucători dacă dorești acest lucru. Evident că la o masă reală astfel de lucruri nu sunt posibile.

Ar mai trebui spus că online este mai ușor să găsim un joc pe placul nostru. De exemplu camera celor de la Pokerstars (deschide un cont acum) pune la dispoziție o gamă foarte largă de mese și turnee pentru toate gusturile. Indiferent că vrei să joci pe mize mici sau foarte mari, că vrei să te joci texas Hold’em sau Razz ori că vrei să participi la un turneu sau la un joc cash vei găsi la orice oră din zi sau din noapte un joc pe placul tău. Află mai multe despre PokerStars!

Offline însă ești mult mai limitat în ceea ce privește alegerile pe care le poți face. În primul rând la noi în țară sunt foarte puține acele cazinouri care oferă mese de poker. Este drept că prin majoritatea orașelor există măcar un club de poker sau un local unde să poți juca impotriva altor jucători reali. Chiar și așa, au loc puține jocuri simultan și nu prea mai ai luxul de a alege un joc pe placul tău. Trebuie să te mulțumești cu ceea ce ți se oferă. 

Mai devreme am spus că pot exista jucători care să încerce să trișeze. Totuși online numărul acestor trișori este în scădere continuă și asta pentru că software-ul folosit de camerele de poker este din ce în ce mai performant și mai sofisticat, astfel încât majoritatea metodelor de trișat pot fi combătute. Însă există aplicații terțe care pot să te ajute, care teoretic nu sunt permise, dar pe care camerele de poker încă nu reușesc să le depisteze. Aici vorbesc în primul rând despre acele programe ce pot calcula rapid șansele reale ca mâna ta să fie câștigătoare în funcție de cărțile vizibile de pe masă. Există și aplicații care conțin baze de date despre anumite turnee și anumiți jucători, iar mai nou chiar și aplicații de extragere a cunoștințelor din date (data mining).  

Există și aplicații ajutătoare pentru poker care sunt permise la jocurile de pe internet. Cele mai cunoscute astfel de aplicații sunt: 

 1. Poker Calculator Pro – oferă statistici și probabilități în timp real pentru mâinile tale 
 2. Holdem Manager 2 – conține una din cele mai complete baze de date, dar și un HUD (Heads-Up-Display) foarte bun 
 3. Tournament Indicator – este o unealtă care poate fi de real folos începătorilor 
 4. Tournament Shark – acesta se atașează mesei la care te joci oferindu-ți statistici despre adversari 
 5. Omaha Indicator – această aplicație este de asemenea adresată începătorilor, dar celor care aleg să joace Omaha. 

Înainte de a încheia îți voi face și câteva recomandări în ceea ce privește camera online de poker la care să joci. Fără îndoială cea mai bună alegere este PokerStars (intră pe site), aceasta fiind cea mai importantă cameră de poker de pe internet. Alte alegeri bune sunt Unibet (deschide un cont acum) și 888Poker (deschide un cont acum). Toate aceste camere sunt licențiate pe teritoriul țării noastre, deci poți juca legal la ele.  
 

3. CONCLUZII FINALE POKER ONLINE VS OFFLINE

Există multe asemănări între pokerul online și pokerul offline, dar și multe diferențe. Fiecare tip de poker are farmecul și avantajele lui, dar realitatea este că pokerul pe internet este mai accesibil jucătorilor obișnuiți și reprezintă de asemenea cea mai bună alegere pentru jucătorii începători, care vor să învețe cum să joace poker cât mai bine.

Descoperă camera de poker online numărul 1 licenţiată în România

 

Te-ar mai putea interesa şi:

Autor

Sunt cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 8 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankroll-ul, câștigurile, dar și... citeste mai mult

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi