Play money poker. De ce e bine să începi prin a juca astfel

2020-03-19 10:11:00 1,7k 0

Dacă vei alege una dintre variantele de camere de poker online licenţiate în România, vei observa că acestea îţi oferă şi varianta play money poker. Ce înseamnă asta? Fără a investi vreun leu, ai prijlejul să te distrezi la masa de joc fără riscuri. Atâta timp cât nu ai experienţă, mi se pare esenţial să începi prin a juca pe bani virtuali. O astfel de oportunitate îţi permite să faci primii paşi în poker, să înveţi ABC-ul jocului.

Întotdeauna există varianta Freeroll-urilor, unde ai şi posibilitatea să câştigi bani, dar acestea sunt de preferat în măsura în care ai disponibilitatea. Dacă eşti doar un jucător recreaţional, factorul timp este esenţial. În consecinţă, nu vei putea fi prezent la orele de start ale acelor turnee gratuite. Sau nu vei putea investi atâtea ore încât să se justifice prezenţa ta acolo. E păcat să îţi baţi joc de un run bun chiar şi într-un freeroll, astfel că de multe ori e mai la îndemână varianta play money poker. Aici vei învăţa fără riscuri care sunt capcanele şi mecanismul pokerului, astfel încât o eventuală tranziţie viitoare spre "real money" să fie lină.

JOACĂ LA CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX!

Ce trebuie să ştii despre play money poker

"De ce aş juca fără vreo miză când pot să intru la mese pe mize minime?", m-a întrebat acum câţiva ani un amic, care era nemulţumit de faptul că face prea rar ITM-ul la nişte turnee mici de la o cameră de poker care între timp nu mai există în România. Teoretic, întrebarea lui era plauzibilă, în condiţiile în care era un tip echilibrat. Ştiam că nu s-ar fi lăsat dus de val şi va rămâne la sume mici investite. Fără a mă gândi foarte mult, i-am răspuns spontan: "E ca şi cum visezi să îţi cumperi o maşină, însă nu ai carnet".

Nu am fost niciodată adeptul arderii etapelor în niciun domeniu. Cu atât mai mult în poker, o disciplină care necesită un background solid. Învăţând lucrurile treptat, vei şti nu doar să respecţi cu sfinţenie bankroll managementul, dar vei putea să faci o analiză a riscului şi vei putea judeca situaţii în cunoştinţă de cauză. Cu alte cuvinte, vei creşte natural, fără vreun risc.

În cele ce urmează îţi vom oferi câteva sfaturi şi direcţii de urmat, astfel încât tranziţia de la "play money poker" la "real money" să vină natural, firesc şi cu un risc minim pentru buzunarul tău.

 

Play money poker: cum să joci

Ţin minte că prima oară când am început să joc în varianta play money poker totul mi s-a părut dezorganizat. Eu aveam puţină experienţă dobândită în jocuri cu prietenii şi înţelegeam câteva din direcţiile de urmat. Niciuna nu se respecta însă, toată lumea evolua extrem de loose, era un festival de raise-uri şi re-raise-uri. Nu se ţinea cont de poziţia în poker sau de momentul turneului.

Nimic nu e întâmplător însă, iar acest haos generalizat îţi oferă mult mai multe lecţii decât îţi imaginezi. Există un motiv foarte întemeiat pentru acţiunea din play money poker. În primul rând, foarte puţini au cunoştinţe teoretice despre poker. Apoi, se joacă doar pentru distracţie, pentru puţini contează cu adevărat dacă pierd sau câştigă. Toţi "aruncă" chip-uri în stânga şi în dreapta, aşteptând cărţile dealer-ului ca la bingo. Ei chiar văd pokerul ca pe un joc de noroc; în consecinţă, speră să prindă ceva pe ultima sută de metri.

Cum să răzbaţi, te vei întreba. Nimic mai simplu, fă lucrurile diferit. Cu multă disciplină - probabil calitatea esenţială în poker - vei avea un avantaj uriaş în raport cu concurenţa. Astfel că, dacă vei fi mult mai tight, mult mai selectiv cu privire la paleta de mâini pe care o joci, vei reuşi în scurt timp să ai stack-uri mai mari decât majoritatea oponenţilor.

Această abordare îţi va îngădui să faci extrem de uşor trecerea spre mesele cash sau turneele pe bani reali. Unde vei constata o diferenţă uriaşă, dar vei avea ABC-ul "la purtător". Chiar dacă la competiţiile pe bani puţini vei da piept cu o mulţime de jucători loose, care nu au cunoştinţe temeinice, vor fi şi jucători solizi, tight. Astfel, experienţa dobândită în play money poker îţi va folosi enorm.

 

Importanţa agresivităţii

Un alt lucru esenţial pe care îl vei învăţa în sesiunile de play money poker e să fii agresiv. Vei înţelege cât de importantă e această componentă a jocului foarte repede, ea fiind una dintre principalele chei spre succes.

În "play money", fiecare mână e o adevărată petrecere de "limp". Fiecare vrea să vadă flopul şi e dispus întotdeauna să pună măcar suma aferentă big blind-ului. În momentul în care tu ai o carte de start excelentă, trebuie să ceri. Şi să o faci astfel încât cei care vor plăti să simtă acest lucru. Sigur, există posibilitatea să meargă mai mulţi la unele mâini şi tu să pierzi, chiar dacă ai de departe cartea cea mai bună pre-flop. Însă aşa îi vei face pe mulţi alţii să plătească scump cu o carte marginală. Având strategia aceasta pe termen lung, adversarii vor câştiga un pot sau două. Însă finalul este unul singur şi cât se poate de previzibil: se vor "curăţa", în detrimentul tău.

Jucătorii începători nu cunosc avantajele agresivităţi şi mulţi cad în capcana slow-play-ului, dorind să ascundă mâinile avute. O greşeală mai mare probabil nu există în poker-ul la acest nivel. Dacă procedezi aşa, le oferi celorlalţi posibilitatea să îşi completeze gratis mâini marginale; care pot ajunge pe ultima stradă să fie "nuts". Nu îţi fie teamă să dai raise şi fă-o constant şi cu un număr important de fise. Dar doar în momentul în care ţi s-a legat ceva solid. Întotdeauna vor fi aşa-numiţii "calling station"; acei jucători dispuşi să plătească sume importante pentru mâini în care, din punct de vedere probabilistic, au şanse infime de câştig. Graţie lor îţi vei construi stack-ul, iar agresivitatea dobândită aici îţi va fi extrem de folositoare în momentul în care calitatea adversarilor se schimbă, iar în joc sunt bani reali.

JOACĂ LA CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX!

 

Învaţă să renunţi. În special la draw-uri

Un alt lucru pe care trebuie să îl înveţi foarte repede şi de pe urma căruia să ştii să ieşi în avantaj este să renunţi. Foldul în poker nu îţi aduce poturi, însă te va proteja pe termen lung. Fără o mână puternică, poţi să îţi încerci norocul doar dacă ai garanţia că post-flop ai un edge important în raport cu adversarul. Drept urmare, învaţă să joci bine mâinile tari şi învaţă să foldezi.

Un aspect pe care l-am observat în varianta play-money poker e existenţa unei "febre" a draw-urilor. Sunt jucători care aleargă până pe river în speranţa că li se completează chinta sau culoarea. Ei sunt dispuşi să investească tot stack-ul într-o astfel de mână. O să vezi adversari care, deşi au doar 3 outs-uri la dispoziţie pentru a li se completa insight-ul de chintă, vor arunca fără discernământ bani în pot. Cum am spus şi mai sus, uneori vor avea noroc şi vor prinde in-extremis mâna câştigătoare; dar, de cele mai multe ori, matematica "îşi face datoria" şi vor ieşi din joc.

Învaţă să te fereşti de astfel de mâini şi dă fold fără regrete în momentul în care un opozant cere mult. Pe termen lung vei avea numai de pierdut dacă te cramponezi de asemenea draw-uri şi visezi cu toată fiinţa ta că acestea se vor completa. În egală măsură, identifică-i pe cei care sunt dispuşi să investească chip-uri multe în astfel de poturi; nu ezita să îi "storci" de câte ori ţi se iveşte ocazia.

Toate datele asimilate în modul play money poker îţi oferă un background solid. În momentul în care vei reuşi să câştigi extrem de des printre jucătorii ocazionali, înseamnă că jocul tău s-a solidificat considerabil.

ŢI SE PARE UTIL SĂ ÎNCEPI PRIN A JUCA PLAY MONEY POKER?

 

Te-ar mai putea interesa și:

Autor

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea... citeste mai mult

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi