Planul pe care trebuie să îl ai în orice mână, în poker

2020-03-19 11:42:00 1,2k 0

Când iei o decizie la masa de joc, în poker, întotdeauna trebuie să ai un plan pentru desfășurarea întregii mâini. Mult prea mulți jucători iau hotărâri fără să gândească în perspectivă și ajung să se confrunte cu situații complicate, generatoare de pierderi substanțiale. 

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Cu un plan bine conturat încă de la început, poți evita momentele complicate și vei avea mult mai multe șanse să îți faci jocul post-flop mai simplu.

Cum vei reacționa în funcție de acțiunea adversarului

Pentru a ilustra ce trebuie să ai în vedere ne vom raporta la un exemplu. Să spunem că ești la o masă de cash, cu blinduri de $0.50/$1.00. Deții un stack efectiv de 100$ și te afli în button.

Toți foldează până la cutoff, care mărește la $2.50. Cu 10 treflă - 9 treflă în mână, decizi să dai call, iar blindurile se "aruncă".

Cu 6,5$ în pot, vezi următorul flop: J treflă - 3 romb - 2 pică. Oponentul bate check, iar tu vei fi bucuros să pariezi, în condițiile în care 10 highul tău nu are în acest moment vreo valoare de showdown. Dar, înainte să arunci bani în pot trebuie să știi ce vei face ulterior, în funcție de răspunsul celuilalt.

Analiza variantelor

1. Adversarul foldează. 

Evident, aceasta ar fi varianta ideală, pentru că în acest moment mâna noastră nu are un potențial real. Există opțiunea de runner-runner pentru chintă sau culoare, dar e de preferat să luăm potul acum, fără luptă. 

2. Adversarul apelează la check-raise.

Deși poate părea un rezultat teribil pentru noi, în realitate nu e atât de dramatic. Check-raiseul este în general un semn de putere din partea celui care îl face, astfel că ne interesează să nu fim într-o mână din care să nu putem ieși. 

Iar mâna discutată nu e o asemenea mână. Am încercat să fim agresivi, dar ne-am lovit de un play puternic al adversarului. E bine că ne putem retrage acum, când nu am investit o sumă foarte mare. Nu suntem pot committed, astfel că foldul e foarte ușor, în condițiile în care celălalt induce, prin acțiunea sa, senzația unei "mâini monstru".

3. Oponentul dă call.

Aceasta e situația cea mai complicată, pe care trebuie să o avem în vedere înainte de a face mutarea post-flop. În precedentele două exemple, mâna se încheia aici, după apariția celor trei cărți comune. În prima variantă, potul era al nostru, bluff-ul funcționând, în timp ce în cea de-a doua nu aveam niciun motiv să plătim un check-raise cu o carte atât de slabă. Am încercat să furăm potul, dar nu s-a putut, se întâmplă destul de frecvent.

Dar acum, oponentul plătește, semn că vom fi nevoiți să luăm alte decizii în mână. La acest aspect trebuie avut mare grijă încă de la început, trebuie să știm ce vom face în continuare, încă dinainte de a plasa betul. 

În teorie, vor exista două abordări pe care să le urmărim pe turn, presupunând că opozantul va bate din nou check. Din moment ce nu a avut pretenții pe flop, în general nu va ataca turnul, ci ne va lăsa să ne fructificăm avantajul dat de poziție. 

Ce vom face, așadar, pe turn, dacă pe flop suntem plătiți?

A. Vom continua cu blufful, dacă mâna ni se deschide. Adică, dacă avem noi oportunități: orice treflă ne oferă draw de culoare, 7, 8, Q sau K ne dă posibilitatea unui draw de chintă. În aceste situații, e de preferat să ne manifestăm agresivitatea, în speranța că vom obține fisele puse în joc aici. Dacă suntem plătiți, vom avea suficiente outsuri care să poată răsturna situația la masa de joc.

B. Vom da check behind la apariția unui as sau a unei cărți neutre. Nu mai avem posibilități reale să ne îmbunătățim mâna și nu face foarte mult sens să investim fise într-un astfel de pot. Un double barrel aici pe post de bluff nu pare cea mai indicată abordare, având în vedere că ne-am pune într-o situație de unde să ieșim cu greu. Cel mai probabil va trebui să folosim un nou bluff pe river, ceea ce ar duce la alocarea a prea multe resurse într-un loc puțin "prietenos". De evitat, pe termen lung, o astfel de abordare, excpeție confruntările cu jucătorii de tip "bunker", care pot fi ușor aruncați din mână, dacă nu au ceva puternic.

În concluzie, când iei o decizie la masa de poker, întotdeauna gândește în perspectivă. Stabilește-ți un plan, astfel încât să știi de la început cum vei acționa în funcție de variabilele apărute. Doar așa vei reuși să te protejezi și vei sta departe de anumite situații neplăcute, în care trebuie să riști mult prea multe fise în locuri fără prea multe oportunități.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi