Overbetul în poker. Când și de ce să ceri foarte mult

2020-03-19 10:15:00 1,9k 0

Overbetul în poker reprezintă o mișcare esențială, care poate forța adversarul tău să foldeze în momentele în care bluffezi sau să-ți aducă valoare în plus, când ți se completează o mână puternică.

Uneori descrisă drept o "cumpărarea potului", overbetul este un play pe care trebuie să îl ai în arsenalul tău la masa de poker. Dacă înțelegi când și unde e potrivită o asemenea mutare, vei putea lua mai multe poturi, chiar și atunci când nu ai o mână cu valoare de showdown.

Vrei să joci poker online? Aceasta este camera recomandată de PariuriX.com!

Considerații generale

Ce este overbetul în poker

Overbetul se referă la pariul unui număr neobișnuit de mare de jetoane în raport cu mărimea potului. În general, orice pariu mai mare decât mărimea potului este considerat a fi un overbet.

"Plusând o sumă mare, vei pune o presiune teribilă pe adversari", spune Patrik Antonius, un jucător excelent de cash. El a câștigat de-a lungul timpului - mai ales în pokerul online - sume imense, știind când și cum să se folosească la maximum de overbet. O asemenea capcană întinsă adversarilor îți poate aduce beneficii surprinzător de mari: pentru că ceilalți nu vor ști prea des dacă tu maschezi o carte excelentă sau încerci să furi.

De ce să îl folosești

Overbetul e extrem de necesar în momentele în care știi că opozantul tău va putea să dea call la un pariu standard, dar va renunța în cazul în care sunt implicate prea multe fise în pot. De asemenea, îl poți utiliza cu succes pentru a lua maximum de la celălalt în situațiile în care ești sigur că el nu poate folda, iar tu ai o mână apropiată de "nuts".

Unde se pretează cel mai bine

Este cel mai potrivit la jocurile de tip deepstack, în care poți face beturi uriașe în comparație cu mărimea potului. De asemenea, e mai frecvent utilizat la mesele de tip cash, în detrimentul turneelor.

În privința momentului ales, overbetul poate fi plasat oricând, pe fiecare "stradă". Totuși, cel mai comun punct pentru un asemenea play este riverul.

Ce trebuie să ai în vedere

În funcție de situație, un overbet poate fi folosit ca un instrument puternic de bluff sau ca o metodă de dezinformare, astfel încât să îți determini adversarul să te plătească, deși are o mână pierzătoare. Din cauza versatilității acestei mișcări, este foarte important să înțelegi pe deplin de ce apelezi la un asemenea play.
 
Overbetul ca un bluff poate fi foarte atrăgător în disputele cu începătorii, deoarece specialiștii consideră că aceștia vor fi mai reticenți spre a plăti. Ca atare, vei câștiga fise fără luptă într-un procent destul de mare. Problema este că atunci când vei fi plătit, pariul tău enorm va costa foarte mult. În consecință, nu poți apela la o asemenea mișcare foarte des, pentru că s-ar putea să devină extrem de costisitor.

Pe de altă parte, dacă încerci să faci un raise atât de mare cu o carte foarte bună, s-ar putea să îți sperii oponenții. Trebuie să știi exact cu cine te confrunți, ce range au adversarii și în ce măsură te pot sau nu plăti.

Overbetul în poker ca bluff

Folosirea unor beturi mari pentru a-i împinge pe ceilalți să foldeze ar putea părea un spectacol de forță brută; dar trebuie să fii mult mai calculat decât îți închipui, când faci o asemenea manevră. Overbetul e mult mai mult decât împingerea jetoanelor în pot.

La fel ca fiecare mișcare din poker, rata de succes a pariului tău va depinde în mare măsură de capacitatea ta de a citi tendințele adversarului și puterea mâinii lui. În general, trebuie să îți dorești să faci un overbet ca bluff atunci când ești convins că cel din fața ta are o mână cu putere medie.

Dacă crezi că adversarul tău are un monstru, nu contează cât de mare faci betul: nu o să îți folosească, vei primi call. Pe de altă parte, dacă are o mână slabă, celălalt va folda și la un bet standard, nu e nevoie să riști atât de multe fise. În consecință, citirea situației de joc cât mai fidel e absolut necesară pentru a justifica un overbet al tău. 

Spuneam mai sus că un asemenea pariu mare e mai frecvent la mesele cash, însă el își poate arăta forța și în turnee. Să îl obligi pe adversar la o decizie pentru toate jetoanele sale, iată o situație greu de gestionat. Însă, în egală măsură, în turnee și riscul asumat de tine e mai mare, pentru că de foarte multe ori vei bluffa pentru o mare parte din stackul tău. De aceea, e extrem de important să ai toate datele necesare înaintea unui asemenea play.

De reținut! Un lucru care trebuie ținut minte mereu este că un pariu de mărime standard va realiza, de obicei, același lucru ca un pariu mai mare. Dar îți va economisi bani atunci când oponentul tău merge pe varianta call.

Acesta este motivul pentru care overbetul este mai frecvent folosit de profesioniști pentru a încerca să obțină valoare atunci când dețin mâna cea mai bună.

Overbetul pentru valoare

Când vezi prea multe pariuri mari la mize mai mici, aproape întotdeauna acestea se execută cu o mână "monstru".

Începătorii tind să parieze sume mari atunci când au o mână puternică, lucru care îi face să fie predictibili și ușor de citit. Nu trebuie să cazi în această capcană și să îi plătești prea des, mizând pe faptul că bluffează. De cele mai multe ori nu o fac.

Există două moduri principale prin care poți obține valoare prin overbeturi.

1. Împotriva unui jucător slab și lipsit de experiență. Deși în general mai reticenți, jucătorii aflați la început de drum nu vor face diferența între un pariu standard și unul neobișnuit de mare. Nu au noțiuni de pot odds și nu vor ști cât de greșit e să dea call în multe situații. Extrage contra lor valoarea maximă prin parierea multor jetoane atunci când deții o mână care consideri că nu poate fi bătută.

2. Overbetul care reprezintă slăbiciune. În unele cazuri, un overbet te poate face să pari slab, ca și cum ai încerca să furi potul.

Ai grijă să îi oferi celuilalt suficiente informații în direcția dorită: trebuie ca adversarul să interpreteze un pariu prea mare al tău ca semn al unei slăbiciuni. Dacă va simți "miros de sânge", va fi tentat să te plătească chiar și cu o mână marginală. Dacă îi oferi suficiente date încât să creadă că bluffezi, un overbet va fi plătit uneori mai ușor decât un bet standard. Iar beneficiile tale, cu o mână excelentă, vor fi cu mult mai mari. 

Vrei să joci poker online? Aceasta este camera recomandată de PariuriX.com!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi