Nivelul profund de înţelegere în poker. Procesul decizional la masa de joc

2020-03-18 12:46:00 1,8k 0

Deşi mulţi jucători de poker au impresia că înţeleg conceptul din poker prin care trebuie mai degrabă să "joci adversarul" în detrimentul cărţilor tale, în realitate prea puţini o fac, rămânând cramponaţi în ABC-ul hold'em-ului sau al stilului de poker pe care îl preferă. În prezentul articol vom încerca să facem un ghid de înţelegere pentru procesul decizional în poker, dincolo de cărţile pe care le deţii sau de ce ţi se completează.

Joacă la cea mai bună cameră de poker din lume cu un bonus de bun venit de până la 600$!

Operatori cu camere de poker legale în 2022
PokerStars
PokerStars
Joacă acum la PokerStars Sports România!
888Sport
888Sport
Încasează acum la 888Sport 100% până la 600RON + 60FREESPINS
Unibet
Unibet
Încasează la Unibet un pariu fără risc de 300RON + 150FS în Burning Hot!
NetBet
NetBet
Încasează la Netbet 20RON fără depunere + 100% până la 500RON
PublicWin
PublicWin
Încasează bonusul PublicWin de 210% până la 2100RON

1. Factori de analiză

Pentru a evolua în poker şi a fi cu un pas în faţa adversarilor, trebuie să te raportezi la o serie de factori în deciziile pe care le iei în fiecare pot la care participi. De altfel, exact aceste variabile atât de greu de controlat fac pokerul atât de frumos, de popular şi de complex. Pentru început vom încerca să identificăm elementele pe care trebuie să le iei mereu în calcul înainte de o hotărâre care nu e evidentă. Ne vom raporta la un turneu de poker, însă cei mai mulţi factori sunt valabili de asemenea şi pentru o masă de tip cash.

"Piesele de puzzle" pe care trebuie să le pui cap la cap înainte de o decizie vitală:

 • Stadiul turneului (early stage, bubble, masa finală);
 • Numărul de jucători de la masă care sunt în pot;
 • Stilul lor de joc şi încadrarea într-o tipologie;
 • Imaginea pe care o ai tu la masa de joc;
 • Dimensiunea stack-ului tău în raport cu blindurile şi cu ante-le;
 • Cât de mare e stack-ul pe care îl deţii prin comparaţie cu al celorlalţi adversari de la masă;
 • Poziţia ta la masa de joc în respectivul pot;
 • Acţiunea care a avut loc înainte de a-ţi veni ţie rândul;
 • Numărul şi genul de jucători rămaşi în joc după tine, după ce vei fi luat tu o hotărâre;
 • Pot odds;
 • Tell-urile pe care le-ai obţinut deja în respectiva mână sau chiar anterior din partea adversarilor;
 • Cărţile pe care le deţii.


 

2. Niveluri de gândire în poker

Aţi observat la punctul anterior că am amintit abia pe final despre importanţa cărţilor pe care le ai. Pentru că, pentru a fi un jucător foarte bun de poker, pe termen lung cărţile te vor ajuta doar într-o oarecare măsură, mult mai importante vor fi skill-urile tale şi modul în care reuşeşti să interpretezi datele de la masa de poker. 

Fiecare jucător de poker gândeşte în general pe şase niveluri, iar ideal este să fii capabil să gândeşti cu un nivel mai departe decât oponentul/oponenţii. De menţionat şi faptul că nu are niciun sens să gândeşti cu două sau trei niveluri mai sus decât adversarul: în măsura în care el are o cunoaştere rudimentară a jocului de poker, o abordare prea sofisticată din partea ta s-ar putea să nu îţi aducă niciun beneficiu.

Nivelul 1. Specific amatorilor, care nu au aproape nicio cunoştinţă despre poker, excepţia fiind ordinea mâinilor. În general avem de-a face cu astfel de opozanţi doar în măsura în care evoluăm între prieteni şi, eventual, pe mize foarte mici. În pokerul online, aproape că au dispărut jucătorii aflaţi pe acest nivel: chiar dacă destui sunt jucători recreaţionali şi evoluează doar în freeroll-uri, cei mai mulţi au oarece idee despre ABC-ul jocului.  

Nivelul 2. Reprezintă nivelul de bază, în care conştientizezi ce mână ai şi cum se poate aceasta îmbunătăţi. Un jucător aflat pe această treaptă va fi "carne de tun" pentru adversarii cu exeperienţă, care înţeleg în profunzime jocul de poker. 

Nivelul 3. Odată ajuns la acest stadiu îţi vei pune automat, de fiecare dată, întrebarea următoare: "Ce mână are adversarul meu?" Când te situezi pe acest nivel, eşti conştient de puterea mâinii tale şi ştii cum să pui problema: vezi mai departe de ce ţi s-a completat ţie şi încerci să anticipezi ce deţin ceilalţi. Unii dintre jucătorii aflaţi în această etapă reuşesc să câştige, dar, chiar dacă nu o fac, mai mult ca sigur sunt pe drumul bun. Au un background pe care să "cultive" noile informaţii înmagazinate de-a lungul timpului.

Nivelul 4. Lucrurile încep să capete o nouă dimensiune. Cand te afli pe acest etaj de gândire în poker, te vei întreba de fiecare dată când eşti într-un pot "Ce crede adversarul meu ca am?". Drept urmare, vei încerca de multe ori să evoluezi în functie de cum percepe celălalt puterea mâinii tale. Jucatorii de pe nivelul 4 sunt capabili de play-uri complicate ca urmare a capacităţii lor de a reprezenta un range în ochii adversarilor. Pare o diferenţă subţire între nivelul 3 şi 4, dar în realitate e nevoie de sute de mii de mâini şi studiu aprofundat pentru a face trecerea. 

Nivelul 5. Accesibil pentru foarte puţini jucători profesionişti de poker. E vorba de acei oameni capabili să îşi pună întrebarea: "Ce crede adversarul meu că cred eu că are?". Pentru mulţi poate să sune destul de complicat. Chiar este, pentru că odată ajuns pe această treaptă vei putea să îi manipulezi extrem de fin pe ceilalţi şi să îi trimiţi exact pe pistele pe care ţi le doreşti tu. Foarte puţini opozanţi vor fi capabili să gândească atât de profund, astfel că vei avea un edge important aproape împotriva oricui.

Nivelul 6. Este rezervat unei categorii restrânse de jucători (sub 0.5%). În fapt, unii specialişti nici nu includ acest nivel în studiile lor, dar Sklansky şi Miller, doi celebri teoreticieni ai pokerului, amintesc de această treaptă. Ca atare, am amintit-o şi noi. S-ar traduce astfel: "Ce crede adversarul meu că cred eu că crede că am?" şi este o abordare cel puţin la fel de complicată pe cât sună.

Secretul pentru a fi competitiv la cel mai înalt nivel este să fii capabil să realizezi pe ce treaptă de gandire se situeaza adversarii tăi şi apoi să-ţi construieşti o strategie cu un pas în faţa lor. Nu are rost sa adopţi o abordare pe care numai un jucător aflat la nivelul 4 de gândire ar putea să o priceapă, atunci când, spre exemplu, ai de-a face cu opozanţi care sunt capabili să discearnă doar mâna lor (nivelul 2) şi în rest nu dau atenţie la altceva. E o muncă în zadar şi uneori se poate dovedi chiar contraproductiv, pentru că alegerile lor sunt greu de anticipat. 


 

3. Procesul prin care iei decizia

Mulţi sunt de acord cu faptul că nu trebuie să iei în calcul doar cărţile tale în decizia ta legată de o anumită mână. Însă, puţini pun şi în practică acest lucru. Şi, dacă o fac, şi mai puţini implementează corect procesul decizional. 

În pokerul de cazinou mulţi s-au obişnuit, de exemplu, să se uite la propriile cărţi abia când le vine rândul. Ei consideră că astfel vor putea fi mai atenţi la acţiunea dinaintea lor, vor obţine read-uri bune de la ceilalţi şi, în egală măsură, nu vor furniza vreo informaţie legată de mâna pe care o deţin pentru simplul fapt că nu o ştiu încă. Destui specialişti consideră asta drept abordarea corectă, chiar dacă vei avea mai puţin timp să îţi evaluezi mâna. Însă, cum spuneam anterior, cărţile tale de start interesează în mică măsură de la un anumit nivel în sus, mult mai important e să interpretezi corect celelalte informaţii. Presupunând că ai şti de la început cărţile tale - aşa cum se întâmplă în pokerul online, unde nu ai varianta să nu îţi vezi cărţile până îţi vine rândul - vei fi tentat să le dai o anumită valoare din capul locului, apoi să interpretezi acţiunea celorlalţi uşor denaturat. 

În procesul decizional la masa de poker, experţii sunt de părere că se disting următoarele etape:

1. Observă acţiunea dinaintea ta.

2. Fii conştient de background-ul fiecărui jucător implicat: ai nevoie să îi ştii tipologia, tendinţele, arsenalul de play-uri, într-un cuvânt de ce este capabil, în baza background-ului anterior.

3. Încearcă să identifici range-ul de cărţi al celor implicaţi, evident în funcţie de datele asimilate la punctul secund.

4. Cântăreşte ce opţiuni de acţiune ai şi cum vor reacţiona ceilalţi la un eventual raise/three-bet al tău.

5. Gândeşte-te pe ce te vor pune ei în funcţie de acţiunea pe care o întreprinzi.

6. Dacă se ajunge la situaţia ca mâna pe care o deţii să fie un factor determinant (se ajunge la show down) în ce măsură aceasta se poate îmbunătăţi sesizabil? Sau, altfel spus, unde se situează mâna de start din punct de vedere al probabilităţilor în raport cu range-ul adversarilor?

7. Acţionează în baza informaţiilor pe care le-ai înmagazinat până în acest moment. 

Astfel trebuie tratată orice decizie pe care o iei în poker. Şi nu ne referim doar la momentele în care pregăteşti un bluff sau un play, ci la crearea unui pattern care să îţi definească jocul, să îl ducă pe direcţia dorită, astfel încât să te bucuri de cât mai mult succes. Acest proces decizional este cel care face diferenţa între jucătorii buni şi cei foarte buni, astfel că e extrem de important să reuşeşti să parcurgi aceste etape şi să ţi le însuşeşti ca parte integrantă din jocul tău. 

Mulţi au impresia că "joacă adversarul" (playing the player), dar în fapt în majoritatea timpului joacă doar propriile mâini. Prin procesul propus de noi în acest material, vei reuşi, în timp, să ajungi pe un etaj superior de înţelegere în poker, cheia fiind să ai suficientă răbdare şi să înţelegi plenar procesul prin care iei hotărârile.  

Joacă la cea mai bună cameră de poker din lume cu un bonus de bun venit de până la 600$!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi