Mărimea betului în no limit hold'em. Cât și cum trebuie să pariezi

2020-03-19 10:19:00 2,0k 0

Mulți jucători de poker cu experiență au un mare handicap, în ciuda faptului că au conoștințe temeinice în domeniu: nu reușesc să facă pariurile corespunzătoare. În loc să stabilească cu atenție cel mai bun bet size, în funcție de pot și de adversari, aceștia apelează de multe ori la pot raise sau pur și simplu aleg o sumă random pe care să o pună la bătaie.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Evită pe cât posibil această capcană. Jocul de poker se bazează pe precizie, astfel că, prin realizarea de pariuri de dimensiuni adecvate îți vei putea mări avantajul în raport cu ceilalți.

Cunoaște-ți scopul

Am mai discutat pe pariurix.com despre importanța efectuării fiecărui play, la masa de joc, cu un scop bine definit. Acest lucru este crucial atunci când faci un pariu. Este un pariu de valoare? Sau încerci să-l determini, prin betul făcut, pe oponent să foldeze?

Obiectivul tău se va repercuta în mărimea betului pe care te decizi să îl faci. Chiar dacă s-ar putea uneori să dureze câteva secunde bune, ia-ți timpul necesar pentru a-ți clarifica țelul. Astfel, odată identificat obiectivul, vei putea să faci un calcul eficient: care este betul de care ai nevoie pentru ca adversarii să acționeze în funcție de ceea ce îți dorești tu.

De multe ori vei face pariurile corecte, doar că vei ignora alt element esențial. Mai exact, multe situații se repetă și intră în automatism să faci un anumit value bet, să spunem. Dacă faci același pariu în situații similare, acest lucru te va face incredibil de ușor de citit. Poți să variezi mărimea betului, ținând cont în același timp de obiectivul tău final.

Mărimea betului când vrei ca celălalt să foldeze

Să spunem că ai decis că scopul pariului pe care urmează să îl faci este pentru a-l determina pe adversar să foldeze. Iată o regulă de aur: pariază cât mai puțin posibil pentru a îți atinge obiectivul.

Asta nu înseamnă că trebuie să faci minim bet la fiecare mână, când vrei să îl arunci pe un opozant. Nu numai că vei arăta ca un fish, probabil vei fi unul dacă procedezi astfel. Ce trebuie să înțelegi este că poți economisi multe jetoane în tentativa de a îți atinge țelul. Dacă ridici pre-flop din poziție și ești plătit, de cele mai multe ori vei dori să faci un continuation bet odată boardul coborât. Asta indiferent de textura cărților comune, chiar dacă nu lovești ceva, îți vei dori să îl obligi pe celălalt să renunțe la pot. Nu există nici un motiv să faci un pariu cât valoarea potului, așa cum cei mai mulți procedează în asemenea situații.

Adesea, pariul de jumătate de pot va avea fix același efect precum un bet mai mare. Dar tu vei risca mult mai puține jetoane. Cei mai mulți dintre adversari vor folda la pariul mai mic la fel de des ca la un pariu de mărimea întregului pot. În cazul în care adversarul tău este decis să plătească, atunci el va da call indiferent de mărimea pariului. Deci, mizând o sumă mai mică, economisești chipuri în situațiile în care ești plătit.

Să luăm un exemplu, pentru a înțelege mai bine. La un joc de tip cash no limit hold'em, la o valoare de blinduri de $1/$2 NL, ai un stack de $200. Te afli în buton și toți au dat fold până la tine. Cu J-10 offsuited, decizi să mărești la 7$. Small blindul foldează, dar cel din big se apără și plătește.

Flopul vine K-2-7 rainbow, iar adversarul bate check. Evident, obiectivul tău aici este de a-ți face adversarul să se arunce. În masă sunt 15$, îi vei vedea pe mulți că vor da un C-bet standard de 15$. O supraîncărcare nejustificată. Oponentul este la fel de probabil să renunțe și la un raise de 10$. De câte ori va plăti, vei economisi 6$.

Mărimea betului când vrei să fii plătit

Când faci un pariu, iar obiectivul e să fii plătit de către adversar înseamnă că efectuezi un value bet. Ideea de bază este că ai cea mai bună mână și dorești ca oponentul să îți plătească cât mai mult cu mâna mai slabă.

Este vorba de exact opusul situației precedente. Vrei să pariezi cea mai mare sumă pe care crezi că adversarul tău o va plăti. Acest lucru înseamnă că uneori este mai bine să faci un pariu mai mare care va fi plătit de mai puține ori decât să faci un pariu mai mic care să determine un call mai des.

Cel mai important este însă să cunoști adversarul. Tu ești cel care a jucat cu el, astfel că ar trebui să îi știi tendințele. Unii jucători pot considera întotdeauna că un overbet este egal cu bluff-ul; alții vor crede că un overbet este întotdeauna similar cu "nuts".

Același lucru se întâmplă și pentru parierea unei sume mai mici: unii jucători vor fi mereu atrași de șansele lor, indiferent de cât de mici sunt acestea. Acordă întotdeauna atenție și utilizează informațiile pe care le-ai câștigat pe parcursul sesiunii pentru a decide ce mărime de pariu vă va aduce cei mai mulți bani.

Bineînțeles că cei mai mulți dintre noi știu când să parieze, dar puțini se gândesc foarte mult la mărimea beturilor. Dacă poți salva un leu suplimentar într-o mână, toți acei bani se adaugă în timp. Deci, ia-ți câteva secunde în plus și gândește-te la mărimea pariului. Cu siguranță  rata de câștig pe termen lung va fi mai mare.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi