Limpul în poker: când, cum şi de ce să (nu) apelezi la el

2020-03-19 10:04:00 2,4k 0

Limpul în poker se referă la completarea pre-flop a sumei aferente big blindului. Cu alte cuvinte, încerci să vezi boardul fără a face un bet, doar completezi suma minimă impusă de deschidere. Denumit şi flat call sau completarea blindului, limpul în poker este un subiect controversat. Asta pentru că în ultimul deceniu pokerul a devenit mult mai agresiv, iar mulţi consideră că pe termen lung o astfel de abordare te costă prea multe fise. Alţii, care sunt de părere că au un joc post-flop foarte bun, consideră limpul ca o componentă a small ball strategy. Să vezi la preţ scăzut cât mai multe flopuri, bazându-te pe aptitudinile avute după apariţia cărţilor comune, iată un obiectiv pentru destui jucători profesionişti.

Deschide cont și joacă poker online chiar acum!

Dacă cineva mă întreabă unde mă situez în această dispută, aş spune că mai degrabă sunt împotriva limpului. Consideră că agresivitatea este întotdeauna cheia în poker şi există prea multe pericole la care te expui dacă alegi să dai limp prea des. În primul rând, tinzi să etalezi un stil de joc mult prea loose, care nu cadrează cu profilul meu de jucător. Însă, în funcţie de nivelul blindurilor, de oamenii de la masă şi de acţiune, uneori şi varianta limp poate să îţi aducă satisfacţii. Nu contest asta, doar că personal nu îmi place să abordez o asemenea strategie prea des.

 

De ce limpul în poker e periculos

Mai întâi vreau să mă raportez la situaţia turneu vs mese cash. La acestea din urmă, de regulă, stilul este unul mai loose. Vorbesc de o tendinţă generală, jucătorii ştiu că au opţiunea de buy-in oricând, astfel că au ceva mai puţină grijă de stackurile lor. Şi, în consecinţă, riscă mai mult. Astfel, pe ring limpul în poker poate fi o variantă, pentru că vrei să participi la cât mai multe poturi, care să îţi ofere beneficii mari. Asta pentru că nu ai o mână suficient de bună, altfel ai fi făcut un bet. În consecinţă, cartea pe care o deţii e greu detectabilă.

În schimb, la turnee, e foarte costisitor să completezi blindurile prea des. Pe termen lung, vei fi pe minus, chiar dacă uneori ţi se va completa cartea.

Pentru a înţelege mai bine, mă voi referi la un exemplu trăit acum aproximativ două săptămâni. Am mers la un turneu între prieteni: două mese a câte 8 jucători. Ajunsesem deja într-o fază avansată a competiţiei şi aveam un stack respectabil (al treilea sau al patrulea, ca mărime). Cu K-4 de treflă, din middle position, apelez la limp, pentru că toţi foldaseră. Buttonul măreşte 3XBB, iar big blindul completează. Am vrut să văd un flop ieftin, dar acum sunt nevoit să pun alte fise în pot dacă vreau să merg mai departe. Aici apare primul pericol, prima problemă în tactica bazază pe limp. Pentru că ideea de bază e să vezi cărţile comune cu o mână marginală, în speranţa că ţi se completează ceva mare, nedetectabil. Dar de multe ori eşti împins să pui fise suplimentare până la apariţia boardului, ceea ce duce la subţierea stackului pe termen lung.

 

Ce faci după flop

Cum raise-ul făcut nu mi s-a părut extrem de mare, opozantul din big plătise şi el, iar stack-ul meu era mare, am decis să plătesc. Pe flop apare K-J-2, rainbow. Sunt al doilea la vorbă şi, după ce bigul bate check, sunt tentat să fac acelaşi lucru. Pentru că efectiv nu ştiu unde mă situez, chiar dacă am top pair. Bat în masă, iar cel din button măreşte mult, dă un C-bet ca la carte.

Teoretic, am mers în această mână pentru un draw sau pentru trips. Acum, însă am prins cea mai mare pereche, dar kickerul mă încurcă vizibil. Vedeţi cât de mult complică existenţa limpul în poker? Pentru că apelezi la el cu mâini marginale, la care ulterior îţi e greu să renunţi, dacă loveşti ceva pe flop. Dar foarte probabil să fii în spate, ceea ce te va costa mult. În cele din urmă am dat fold, iar adversarul, din dorinţa să îmi arate că a cerut întemeiat, a întos A-J.

Eram în faţă, însă am luat o decizie raţională. Voiam să văd un cu totul alt flop, iar cum acesta nu a venit, am plecat dintr-un pot în care trebuia să investesc foarte mult. În cazul ăsta erau şanse mari să câştig, însă ce aş fi făcut pe următoarele străzi dacă oponentul îşi continua agresivitatea? Cu siguranţă că ar fi fost extrem de costisitor.

 

Concluzie

Concluzia? Cei mai mulţi care vor decide să meargă pe varianta "limp" doar în speranţa că li se va completa o mână puternică vor sfârşi cu o mulţime de probleme decizionale. Vor câştiga uneori, e adevărat, însă acea sumă nu va reuşi să acopere gaura lăsată pe termen lung. Astfel, dacă tu vei lua decizia mult mai frecvent să dai fold pre-flop, să fii mult mai selectiv privind mâinile de start. În cele din urmă vei sfârşi prin a salva un număr important de chip-uri.

 

Când funcţionează limpul în poker

Cum spuneam în debutul articolului, există unele momente în care limpul în poker poate fi şi varianta corectă. "De ce trebuie să ţii cont, cum îţi dai seama că merită să dai limp?", e o întrebare firească, la care voi încerca să răspund mai jos prin nişte exemple.

 

Mărimea stack-urilor şi poziţia

Mulţi sunt de părere că un stack mare trebuie conservat. Eu încerc să pun presiune pe adversari când deţin multe fise, mai ales în apropierea bubble-ului. De obicei, prefer să măresc pre flop şi să mă rezum la furturi de blinduri; însă uneori apelez la varianta limp pentru a-mi manifesta ulterior agresivitatea. În niciun caz, limpul în poker nu e o variantă pentru cei cu stackuri mici. E mult prea costisitor şi deloc profitabil să mergi doar cu un call pre-flop.

O altă situaţie când strategia discutată are sens e în momentul în care mărimea stack-urilor celor de la masă diferă foarte mult. Să luăm un exemplu, pentru a înţelege mai bine. Eşti la o masă de tip cash, cu blind-uri fixe, de 10 cu 20 unităţi. Stackurile de la masă vor fi cuprinse în general în intervalul 400-1000 unităţi.

Fără îndoială că în asemenea situaţii vei fi tentat să joci mai multe mâini decât de obicei în faţa unui opozant cu stack mare, dar pe care îl consideri slab. Dar foarte importantă e poziţia. Cu mâini marginale, din late position, e de preferat limpul, dacă în pot a intrat una dintre "ţinte". Şansele ca cineva să mărească după tine sunt mici, au mai rămas prea puţini jucători. Ai astfel ocazia să vezi un flop în faţa unui adversar slab, dar cu un stack mare. Combinaţia perfectă ca el să împingă un număr important de fise în pot, iar tu să beneficiezi de pe urma lui. În schimb, din early position, nu ai niciun control. Foarte frecvent cineva va mări, iar tu vei fi tentat să vii cu o sumă mult prea mare în raport cu valoarea mâinii.

Deschide cont și joacă la cea mai bună cameră de poker din lume!

 

Stilul celorlalţi jucători şi imaginea ta

Pentru a stabili în ce măsură limpul în poker se impune, trebuie să ai în vedere şi modul în care evoluează oponenţii.

Dacă evoluezi împotriva unor adversari tight, nu are nici un sens să mergi pe varianta "limp". Ei merg în pot-uri doar atunci când au mâini premium. Şi dacă vei lovi flopul cu mâna ta marginală, aceşti adversari pot fi în faţă. În schimb, dacă nu li se leagă nimic, puţin probabil să extragi valoare din disputele cu ei. În concluzie, nu ai argumente solide pentru a aplica strategia discutată contra lor.

În schimb, dacă la masă sunt opozanţi foarte loose, un limp poate fi benefic. Adversarii sunt dispuşi să investească în pot-uri un număr mare de fise, cu mâini discutabile. Pot-ul are toate şansele să se mărească foarte mult după flop; în măsura în care "loveşti", vei avea garanţia că poţi câştiga sume importante. Mai ales dacă ai o imagine de jucător tight, ceilalţi cu greu vor identifica mâna ta odată completată. Pentru că ea nu face parte din rangeul tău obişnuit.

Dacă ar fi să trag o concluzie, pot afirma că în general limpul în poker e mai degrabă de evitat. Sau, în cel mai rău caz, folosit cu măsură. El se justifică doar în anumite condiţii de joc şi, mai ales, la jocurile de tip cash. În turnee sau sit and go-uri, o astfel de strategie se dovedeşte de cele mai multe ori falimentară.

TU CÂT DE DES APELEZI LA LIMP ÎN POKER?

 

Te-ar mai putea interesa și:

    Autor

    Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea... citeste mai mult

    Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi