"Limp-ul" în poker e rău, însă există şi excepţii: când te poţi folosi de el

2020-03-18 12:21:00 1,8k 0

limp-poya.JPG

În destule dintre articolele anterioare am vorbit în numeroase rânduri despre cât de importantă e agresivitatea la masa de poker şi despre cât de greşit este să mergi doar pe varianta "limp" (să plăteşti doar cât se cere, înainte de flop, pentru a vedea board-ul), care, în timp, se poate dovedi foarte "nocivă" pentru stack-ul tău, pe care îl vei vedea scăzând vertiginos.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM ŞI TESTEAZĂ-ŢI ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

Este adevărat, foarte mulţi "limpuiesc", folosindu-se de pretextul "vreau doar să văd ce vine", lucru care este extrem de periculos (vor sfârşi să se obişnuiască să joace aşa), însă există şi situaţii când această decizie se impune. Vom încerca să îţi explicăm mai jos când şi de ce este bine, totuşi, uneori să "limpuieşti".


Dar mai întâi: de ce "limpul" e în general soluţia greşită?

Pentru a-ţi răspunde la această întrebare, vom folosi un exemplu de la o masă de cash. Un jucător înaintea ta dă "limp" (presupunem că blindurile sunt 2 lei cu 5 lei), iar tu, cu K-5 de cupă din middle position, alegi că vrei să vezi flopul. Din big blind vine, însă, raise-ul: 25 de lei. Nu ştii ce are primul jucător care a intrat în pot, însă tu, având două cupe, vei fi acum tentat să mergi. Potul este mare, iar tu ai făcut deja o investiţie. Presupunem că amândoi daţi call la raise-ul de 25 de lei al celui aflat în big blind. Flopul este J cupă - 6 romb - 5 de treflă, iar acţiunea de la masă va fi aceeaşi, până la adversarul din big blind, care continuă să arunce chip-uri în pot: 45 de lei de această dată. Primul jucător dă fold, iar acţiunea ajunge la tine. Ai prins o pereche, iar kickerul e bun. În teorie, tu ai mers exclusiv pentru un draw de culoare, însă nu l-ai obţinut. Dar speri la un runner-runner de culoare. Observi cât de mult îţi complici existenţa cu o mână marginală şi cum ajungi să investeşti foarte mult într-un pot care nu era foarte ofertant, judecând după mâna ta de start? "Dar dacă perechea mea e suficient de bună", vei începe să te gândeşti imediat, considerând că e posibil ca opozantul să fi mers pe un continuation bet cu o carte de genul AK suited sau AQ suited. Decizi, în cele din urmă să plăteşti, iar turn-ul este un As (nu de cupă). În acest moment, aproape că nu există mână pe care să o poţi învinge, iar river-ul nu te mai poate salva. Ca atare, ai pierdut în această mână 70 de lei, când decizia corectă ar fi fost să dai fold pre-flop, mai ales având în vedere poziţia ta.

Concluzia e una singură: cei mai mulţi care vor decide să meargă pe varianta "limp" doar în speranţa că li se va completa o mână puternică (ei neavând, în fapt, două cărţi prea grozave de la dealer) vor sfârşi ca în exemplu de mai sus. Vor câştiga uneori, e adevărat, însă acea sumă nu va reuşi să acopere gaura lăsată pe termen lung. Astfel, dacă tu vei lua decizia mult mai frecvent să dai fold pre-flop, să fii mult mai selectiv, în cele din urmă vei sfârşi prin a salva un număr important de chip-uri.

Există însă şi situaţii în care, talentul tău de jucător post-flop poate ieşi la iveală, iar dacă refuzi "limp-ul" poţi fi privat de anumite pot-uri interesante. Mai jos îţi vom prezenta cele două momente în care decizia de a limpui poate fi socotită bună.


Mărimea stack-urilor şi poziţia

Prima oară când "limp-ul" are sens e în momentul în care mărimea stack-urilor celor de la masă diferă foarte mult. Să luăm drept exemplu tot un joc de tip cash, cu blind-uri fixe, de 2 cu 5 lei. La masă vor fi, probabil, adversari cu stack-uri între 80 şi 1500 lei.

În aceste condiţii, vei fi tentat să joci mai multe mâini decât de obicei în faţa unui opozant cu stack mare, dar pe care îl consideri slab. Dar totul va ţine de poziţie. Astfel, cu connectori suited, de exemplu, din late position, în măsura în care în pot a intrat una dintre "victimele identificate", poţi şi tu să dai doar "limp" cu mâini marginale, în speranţa că un eventual short stack, după tine, nu va împinge all-in. Dacă acesta va arunca un număr prea mare de fise în pot îţi asumi pierderea de până acum şi dai fold, însă în măsura în care nu vine raise-ul, ai ocazia să vezi un flop în faţa unui adversar slab, dar cu un stack mare. Combinaţia perfectă ca el să împingă un număr important de fise în pot, iar tu să beneficiezi de pe urma lui.


Când te aştepţi să ai acţiune

Multe depind şi de stilul jucătorilor de la masă. În măsura în care joci împotriva unor adversari tight, care merg în pot-uri doar atunci când au mâini premium, nu are nici un sens să mergi pe varianta "limp". Şi dacă vei lovi flopul, cu mâna ta marginală, aceşti adversari extrem de conservatori cu greu vor plăti sume importante.

Însă, dacă la masă sunt opozanţi foarte loose, care sunt dispuşi să investească în pot-uri un număr mare de fise, independent de carte, o mână ca cea de mai sus - suited connectori - poate fi aur. Pot-ul are toate şansele să se mărească foarte mult după flop, iar în măsura în care "loveşti", vei avea garanţia că poţi câştiga sume importante.

După cum aţi văzut în exemplele de mai sus, în general "limp-ul" se justifică doar în anumite condiţii de joc şi, mai ales, la jocurile de tip cash. În turnee sau sit and go-uri, o astfel de strategie se dovedeşte de cele mai multe ori falimentară. 

Joacă acum în camera de poker online recomandată!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi