Light three bet în poker, un play foarte puternic

2020-03-19 10:17:00 2,0k 0

Light three bet în poker se referă la un re-raise pe care cineva îl face pentru a-şi manifesta agresivitatea. "Three bet" înseamnă că măreşti după ce un alt jucător dăduse raise iniţial, iar "light" are în vedere mâna de început. Cărţile de start avute nu justifică nici pe departe o mărire, însă o asemenea strategie îţi poate aduce mari satisfacţii.

Agresivitatea în poker face întotdeauna diferenţa pe termen lung între victorie şi înfrângere. Încă dinainte de apariţia cărţilor comune poţi să foloseşti un play extrem de puternic, care îţi aduce fise fără luptă sau îţi deschide noi orizonturi. Tactica light three bet în poker poate fi considerat un semi-bluff făcut pre-flop, pentru că te bazezi pe cărţi marginale.

Deschide cont și joacă poker online chiar acum!

 

Când şi unde să foloseşti light three bet în poker

Frumuseţea acestei strategii vine din faptul că poate fi aplicată cu succes egal în turnee sau mesele cash. În aceeaşi măsură, poţi să o foloseşti contra adversarilor tight sau loose. Două lucruri ar fi, însă de specificat:

  • ai nevoie ca imaginea să te ajute. Trebuie ca ceilalţi să te considere un jucător gen "bunker", care de obicei intră în poturi cu mâini foarte puternice;
  • e de preferat să fii în poziţie. Aşa vei controla potul, în cazul în care al tău light three bet în poker a fost plătit.

Aşadar, scopul principal este să câştigi mâna încă dinainte de apariţia cărţilor comune prin semi-blufful tău, însă vor exista destule momente şi când vei fi plătit. Poziţia îţi oferă un mare avantaj în acest din urmă caz.

 

Cum să faci un light three bet în poker ca la carte

Re-raise-ul pe care tu îl faci de preferat din poziţie trebuie efectuat doar dacă în prealabil un singur jucător a făcut raise. În cazul în care există mai mulţi limperi şi un agresor sau mai mulţi agresori, strategia nu mai funcţionează la fel de bine. Pentru că nu ai nevoie de mai mulţi combatanţi în pot; iar în situaţiile expuse anterior, şansele să fii plătit cresc.

Aşadar, poţi apela la un light three bet în poker după un singur raise făcut de un opozant. Ţelul principal e să îl arunci pe celălalt din pot încă de acum. Creşterea ta nu are justificare în mâna pe care o deţii, de aici şi termenul light. Adversarul însă nu ştie asta şi va crede că deţii o carte "monstru". Asta îl va face să îşi reconsidere opţiunile. Şi, dacă va plăti, pe următoarele străzi va fi mult mai circumspect, creditându-te cu o carte mare.

 

Cu ce mâini să apelezi la un light three bet în poker

Aici discuţia e una mai complexă, având în vedere că paleta de cărţi de start a unui jucător loose e diferită de cea a unui individ tight. Astfel, un A-J pentru un jucător loose poate să îl îndemne la un three bet în adevăratul sens al cuvântului. El consideră că o asemenea mână justifică un re-raise. În schimb, jucătorul tight poate vedea în A-J drept o mână care să se înscrie mai degrabă în ceea ce discutăm noi: poate face cu ea un light three bet. Pentru că altfel, în general, ar fi mers doar pe varianta call sau chiar fold.

Totuşi, pentru a simplifica lucrurile, trebuie să apelezi la light three bet în poker cu altceva decât consideră majoritatea a fi mâini premium. Concret, nu cred că e greşit să scoatem din ecuaţie perechile peste 10 şi combinaţiile A-K şi A-Q, suited sau nu. Altfel, manevra ta ar fi un simplu three bet, bazat pe forţa cărţii de start.

În general, eu aplic un light three bet în momentele în care am connectori de aceeaşi culoare sau o mână cu şanse să se îmbunătăţească. E nevoie de o oarecare valoare în mâna deţinută, chiar dacă ideea de bază e de steal. Uneori vei fi plătit de adversar şi trebuie ca flopul să îţi lege ceva. O carte de genul 9-5 sau J-6 e clar că nu poate să fie o variantă promiţătoare. În concluzie, te sfătuiesc să te bazezi pe cărţi de start speculative: 7-8 suited, 10-J, de exemplu. Ele pot să îţi ofere perspective interesante după flop, presupunând că eşti plătit.

 

Cum funcţionează contra jucătorilor loose

Acest play îţi permite să te foloseşti de slăbiciunile celuilalt. Astfel, dacă oponentul e un jucător loose, care e obişnuit să joace multe mâini, şansele să aibă de această dată o carte bună nu sunt foarte mari. Chiar dacă el a fost agresorul iniţial. Mutarea ta, în schimb, e puternică şi el va crede că va porni în pot în dezavantaj. Te va pune pe o carte excelentă, dar stilul său de joc îl va împinge să dea call. Raţiunea, totuşi, îi dictează să aleagă să renunţe; însă, şi dacă va continua, nu e nicio dramă. Foarte probabil are o mână marginală şi încă ai suficiente variante să îl învingi.

Pe lângă outsurile avute la dispoziţie, un C-bet al tău pe flop ar trebui să îl determine să foldeze. Dacă în schimb nu ţi s-a legat nimic din primele trei cărţi comune, iar adversarul nu a dat fold, cred că ar fi timpul să renunţi. Chiar dacă ai în faţă un individ loose, e posibil să aibă de data asta o combinaţie puternică. Nu continua cu bluff-uri pe turn sau river pentru că nu va fi productiv. Scopul tău a fost să câştigi jetoane fără luptă. De cele mai multe ori se va întâmpla aşa, dar există şi momente când trebuie să ştii să spui stop. Nu are niciun sens să investeşti atât de mult într-un pot care nu îţi oferă perspective.

 

Cum funcţionează împotriva jucătorilor tight

În ceea ce îi priveşte pe jucătorii tight, aceştia fac de obicei raise-uri cu cărţi bune. Însă, odată venit re-raise-ul tău (three bet), adversarul tău va fi tentat să îţi dea credit. El nu va mai investi în pot decât dacă are în mână un "monstru".

Probabilitatea ca un jucător tight să dea fold la un astfel de play al tău este mult mai mare. Deşi poate părea paradoxal, în condiţiile în care are o carte mai bună decât jucătorul loose. Dar el va gândi în alt registru. Tu ai o imagine tight, iar opozantul se va privi practic în oglindă. Un asemenea adversar te percepe ca pe un jucător solid, care joacă doar în carte. Iar el se regăseşte în mare măsură în stilul tău de joc. Punându-se în pielea ta, el ştie că ar face un astfel de raise doar cu mâini dintre cele mai bune. Ca atare, singura variantă care are logică pentru el în acest moment este foldul. Cu condiţia să nu deţină un "monstru", evident. Altfel, va porni în spate şi are nevoie să răstoarne calculele matematice. Cel puţin asta crede, neştiind că tu efectuezi un play.

 

Beneficiile date de light three bet în poker

În cazul în care îţi atingi scopul şi obţii foldul dorit de la adversari (fise acumulate fără luptă), totul este perfect. Însă, uneori, celălalt va plăti. Lucru pe care îl vei considera, în teorie, un mare dezavantaj.

Nici pe departe să fie aşa. Pe de-o parte vei avea ocazia să îţi completezi mâini marginale, la care adversarii nu s-ar fi gândit vreodată. Dar, mai important, vei avea oportunitatea să vezi cărţi care să îţi îmbunătăţească mâna la un preţ modic.

Speriaţi de re-raise-ul tău pre-flop, jucătorii care au acceptat totuşi să intre în mână vor fi mult mai circumspecţi. Ei vor crede că sunt în pericol să piardă un număr mare de fise în faţa mâinii tale excelente şi, ca atare, vor juca mult mai slow. În plus, tu ai poziţie şi poţi controla foarte bine mărimea potului. De cele mai multe ori, ceilalţi nu vor apela la raise-uri mari. Dimpotrivă, vor merge pe varianta "check", lăsând agresorul iniţial să ia cuvântul. La acest lucru contribuie şi faptul că nu sunt în poziţie, un avantaj al tău care îşi arată încă o dată însemnătatea.

 

Concluzii

În concluzie, apelează cu încredere la strategia light three bet, însă ţine în permanenţă cont de anumite aspecte:

  1. Să fii în poziţie şi doar un singur jucător să fi mărit în prealabil.
  2. Ai grijă ca imaginea pe care o ai să fie a unui jucător tight.
  3. Nu abuza de această tactică, pentru că la un moment dat ceilalţi vor înţelege că tu vrei de fapt să furi.

Click aici pentru a juca poker online la cel mai mare site din lume!

 

Te-ar mai putea interesa și:

Autor

Sunt cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 8 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankroll-ul, câștigurile, dar și... citeste mai mult

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi