La ce întrebări trebuie să răspunzi înainte de a face un bluff, pe river?

2020-03-19 10:52:00 1,3k 0

Despre blufful în poker am discutat pe larg aici, astăzi ne vom opri asupra unui moment important (poate cel mai important) din încercarea ta de a fura potul fără showdown: "stealul" pe river.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

La ce aspecte trebuie să te raportezi în momentul în care faci un bluff pe river, iată o chestiune complexă, la care vei găsi răspunsul punându-ți alte întrebări. Am identificat nu mai puțin de 7 variabile pe care trebuie să le iei în considerare în momentul în care încerci să îl determini pe adversar să foldeze pe ultima stradă.

Când "tragi" în adversar și acesta se apără

Pentru a înțelege dacă se impune un bluff pe river trebuie să ne raportăm înainte de toate la un exemplu, pentru a putea discuta pe ceva concret.

Să ne imaginăm că te afli în cutoff, la o masă de cash (exemplul e valabil și pentru turnee). Să spunem că se joacă la un nivel de blinduri de $1/$2, în stilul no limit hold'em. Stackurile efective sunt în apropierea valorii de 300$. Cu K-J suited decizi să ridici la 15$, după două limpuri și doar big blindul mai rămâne în mână cu tine, toți ceilalți foldează. Pe un flop Q pică - 8 treflă - 2 romb, adversarul tău dă check, iar tu vii cu un continuation bet de 30$. Oponentul plătește, iar turnul e reprezentat de A de treflă. O carte excelentă pentru tine, deschizându-ți drawul de culoare, dar și un insight de chintă. De asemeneea, asul fiind un overcard, e posibil să îl sperie pe celălalt. Pentru că tu, ca agresor inițial, e mult mai probabil să îl deții. Drept urmare, scenariul se repetă: opozantul bate în masă (check), iar tu vii cu un second barrel: pui la bătaie 75$, dar adversarul dă call și de această dată.

Riverul este 9 de cupă, iar boardul arată în acest moment astfel: Q pică - 8 treflă - 2 romb - A treflă - 9 cupă. Fiecare dintre voi are în față 195$, dar tu ai ratat complet drawurile avute. Ce faci în momentul de față: dai check din nou, după ce adversarul bate în masă pentru a treia oară sau încerci un bluff? Pentru a răspunde cât mai corect la această întrebare, trebuie să găsești soluția corectă la o serie de alte chestiuni.

1. Are mâna ta valoare de showdown?

Ce șanse ai să câștigi mâna dacă nu apelezi la bluff? În cazul nostru, foarte puține, nu deții nici măcar o pereche. Dacă ai fi deținut în același exemplu K-K în mână, discuția era alta. Chiar dacă apăruse un As pe turn, încă puteai spera că ești în față, adversarul putând să meargă atât de departe cu o mână gen K-Q sau Q-J. În situația noastră, însă, tu nu ai ce să bați, cu K high. 

Ca atare, varianta unui bluff se impune, din acest punct de vedere: singura posibilitate să iei potul e să nu se ajungă la showdown, trebuie să îl determini pe celălalt să foldeze.

2. Cât de mare e stackul adversarului?

Dacă oponentul are în față un stack mic, probabil că va plăti betul tău, chiar dacă mâna pe care o deține e una slabă. El își imaginează că e "pot committed", astfel că tentativa ta de furt va fi sortită eșecului.

Dar cât de mic e un stack mic, vă veți fi întrebat? E imposibil de spus cu exactitate, dar specialiștii sunt de părere că, dacă cineva rămâne cu mai puțin de 50% față de câte fise sunt în pot, atunci șansele să plătească cresc. În exemplul nostru stackul celuilalt e de aproape 200$, deci are încă suficiente fise, ceea ce face ca un eventual bluff al nostru să aibă șanse mai mari de reușită.

3. Care e rangeul adversarului

Ai avut o mulțime de mâini anterioare în care să îl studiezi pe oponent, să știi cu ce se implică în poturi. În plus, în acest pot specific, ai avut trei străzi la dispoziție să îi evaluezi mâna. Ce știi foarte clar în acest moment? Judecând după cum a jucat, nu are o mână premium, ceea ce justifică un bluff din partea ta. S-a apărat până acum, însă există premise importante că nu va rezista la un nou asalt din partea ta.

4. Care e stilul de joc al celuilalt?

În paralel cu stabilirea rangeului, trebuie să ai informații despre stilul său de a evolua. E extrem de loose preflop, plătind cu cărți marginale? Sau din contră, e tight, se implică în poturi postflop doar dacă deține măcar o pereche medie cu un kicker bun?

Dacă e un calling station, care pur și simplu nu poate renunța la mâinile fără o valoare evidentă de showdown, atunci misiunea ta devine foarte complicată. E extrem de greu să îi determini să foldeze pe astfel de adversari, așa că un bluff pe river nu va avea sorți de izbândă prea des.

5. Ce imagine ai tu în ochii celuilalt?

Pentru a stabili dacă un bluff al tău are sens pe river trebuie să te pui și în pielea adversarului. Mai exact, să știi care e imaginea ta în percepția lui. Cum te vede adversarul, ești un jucător loose și agresiv, capabil de steal sau ești un jucător mai degrabă tight, care încearcă să ia valoare din poturi, cu mâini bune?

Dacă reușești să stabilești destul de fidel imaginea pe care tu o ai la masă, vei ști când și dacă se impune să apelezi la bluff. Nu e important doar ca tu să îi citești pe ceilalți, e absolut necesar să știi cum te privesc restul jucătorilor pe tine. Ce note mentale și-au făcut în legătură cu evoluția ta, în baza mâinilor anterioare.

6. Pe ce te poate pune adversarul?

În baza celor expuse anterior, oponentul te va pune pe un anumit range. Cei mai mulți jucători de valoare - și, având în vedere nivelul blindurilor și banii implicați, e greu de crezut că la asemenea nivel adversarii nu au o gândire analitică - vor încerca să determine rangeul tău. 

Cu ce poți obține valoare pe river, așa cum încerci tu să faci aici în măsura în care nu bluffezi? Dacă povestea ta se verifică, face sens, atunci blufful pe care încerci să îl faci va avea șanse mari de reușită. Asta pentru că poți avea foarte bine set, la fel cum în rangeul tău se află și o mână precum A-Q.

7. Deții "blockers"?

Ai în mână vreo carte care să interfereze în vreun fel cu mâna adversarului? Drawul de culoare pe care l-ai deținut face mai improbabil ca și el să fi stat la culoare, deci din acest punct de vedere șansele unui bluff reușit scad puțin. 

În egală măsură, faptul că ai deținut un "J" scad șansele ca celălalt să fi stat într-un draw de chintă, cu J-10, de exemplu. Din acest punct de vedere, șansele unui bluff reușit cresc.

Sunt o mulțime de factorii pe care trebuie să îi iei în calcul atunci când decizi dacă este sau nu cazul să bluffezi. Abia după ce îi vei fi analizat rapid pe toți, ai șanse ca playul pe care îl faci să fie unul încununat de succes. Altfel, iei decizii doar la "ghici", care pe termen lung îți vor afecta dramatic bugetul.

  Joacă acum poker online cu un pachet atractiv de bun venit!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi