Kickerul în poker. Cât de important e în drumul spre succes

2022-01-05 11:00:00 2,8k 0

Kickerul în poker reprezintă cartea cea mai mare care nu formează o combinaţie cu ce e pe board. Evident, vorbim de kicker când nu deţii o pereche în mână, ci cărţi diferite. De ce este atât de important în hold'em? Pentru că de foarte multe ori un kicker mare face diferenţa între o mână câştigătoare şi una care este înfrântă. Destui jucători aflaţi la început de drum ignoră importanţa avută de kickerul în poker; astfel că nişte explicaţii în acest sens consider că pot ajuta.

 

Joacă la cea mai bună cameră de poker din lume cu un bonus de bun venit de până la 600$!

Operatori cu camere de poker legale în 2022
PokerStars
PokerStars
Joacă acum la PokerStars Sports România!
888Sport
888Sport
Încasează acum la 888Sport 100% până la 600RON + 60FREESPINS
Unibet
Unibet
Încasează la Unibet un pariu fără risc de 300RON + 150FS în Burning Hot!
NetBet
NetBet
Încasează la Netbet 20RON fără depunere + 100% până la 500RON
PublicWin
PublicWin
Încasează bonusul PublicWin de 210% până la 2100RON

 

 

Kickerul în poker: ce este

Pentru a înţelege cu exactitate la ce se referă kickerul în poker, o să mă raportez la un exemplu. Să prespunem că te afli la o masă de tip cash, cu blinduri $1/$2, stilul No Limit. Toţi adversarii foldează până la tine, care din button, ai A romb - K romb. Decizi să faci un bet consistent, small blindul foldează, însă cel din big se apără.

Pe un flop A cupă - 3 romb - 7 pică, adversarul împinge all-in. Poate să aibă două perechi şi să fii înfrânt, însă de cele mai multe ori vei fi în faţă. În consecinţă, call-ul pare mutarea corectă din partea ta. Să presupunem că plăteşi, doar ai top pair-top kicker. Ce înseamnă top kicker? Cea mai mare carte pe care o deţii şi care nu formează încă o combinaţie.


Să ne imaginăm că adversarul întoarce A-Q. În acest moment amândoi deţineţi o pereche de aşi, însă kickerul tău este mai mare, astfel că vei fi favorit în aproape 90% din cazuri. Pentru că, pentru a te învinge, oponentul are nevoie de o damă pe turn sau river. Altfel, kickerul tău va decide mâna care învinge: K > Q.

Pentru a duce exemplul până la capăt, să presupunem că pe ultimele două străzi vin cărţi "neutre": 3 de cupă şi J de treflă. În acest moment, amândoi aţi completat câte două perechi: aşi cu treiari. Învingătorul în mână e dat de kicker, respectiv de K-ul deţinut de tine.


Pericolul asului slab

De-a lungul anilor, am întâlnit destui jucători care pur şi simplu sunt vrăjiţi de prezenţa unui as între cele două cărţi de start. Ei intră în poturi, considerând că au pe ce se baza, că au o carte puternică.

Dar, dacă lângă acel as, au un 6 sau un 8, lovirea unui top pair le face viaţa extrem de complicată. Pentru că vor fi tentaţi să creadă că au mâna cea mai bună. În consecinţă, vor fi dispuşi să investească mult în acel pot. În realitate, mai ales dacă se află în faţa unui adversar tight care cere, sunt departe de a avea o mână premium. Şi asta din cauza kickerului. Acesta va face diferenţa exact ca în exemplul de mai sus, şi nu în favoarea celui cu asul slab.

Sfatul meu este să renunţi la astfel de mâini cât mai devreme. Doar în măsura în care prinzi două perechi, poţi afirma cu certitudine că te afli într-o situaţie bună. Acest lucru se întâmplă într-una din 49 de mâini (aproximativ 2%), astfel că riscul nu merită. Pe termen lung, bazându-te pe un as slab, vei avea mult mai mult de pierdut. Îţi va fi greu să renunţi la el, odată ce ai completat perechea maximă, dar kickerul în poker nu te ajută.


Kickerul în poker şi variabilele

Fără îndoială, dacă îl vei întreba pe un jucător cu experienţă ce va face în condiţiile în care are un anumit kicker lângă o carte mare, el aproape întotdeauna îţi va răspunde "depinde". Asta pentru că sunt o serie de variabile care te pot face, într-un anumit moment al jocului, să mergi cu o mână pe care în general ai folda-o fără vreun regret. Mai jos voi încerca să le enumăr.


Kickerul în poker, numărul de adversari şi tipologia lor

Multe mâini vor fi dominate în momentul în care în joc sunt 9 sau 10 jucători, dar se pot dovedi foarte puternice atunci când, la masa finală, de exemplu, rămân doar trei adversari.

Un KJ este foarte vulnerabil în general, asta pentru că kickerul îţi poate da bătăi de cap. Exact ca în cazul asului slab. După raise şi re-raise la o masă completă, e greu de crezut că prinderea unei perechi de popi din flop te ajută foarte mult. De fapt, te poate ajuta, dar în măsura în care adversarii îşi păstrează agresivitatea, vei fi într-o situaţie departe de a fi una ideală. În consecinţă, îţi va fi greu să plăteşti. Vei risca mult pe o mână cu un kicker bun, dar care poate fi bătut de kickerul aflat în rangeul adversarilor. Mai ales dacă cei aflaţi în pot etalează un joc solid, tight. Ei vor merge doar cu mâini premium, iar tu vei fi extrem de expus.

În schimb, dacă la masă au mai rămas doar câţiva jucători, iar aceştia au mai degrabă un stil loose, e o şansă mare ca tu să pleci în faţă. În astfel de situaţii, poţi să ai încredere mai mare în kickerul tău; evident, în măsura în care pe board ţi se completează o pereche.


Poziţia şi kickerul în poker

Despre importanţa poziţiei în poker am discutat deja aici, mulţi considerând-o cea mai importantă lecţie. Cu cât vorbeşti mai târziu, ai posibilitatea să afli informaţii de la adversar. Dacă eşti în buton şi nimeni nu a dat raise, ai putea încerca să vezi flopul cu o mână marginală. Chiar dacă ştii că al tău kicker nu este cel mai bun.

Însă, dacă eşti printre primii care vorbeşte, renunţă la acea mână, pentru că există şanse mari ca cineva să vină cu raise după tine. Vei constata că ai plătit degeaba până în acel moment sau vei persista în greşeală şi vei plăti acel raise în speranţa că loveşti ceva. Şi dacă o vei face, în măsura în care kickerul nu te ajută, vei fi pe un tărâm nesigur. Te vei expune unor pierderi mari, iar pe termen lung astfel de decizii îţi pot afecta bugetul.

Deschide cont și joacă la camera de poker online recomandată de PariuriX.com!

 

Cât s-a investit în pot

Chiar dacă ai poziţie, s-ar putea cu o mână decentă - KQ suited - să fii nevoit să foldezi. Asta pentru că înaintea ta s-a mers cu raise-re-raise. Fii sigur că în cele mai multe dintre aceste cazuri vei pleca foarte slab în raport cu adversarii; astfel, nu are sens să investeşti vreo fisă într-un astfel de pot (pe termen lung, vei fi în pierdere). Presupunând că vei prinde perechea de popi, va fi oare suficientă dama drept kicker având în vedere cât de agresiv s-a jucat? Foarte probabil nu.

În schimb, dacă ai pot odds favorabil, adversarii construind un pot fără a veni cu three bet sau four bet, ci doar cu o mărire standard, se poate justifica un call din partea ta. Dar şi în acest caz, dacă nu ai kickerul corespunzător, fii foarte prudent. Încearcă să păstrezi potul cât mai jos; astfel încât pot odds să explice un call al tău. Altfel, aşteaptă o altă oportunitate.

În concluzie, deşi mulţi visăm la mâini mari completate - culoare, full, careu -, cele mai multe poturi se câştigă cu mâini medii: o pereche, două perechi. În astfel de situaţii kickerul are un rol esenţial, astfel că ai grijă să te afli de partea "corectă" a mesei de joc.

CE IMPORTANŢĂ ARE ÎN OPINIA TA KICKERUL ÎN POKER?

 

Te-ar mai putea interesa și:

Autor

Sunt cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 8 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankroll-ul, câștigurile, dar și... citeste mai mult

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi