1. Home »
  2. Jocuri »
  3. Five card stud - reguli şi strategii. Ghid complet

Five card stud - reguli şi strategii. Ghid complet

Baicu Marius
Baicu Marius

2023-01-23 11:05:00

image Five card stud - reguli şi strategii. Ghid complet

Five card stud a fost multă vreme considerat "the game", el luând cu mare succes în trecut locul clasicului five card draw, jocul pe care părinţii sau bunicii noştri obişnuiau să îl joace. În cele ce urmează vom identifica regulile şi strategiile de bază ale acestui joc, care încă poate fi jucat pe majoritatea platformelor de poker online. 

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!

 

1. Reguli Five Card Stud - cum se joacă?

Frumuseţea 5 card stud vine din faptul că acţiunea e mult mai interesantă din moment ce patru dintre cele cinci cărţi pe care le primeşti de la dealer sunt vizibile pentru toţi. Astfel, poţi să ştii cu maximă acurateţe unde te situezi, însă poţi şi să apelezi la nişte bluff-uri uriaşe sau te poţi lovi de bad beat-uri, în măsura în care cineva are cartea "minune" ascunsă, care îi completează o mână mare. 

Five card stud este extrem de similar Seven card stud, fiind precursorul acestuia. Diferenţa e dată de faptul că sunt mai puţine runde de pariere şi mai puţine cărţi cu faţa în jos (una singură în 5 card stud). Ca şi în Texas Hold'em-ul sau în orice altă formă de poker clasic, trebuie să faci cea mai bună combinaţie de cinci cărţi. Valoarea mâinilor este evident aceeaşi (de la as high la chintă royală), însă marea diferenţă faţă de no limit hold'em (forma de poker cea mai comună şi la care ne raportăm aproape de fiecare dată) e că nu se mai joacă board-ul. Cărţi comune nu există: fiecare dintre jucători primeşte 5 cărţi, din care 4 sunt văzute de către toţi ceilalţi competitori, iar una este cu faţa în jos. 

 

Reguli Poker 5 cărți

Jocul de 5 card Stud mai poartă și denumirea populară de Poker 5 cărți, și asta pentru că setup-ul acestui joc are la bază primirea a 5 cărți în mână. De aceea, când vei mai găsi pe internet reguli poker 5 cărți, trebuie să știi că se referă la regulamentul din 5 Card Stud. Așa că atunci când vine vorba de poker reguli 5 cărți, nu există nici o diferență față de ce am prezentat noi mai sus.

Vrei să joci jocuri poker online GRATIS cu 5 carti? O poți face la 888Poker cu un bonus fără depunere de 10€!


2. Setupul de început în Five Card Stud

Un joc tipic de five card stud se desfăşoară la început după cum urmează:

  • În five card stud fiecare dintre competitori primeşte câte două cărţi, una dintre ele fiind cu faţa în sus (vizibilă) pentru toată lumea. 
  • La o masă de 5 card stud pot lua loc simultan maximum opt jucători.
  • Structura de pariere este una fixă (fixed-limit). 
  • Fiecare postează înainte de a primi cele două cărţi un ante. Blindurile existente în în hold'em nu sunt prezente în această formă de poker.

Aşa arată (imaginea de mai jos) o masă de opt jucători de 5 card stud. Valoarea ante-ului diferă în funcţie de miza la care se evoluează. Astfel, la un joc de $2/$4, spre exemplu, valoarea unui ante este în general de $0.25.


3. Deschiderea la Five Card Stud

Din moment ce nu există un button de dealer şi blinduri, deschiderea e diferită faţă de hold'em. În fapt, acţiunea se aseamănă foarte mult cu cea din seven card stud.

Concret, cel care are cartea "pe faţă" cea mai mică este obligat să facă un bet. În această fază, primul jucător, cu cartea cea mai mică, nu are voie să foldeze. La o competiţie de $2/$4, betul minim pe care cineva trebuie să îl execute în acest stadiu este de $1. Ulterior, ordinea acţiunii va ţine cont de aşezarea la masă, nu de cărţile mici avute (se joacă de la dreapta spre stânga, ca de obicei, în poker).

În măsura în care doi sau mai mulţi jucători au întoarse pe faţă cele mai mici două cărţi, se va ţine cont de ordinea culorilor astfel încât să se ştie cine trebuie să acţioneze primul. În exemplul de mai sus, nu există doi jucători cu aceeaşi carte mică, cel care are treiarul fiind primul la "vorbă". Dar, dacă în loc de "4" de treflă, jucătorul din stânga sus ar fi avut "3" de treflă, el ar fi acţionat primul. Pentru că ordinea culorilor, aleasă arbitrar în mod descrescător, este următoarea: pică, cupă, romb, treflă. Ca atare, trefla este considerată a fi cea mai mică.

Aşa arată setupul iniţial pentru un jucător. Cea mai mare combinaţie pe care o poţi avea e, evident, As-As, cu unul dintre ei "camuflaţi".

Ulterior se vor împărţi alte trei cărţi cu faţa în sus la toţi competitorii rămaşi în cursă (câte una pentru fiecare rundă de pariere), iar acţiunea îşi va urma cursul firesc, după modelul de mai sus. Showdown-ul este câştigat de cea mai mare combinaţie de cinci cărţi. În imaginea de mai jos, de exemplu, jucătorul poate completa maximum o pereche de aşi, iar pentru ceilalţi e destul de uşor să înţeleagă asta şi să vadă unde se situează în raport cu el.

De menţionat faptul că, spre deosebire de hold'em, în five card stud se vor completa mai greu mâini monstru. Să ai o astfel de mână nici nu reprezintă neapărat un avantaj foarte mare, pentru că cel mai probabil toţi vor identifica mâna ta ca fiind una extrem de bună din moment ce patru dintre cărţi sunt la vedere. 

 

4. Strategiile cele mai bune în 5 Card Stud

Strategiile cheie în această disciplină nu sunt numeroase și sunt ușor de învățat, având în vedere că jocul este unul destul de simplist, care nu ia în calcul prea multe variabile. Deşi s-a bucurat iniţial de o popularitate mare, în timp, odată cu apariţia hold'em-ului, al omaha sau seven card stud, acum five card stud este privit oarecum drept o disciplină mai degrabă plictisitoare, pentru că norocul are un rol mai mare, iar read-urile sunt în general uşor de făcut. Vă vom împărtăși totuşi mai jos câteva concepte de bază pe care trebuie să le luaţi în calcul. 

4.1. Joacă tight. Cel mai important sfat pentru ca jucătorii de five card stud să aibă succes la acest joc este de a folda dacă un adversar îşi completează, pe una dintre străzi o carte mai mare decât deţii tu în acel moment, cu tot cu cartea "ascunsă". Să alergi după un outs în astfel de cazuri e sinucidere, vei pierde mult prea multe fise pe termen lung. "Tight is right" mai mult decât în orice alt joc de poker, joacă acoperit şi doar atunci când ai cărţi mari încă de la început.

4.2. Cărţile de start. În general, specialiştii consideră că ai nevoie de o pereche sau măcar un as sau popă în gaură pentru a te implica într-un pot. Să începi cu două cărți nepereche, mai mici decât popă înseamnă să nu ai probabilităţile de partea ta. Vei pleca "underdog" şi vei "alerga" pentru a prinde măcar o pereche, ceea ce se va dovedi, în timp, foarte costisitor pentru stack-ul tău. 

4.3. Puterea asului. Specialiştii consideră că să ai un As ascuns este mai important decât orice altă carte de început, inclusiv o pereche (cu excepția unei perechi de ași, evident). Astfel vei avea un edge important în faţa celor de la masă, care de cele mai multe ori nu vor fi anticipat mâna ta.

4.4. Nu miza pe cărţi suited. Să alergi după chintă sau culoare este o adevărată nebunie, având în vedere numărul mic de outsuri. Acest stil e de departe văzut drept cel mai rapid mod de a te curăţa în acest joc. Dacă mâna ta are alte atribute, cum ar fi cărți mari, atunci există valoare în ea și poţi continua să speri la chintă şi culoare. Altfel, foldează cărţile suited, pentru că de prea puţine ori se vor completa.

4.5. Când să te opreşti. Dacă ai pariat cu o pereche la vedere pe board, dar ai fost plătit de către un adversar care are cărţi mari nepereche, nu iniția un alt pariu. Există suficiente argumente ca el să aibă o pereche peste a ta din moment ce a plătit, iar riscurile sunt mult mai mari prin comparaţie cu recompensa de care te poţi bucura. 

4.6.Nu te expune. Nu paria niciodată într-un pot în care un adversar poate fi sigur că te-a bătut la momentul în care tu iniţiezi betul. Cu o singură carte neexpusă, este foarte uşor să recunoşti potențialul "nuts" într-o mână. Să luăm un exemplu: imaginează-ţi că ai la vedere K-J-9-7 și ești împotriva unui oponent care deţine A-Q-6-3. Perechea ta de popi ar putea fi cea mai bună mână, dar nu ar trebui să pariezi dacă el dă check sau să vii cu re-raise dacă el pariază. În acest caz, oponentul va şti sigur, cu un As în gaură, că deţine cea mai bună mână, în timp ce tu vei face doar supoziţii, vei încerca să ghiceşti ce deţine.

4.7. Atenţie, atenţie, atenţie! Ultima şi cea mai valoroasă consideraţie tactică în 5 card stud ţine de atenţia distributivă şi memorarea cărţilor aruncate de ceilalţi. Această disciplină este singura variantă de poker în care jucătorii de la masă pot vedea toate cărţile adversarilor, cu excepţia uneia. Din acest motiv, este imperativ să te uiți la fiecare mișcare în timpul acţiunii. Una dintre cele mai grave greşeli pe care o poţi face este să identifici corect outsurile, dar să stai într-un pot în căutarea unei cărţi pe care cineva a foldat-o deja pentru că nu ai internalizat această informaţie. Fii extrem de atent şi încearcă să ştii tot timpul ce cărţi au fost aruncate, pentru a identifica în mod corect şansele ca mâna să se îmbunătăţească (atât a ta, cât şi adversarilor, pentru că îţi poţi face o idee extrem de fidelă în legătură cu ce pot deţine aceştia).

Primul lucru pe care trebuie să îl realizezi atunci când joci acest joc este că, chiar și o pereche este în mod frecvent o mână puternică, mai ales în cazul în care adversarii tăi pot vedea doar una dintre cărțile pe care le deţii. Jucătorii care sunt obișnuiți să joace Hold'em sau Omaha visează de prea multe ori la chinte, culori sau full-uri. Aceste trei mâini sunt adevăraţi monștri în 5 Card Stud, ai putea juca luni de zile fără să vezi o confruntare în care un full învinge o culoare. Drept urmare, încearcă să uiţi "moştenirea" hold'em-ului dacă încerci acest tip de poker şi conectează-te la noile realităţi. Maxima atenţie şi un stil de joc foarte tight sunt cheile pentru a avea rezultate cât mai bune în five card stud.  

Deschide cont și depune la PokerStars 10$ pentru a primi jocuri gratuite în valoare de 50$!

Operatori cu camere de poker legale în 2024

PokerStars
L1160658W000323
Nu este oferit
Joacă acum la PokerStars Sports România!
Deschide cont
Se aplică T&C
888Sport
L1160654W000324
100% până la 888RON
Încasează acum la 888Sport 100% până la 888RON + 60FREESPINS
Deschide cont
Se aplică T&C
Unibet
L1160657W000330
300RON pariu fără risc
Încasează un pariu fără risc de 500RON + 300FS CASH!
Deschide cont
Se aplică T&C
NetBet
L1160651W000195
50RON
Exclusiv PariuriX
Încasează 50RON FREEBET fără depunere la Netbet!
Deschide cont
Se aplică T&C
PublicWin
L1172986W000768
200% până la 2.000RON
Exclusiv PariuriX
Încasează bonusul PublicWin de 200% până la 2000RON
Deschide cont
Se aplică T&C

Te-ar putea interesa și: 

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankrol ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Cazinouri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Curry
+103.24
Câștigate
13
Pierdute
11
2
Tudor Cosma
+73.04
Câștigate
50
Pierdute
29
3
Gabriel Morariu
+62.66
Câștigate
23
Pierdute
10

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI PROMOȚII DE LA PARIURIX