Jocul din button: când şi cum să te implici în poturi, dacă înaintea ta cineva a dat raise

2020-03-18 12:33:00 1,6k 0

O întrebare extrem de pertinentă pe care şi-o pun foarte mulţi dintre începătorii în poker, odată ce deprind ABC-ul jocului, e legată de modul în care trebuie să joci atunci când te afli în button, iar în faţa ta s-a dat raise. Importanţa poziţiei în poker reprezintă poate cel mai important atu, însă este greu să identificăm o cale clară de urmat în această situaţie. Totuşi, vom încerca să creionăm o strategie care să vină în ajutorul celor la început de drum, care înţeleg avantajul dat de buttonul de dealer aflat în faţa lor, însă nu ştiu cu exactitate ce variabile să ia în consideraţie înainte de a acţiona.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!


Jocul din buton - Mărimea betului

Primul lucru la care trebuie să te raportezi este cât de mare a fost betul dat de adversarul dinaintea ta. Fără îndoială, nu poţi intra într-un pot cu mâini marginale, dacă unul dintre opozanţi a dat un raise de 4xBB. Pe termen lung un astfel de call nu este profitabil, pentru că cel mai probabil cel din faţă are o mână mult mai puternică, iar procentele sunt de partea lui. În general, specialiştii consideră că orice raise mai mare de 3XBB trebuie tratat cu mare atenţie din button. Mâini ca K-9 suited sau perechi mici sunt foarte tentante în astfel de situaţii - îţi oferă perspective de chintă, culoare, respectiv set -, însă un raise mare al oponentului indică faptul că vei pleca, în cele mai multe dintre situaţii, cu şansa a doua. Concret, nu este deloc un tărâm favorabil pentru un call, chiar dacă ulterior, pe fiecare stradă, vorbind al doilea, vei avea ocazia să înmagazinezi informaţii importante despre mâna adversarului. Ceea ce trebuie să ai în vedere este faptul că, după un număr foarte mare de mâini jucate cu astfel de cărţi, când te afli în faţa unui bet consistent, vei fi aproape sigur pe minus. Celălalt va avea aproape întotdeauna mâna mai bună, iar tu trebuie să te lupţi atât cu probabilităţile, cât şi cu oponentul.

O excepţie de la regulă poate fi în momentul în care în faţa ta e un adversar extrem de loose, iar atunci echitatea este mare, pentru că ştii că obişnuieşte să construiască poturi uriaşe cu o plajă foarte largă de cărţi. În astfel de situaţii, poţi să apelezi la un range mai mare de cărţi prin intermediul căruia să plăteşti, pentru că lucrurile pot fi profitabile. Totuşi, în general jucătorii loose sunt de cele mai multe ori şi foarte agresivi, astfel că aşteaptă-te aproape de fiecare dată la un C-bet pe flop, chiar dacă boardul nu i-a ajutat deloc. Vei fi pus într-o postură neplăcută şi adesea vei fi forţat să foldezi, chiar dacă se poate întâmpla să fii în faţă. Pentru a nu fi stors de fise cu o mână marginală cel mai safe lucru e să nu intri în acel pot, ci să aştepţi alte momente prielnice, când probabilitatea să câştigi creşte exponenţial. Nu încerca să transformi totul într-o vânătoare, ci înarmează-te cu răbdare, pentru a întinde capcanele atunci când terenul este prielnic.

În schimb, dacă ai de-a face cu un minim raise înaintea ta, lucrurile se schimbă fundamental. În astfel de situaţii e rezonabil să joci şi cărţile care se află în treimea inferioară a range-ului obişnuit. Nu ai nevoie de echitate mare, pentru că efortul pe care îl faci e scăzut şi nu implică multe fise. Cel mai probabil o mărire atât de mică semnifică în mâna adversarului o carte speculativă, astfel că şansele să ai acces la pot vor fi mult mai mari. În asemenea momente,  Broadway cards, connectori (de aceeaşi culoare) sau chiar un as mic pot fi mâini decente, care să îţi ofere şansa, după apariţia cărţilor comune, să legi ceva valoros.

Mulţi se întreabă în astfel de situaţii dacă nu este mai indicat, când te confrunţi cu minim raise, să vii cu un three betting, pentru simplul motiv că ai ocazia să câştigi potul aici, fără luptă, mizând pe faptul că adversarul va folda iar blindurile nu se vor implica. O astfel de strategie nu e complet greşită, însă trebuie să ştii foarte bine împotriva cui lupţi în pot. Un adversar loose va dori aproape întotdeauna să vadă flopul, chiar dacă nu are poziţie. Reţeta ar fi să faci un raise mare, însă trebuie să pui în balanţă întotdeauna raportul risc vs recompensă. Merită să investeşti atât de multe chip-uri, cu o mână marginală, doar pentru a-l arunca pe opozant? De cele mai multe ori răspunsul este negativ, mai ales că vei avea doi jucători (cei din blinduri) care acţionează după tine şi care pot să deţină un "monstru". Oricum, dacă te decizi să faci un re-raise în astfel de situaţii, nu abuza de această tactică pentru că oponenţii te vor citi, iar totul se va întoarce împotriva ta mai devreme sau mai târziu. Încearcă three betting-ul rar, astfel încât chiar să dai senzaţia că deţii ceea ce reprezinţi şi mai ales contra jucătorilor tight; ei nu vor intra fără poziţie şi cu o mână marginală în astfel de poturi.


Din ce poziţie măreşte adversarul?

Pe lângă valoarea betului făcut de opozant şi tipologia lui (tight sau loose), un alt factor decisiv în hotărârea ta de a plăti sau nu e legat de poziţia la masă a agresorului iniţial.

Nu poţi trata niciodată la fel un adversar din UTG+1, de exemplu, ca pe un opozant din cutoff. Primul ştie că după el urmează o multitudine de alţi jucători care pot avea pretenţii în pot şi nu va mări decât foarte rar cu o mână care să nu fie premium (se va expune mult prea des unui posibil re-raise şi va fi nevoit să foldeze sau să vadă foarte scump board-ul. Aşadar, va intra de cele mai multe ori în pot când e convins că poate să "suporte" un re-raise din partea celor care urmează). Din cutoff, lucrurile se schimbă fundamental, mulţi jucători dorind să "fure" poziţia dealerului şi să beneficieze de avantajul dat de poziţie după apariţia cărţilor comune.

Experţii sunt de părere că un jucător va creşte din early position cu doar 15% din mâinile de start posibile, în timp ce din cutoff, acelaşi jucător va da un bet cu până la 35% din cărţi. Primul procent reprezintă, concret, o plajă foarte restrânsă de posibile cărţi (perechi peste 10, A-K, A-Q sau A-J - suited sau nu-). Ca atare, cu o mână marginală, tu vei pleca outsider, astfel că nu este deloc înţelept să te implici în pot în astfel de momente. În schimb, când opozantul se află în proximitatea din dreapta ta, lucrurile se modifică exact ca în cazul în care ai de-a face cu un minim raise.

În concluzie, forţa dată de poziţie, atunci când te afli în button, nu e suficientă. Trebuie să iei în calcul valoarea betului opozantului, tipologia sa şi locul ocupat la masă, pentru că doar aşa vei avea de câştigat pe termen lung.   

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI TESTA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi