Izolarea în poker. De ce a devenit un play absolut necesar

2020-03-19 10:14:00 1,5k 0

Izolarea în poker este o armă indispensabilă pe care fiecare dintre jucători trebuie să o stăpânească pe deplin. În multe situații, nu dorești să participi la un multy-way pot, astfel că izolarea unor adversari îți oferă șanse mult mai mari să îți completezi cea mai bună mână și, în consecință, să câștigi post flop jetoanele puse în joc.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Deși în fiecare sesiune de poker va trebui să apelezi la un astfel de play, încă sunt mulți jucători care nu știu când și de ce să folosească izolarea așa cum trebuie, pentru a-și maximiza șansele de a învinge. În cele ce urmează vom analiza cele mai importante aspecte ale acestei mișcări.

Totul despre izolarea în poker

Există mai multe motive pentru a încerca să îți izolezi oponenții, dar modul de bază în care îl faci e în general același. În principal, această mutare se referă la un re-raise pe care trebuie să îl faci împotriva unui agresor inițial pentru a-i determina pe ceilalți jucători să nu participe la pot. Astfel, îl izolezi pe adversarul împotriva căruia vei juca post flop.  

De ce să apelezi la izolarea în poker

Prin forțarea celorlalți opozanți să foldeze și, deci, prin neparticiparea lor la potul respectiv, vei:

1. Avea șanse mai bune din punct de vedere matematic să completezi cea mai bună mână. Asta pentru că te vei confrunta cu un singur adversar, iar procentele avute la showdown vor crește exponențial.

2. Avea ocazia să te folosești de poziție pentru a câștiga mâna, după apariția cărților comune.

Unde folosești izolarea

De multe ori, vei dori să izolezi jucătorii cu stack mic în turnee, pentru că mulți vor fi tentați să meargă la o asemenea mână. Asta pentru că ceilalți știu că, în caz de eșec, vor pierde doar o mică parte din stack. Prin re-raise-ul tău îi vei arunca pe acești jucători și vei rămâne tu să te lupți cu adversarul cu puține fise. 
În acest caz, vorbim evident de un play care se face în cadrul turneelor. Dar izolarea funcțonează la fel de bine și în jocurile cash. Atât în competițiile eliminatorii, cât și pe ring, vei putea să îi izolezi pe cei care utilizează mult prea des varianta limp, dar și pe "maniaci", care doresc să participe la orice pot, independent de cărțile de start.

Când folosești izolarea

În general, spre deosebire de alte play-uri, poți apela la izolare cu succes cam din orice poziție. Totuși, sfatul nostru e să te folosești în cele mai multe dintre cazuri de această mutare atunci când ai poziție în raport cu adversarii. 

În privința momentului din joc, este preferabil să faci această mișcare în momentele când ai o carte puternică. Nu dorești ca alți oponenți, cu mâini marginale, să participe la pot și să aibă noroc, completându-și o combinație greu detectabilă. Te protejezi astfel contra ghinionului și ai o mai bună gestiune a range-ului celui împotriva căruia lupți.

Izolarea "ca la carte"

Deoarece există câteva motive diferite pentru utilizarea izolării, este extrem de important să înțelegi situația, să îți cunoști adversarul și să știi exact de ce încerci să îl izolezi.

Conceptul de bază din spatele acestui play are în vedere reducerea variabilelor din mână cât mai mult posibil; astfel, vei controla mai bine potul și rezultatul final.

Cu cât mai mulți jucători sunt într-un pot, cu atât mai probabil cineva va flopa o mână mare sau va deveni "creativ" după apariția boardului, utilizând un bluff. Prin izolarea unui singur jucător poți prelua controlul mâinii și îți vei crește exponențial șansele de a câștiga potul.

Izolarea stackurilor mici

În cadrul turneelor, izolarea se face în principal pentru a rămâne în pot doar cu un jucător care este shortstack. Un astfel de adversar are periculos de puține jetoane și va căuta cu disperare să se dubleze sau să adune fără luptă fisele aferente blind-urilor și ante-urilor.

Să ne raportăm la un exemplu, pentru a înțelege mai bine. Te afli în button și jucătorul din cut-off are puține chipuri în față. Până la el toată lumea foldează, iar oponentul decide să shoveze all-in.

Să spunem că deții A-J suited, o carte bună, dar care poate fi vulnerabilă în multe circumstanțe. Știi însă foarte bine că agresorul nu poate aștepta foarte mult pentru a se dubla, blindurile costându-l enorm. Astfel, el este dispus să-și asume un risc și cu mâini marginale, dorind să colecteze fise fără luptă.

Așadar, ai o șansă bună să fii în fața lui, dar dacă mergi doar pe varianta call, e foarte posibil ca și blindurile să se implice (vor avea pot odds). Și, așa cum am spus mai înainte, cu cât mai mulți jucători în pot, cu atât mai greu va fi pentru tine să ai cea mai bună mână la showdown. În acest caz, un re-raise din partea ta e decizia corectă. Îl vei izola pe  raiserul inițial, oponenții din blinduri trebuind să plătească mult prea mult pentru a vedea cărțile comune. Ei nu vor putea să plătească pe mâini speculative și astfel vei merge în heads-up împotriva shortstackului care împinge cu o gamă foarte largă.

Să spunem că shortstackul a împins cu Q romb - 10 treflă, dorind să fure. În acest context, ai peste 60% șanse să câștigi mâna la showdown. Un procent excelent, care justifică pe deplin un call.

Să presupunem că adversarul din big blind ar fi avut doi connectori suited. Prețul pe care trebuia să îl plătească dacă tu nu făceai re-raise ar fi fost unul optim, avea pot odds favorabile. În măsura în care ai fi apelat doar la call, șansele să te impui ar fi scăzut dramatic: 40%. Crescând, îl forțezi pe big blind să foldeze și rămâi marele favorit din pot.

Izolarea "maniacilor"

În exemplul precedent am folosit izolarea pentru a crește șansele de a arăta cea mai bună mână la showdown, într-un turneu. Dar metoda poate fi folosită și pentru a izola un jucător prea agresiv, permițându-ți să utilizezi poziția pentru a câștiga potul fie aici, fie după flop.

Imaginează-ți că joci la o masă de cash, cu blinduri de $1/$2. Jucătorul din dreapta ta ridică extrem de multe mâini, fiind foarte loose. Știi foarte bine că nu poate avea o mână premium de fiecare dată când mărește și, din moment ce ai poziție în raport cu el, poți să folosești stilul agresiv împotriva lui.

Să spunem că primești o pereche mică (cinciari). Ar putea fi tentant să mergi doar pe varianta call, pentru un set mining, dar procentele spun că ți se vor completa cele trei bucăți pe flop o dată din 8 astfel de încercări. În marea majoritate a timpului vei fi forțat să foldezi pe flop, adversarul extrem de agresiv urmând a miza aproape de fiecare dată pe un continuation bet. 

O altă problemă este că, dacă doar mergi pe call, vei trage în pot și alți jucători care urmează după tine. Șansele tale cu cinciari vor scădea drastic în atare condiții.

Printr-un three bet aici, vei împinge acei jucători afară din mână și vei merge în heads-up împotriva unui jucător care nu este în poziție și care are o gamă foarte largă de mâini de început. Presupunând că nu vei câștiga potul pre-flop, adversarul din dreapta plătindu-te, el nu va mai miza pe C-bet post flop, temându-se de mâna ta. Vei putea utiliza astfel poziția și vei prelua tu controlul mâinii, forțându-l să foldeze.

Izolarea limperilor

Izolarea poate fi folosită cu mare succes și împotriva jucătorilor slabi care dau mult prea des doar call pre-flop, în dorința de a vedea un flop.  

Deoarece scopul lor e să vadă cărțile comune la un preț cât mai mic, având în general mâini marginale, poți ridica din poziție chiar dacă nu ai o mână premium. De cele mai multe ori, astfel de jucători vor folda la un raise al tău, cărțile de start și poziția făcându-i extrem de vulnerabili.

De obicei, limpul este apanajul jucătorilor slabi. Ca atare, chiar dacă vei fi plătit, îți va conveni să ai un asemenea adversar în pot, post-flop. Pentru că îți vei putea utiliza skillurile superioare astfel încât să îl exploatezi la maximum. O asemenea întâlnire este fără îndoială pe termen lung o rețetă de profit.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi