Importanţa cunoaşterii stack-urilor la masa de poker. Cum acestea schimbă fundamental stilul de joc

2020-03-18 12:22:00 2,0k 0

pokershortcafrino.jpg

În jocul de poker de tipul no-limit hold'em, mărimea stack-ului tău şi al adversarilor reprezintă punctul de pornire pentru a stabili de la început cum trebuie să joci o mână. În funcţie de gradul de risc, modul în care trebuie să evoluezi e diferit, chiar dacă deţii aceeaşi carte, în două momente diferite ale jocului.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A ÎŢI EXERSA ABILITĂŢILE LA MASA DE JOC!

Pentru a ilustra cel mai bine faptul că trebuie să joci diferit aceeaşi mână în funcţie de stack-urile de la masă ne vom raporta la un exemplu. Să presupunem că te afli la o masă de tip cash, cu blind-uri de 1$ - 2$, iar numărul de fise din faţa ta se ridică la valoarea de 250$. Într-o mână în care ai primit de la dealer Q treflă - Q pică, decizi să dai un raise standard de trei blind-uri şi un singur opozant decide să se implice în pot. Stack-ul lui este de 25$, ceea ce înseamnă că, fie atât poţi să pierzi maximum în această mână, fie atât poţi câştiga. Să ne imaginăm, deci, că acest adversar plăteşte raise-ul tău de 6$, iar flop-ul vine J pică - 10 treflă - 6 romb. Perechea ta este peste orice altă posibilă pereche pe care celălalt o putea prinde cu community card-ul, astfel că te simţi cât se poate de confortabil.

Evident, eşti nevoit să ceri, şi un raise indicat este de aproximativ 8$, ceva mai mult de jumătate din fisele existente deja în pot. Oponentul tău, care a plătit 6$ pentru a vedea primele trei cărţi, a rămas în acest moment cu doar 19$, ceea ce îl cam forţează să ia una din următoarele decizii: fie foldează, fie merge all-in, un call fiind puţin probabil (ştie foarte bine că va trebui să îşi investească oricum toate fisele după turn, judecând după cât de agresiv ai fost tu). Astfel, soluţia cea mai probabilă, având în vedere cum s-a jucat până în prezent şi textura flop-ului este ca el să meargă all-in.

În măsura în care face acest push, tu aproape că vei fi forţat să plăteşti. Ai investit deja 14$ în pot, iar re-raise-ul său e doar de încă 11$. Aşadar, chiar dacă îl suspectezi că are în mână AA sau KK sau că ar fi lovit setul, cu siguranţă că cele două QQ din mâna ta îţi vor face viaţa uşoară: nu ai cum să pleci din acest pot. Sunt prea puţine mâini care să te bată şi efortul de a plăti e unul minim. Mult mai probabil e ca el să aibă un JK sau JA şi să fi lovit top pair cu un kicker mare, care să justifice acţiunea sa. Nici un draw de chintă nu poate fi scos din calcul, astfel că în mai multe situaţii tu vei pleca în faţă. Dar, cel mai important lucru, efortul pe care îl faci din punct de vedere financiar e unul redus.


Aceeaşi situaţie, stack-uri diferite la masa de poker    

Să ne imaginăm acum că primeşti aceleaşi două QQ, însă stack-ul tău de această dată este de 500$, iar adversarul are un număr de chip-uri similar. Vei putea câştiga maximum 500$, însă riscul e pe măsură: faţă de exemplul anterior, e de 20 de ori mai mare. Ca atare, trebuie să joci mult mai precaut şi să îţi cântăreşti cu totul altfel deciziile. Dacă în situaţia de mai sus, call-ul unui posibil all-in era o hotărâre care se impunea şi pentru care nici măcar nu trebuia să stai pe gânduri, acum mâna aceasta trebuie judecată cu totul altfel.

Să presupunem că blind-urile în această mână sunt la fel ca mai sus, doar stack-urile voastre diferă. Foarte probabil ca acţiunea până pe flop să se desfăşoare la fel, doar că la raise-ul tău de 8$ adversarul îţi răspunde cu un re-raise de 150$. Ai pereche mai mare decât tot ce este pe flop, însă ştii foarte bine că, din acest moment, mai e doar un mic pas până să îţi joci toate fisele. Doar în măsura în care adversarul tău e complet maniac şi evoluează extrem de agresiv fără un fundament real se mai justifică în acest moment call-ul sau push all-in-ul tău. Altfel, gradul de risc este prea mare ca să îţi permiţi să plăteşti un raise atât de mare. Să foldezi o overpair, iată o decizie pe care în exemplul anterior nici nu o luai în calcul, dar care acum pare singura variantă decentă, care să te protejeze de perspectiva pierderii întregului stack.

Să ştii tot timpul mărimea stack-urilor celor de la masă e, aşadar, o chestiune vitală în jocul de poker. Doar aşa vei fi mereu în măsura să iei decizii bune, să ştii cât îţi permiţi să rişti şi care e gradul de periculozitate. Fără a fi conectat la realitatea jocului, la numărul posibil de fise care să fie implicate într-un anumit pot, vei putea aluneca foarte uşor într-o capcană de unde cu greu poţi ieşi. Vei fi într-un pericol iminent şi, cel mai probabil, vei conştientiza foarte târziu acest lucru. Estimând permanent stack-urile de la masă, vei estima indirect şi nivelul de risc la care te supui intrând într-o mână şi vei şti cum şi când să eviţi pericolele.

Joacă acum poker la camera recomandată!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi