Totul despre imaginea la masa de poker. Cum o construieşti şi ce trebuie să ştii despre ceilalţi

2020-03-18 12:37:00 2,8k 0

"Dacă vei fi influențat de ego și nu vei înțelege cu adevărat cum te privesc ceilalți la masa de joc, nu vei fi capabil să îți maximizezi șansele de a-i induce pe piste greșite", spune Ashley Adams, un specialist în poker și un fin psiholog. Pentru a ajunge un jucător de top de poker, ai nevoie să înțelegi pe deplin conceptul de imagine la masa de joc. Trebuie să fii conștient de imaginea pe care ceilalți și-o creează, prin acțiunile și tell-urile lor, dar și de modul în care ei te percep pe tine. Abia apoi poți să începi să exploatezi aceste date adunate cu mare atenție în avantajul tău.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIŢII!

CE VEI GĂSI ÎN ACEST ARTICOL

1.Imaginea adversilor în mintea ta
2.Interpretarea acţiunilor celorlalţi
3.Imaginea pe care tu ţi-o construieşti în mintea adversarilor
4.Cum profiţi de imagine creată
5.Un play la îndemână

Imaginea la masa de joc este strâns legată de tipologia jucătorilor, fiecare din noi făcând parte dintr-o anumită categorie. Atât prin filtrul gândirii personale despre acțiunile întreprinse (de tine, dar şi de ceilalţi), dar și al observației celorlalți, se construieşte un "portret robot" al competitorilor. Lucrurile sunt extrem de complexe, la fiecare masă de 10 persoane, de exemplu, existând nu mai puțin de 100 de imagini create. Da, 100! Toţi își clădesc o imagine personală despre sine și fiecare le atribuie celorlalți nouă participanți anumite atribute, anumite caracteristici. Sigur, de multe ori o serie de însușiri sunt comune pentru un adversar, mai mulți etichetându-l pe acesta într-un mod similar. Totuși, nu există o suprapunere totală a imaginilor create despre un terț între doi jucători diferiți. Nici nu ar avea cum, pentru că fiecare gândește în mod independent, alocă un anumit timp studierii colegilor de masă și filtrează informațiile prin prisma gândirii, mentalității și background-ului personal. De aceea, acest capitol este unul extrem de vast, dar care nu trebuie să fie neglijat, pentru că îți poate oferi un edge important în grelele bătălii de la masa de poker. Așa cum poziția înseamnă putere, fiind de multe ori mai importantă decât mâinile de start, la fel și imaginea poate face diferența dincolo de puterea cărților, care, aproape mereu, este relativă. 

1.Imaginea adversilor în mintea ta

Aceasta este cea mai simplistă metodă de a te raporta la opozanţi şi la noţiunea de imagine la masa de joc. Fără să faci un efort deosebit, în baza observaţiei şi analizei modului în care ei joacă poker, oponenţii pot fi descrişi într-un singur cuvânt: tight, loose, agresivi sau pasivi. 

Însă această abordare este una superficială şi, ca atare, insuficientă pentru a crea tabloul complet. Mulţi îşi mixează jocul sau intră în diferite serii mai mult sau mai puţin faste, astfel că ai nevoie de o perioadă mai lungă de observaţie pentru a le construi o "fişă completă". Odată făcut acest lucru, vei avea ocazia să îţi înţelegi mai bine opozanţii, să le anticpezi mutările şi să găseşti (aproape) întotdeauna soluţia corectă la play-urile lor. "Cunoaşterea înseamnă putere", iar această zicală e mai actuală şi mai valabilă în poker decât în multe alte discipline.

Mulţi se lasă ghidaţi de stereotipuri în momentul în care încearcă să le contureze celorlalţi "profilul". Astfel, tind să le judece acţiunile şi să ia decizii în baza unor tendinţe generale: sexul, rasa sau vârsta tuturor de la masă. Această abordare e cât se poate de greşită, ea îţi oferă doar un prim hint atunci când te aşezi pentru prima oară pentru un joc alături de adversari împotriva cărora nu ai mai jucat niciodată. De exemplu, se estimează că femeile bluffează mult mai rar decât bărbaţi, însă acest lucru nu îţi oferă vreo garanţie că doamna lângă care stai într-un turneu nu joacă extrem de loose şi nu e capabilă de steal-uri sau de play-uri sofisticate. La fel, percepţia generală e că tinerii (young guns) sunt mult mai agresivi decât opozanţii în vârstă. Şi această presupunere se verifică până la un punct: dacă te aşezi lângă un astfel de opozant şi el a făcut 2 three beturi pre-flop în 10 minute, nu înseamnă că îl poţi încadra deja într-o categorie. Se prea poate să fi primit două cărţi extrem de mari, iar acţiunea să îi fie perfect justificată de cărţi. Ideea de bază e să nu te grăbeşti cu etichetarea nimănui, pentru că poţi să îţi întinzi singur capcane şi să devii prizonierul unor convingeri nesănătoase.

2.Interpretarea acţiunilor celorlalţi

Odată ce imaginea adversarilor va fi construită în mintea ta, vei avea ocazia să înţelegi cu o acurateţe mare mâna pe care o reprezintă şi ce decizii iau într-un anumit moment al jocului.

De exemplu, observi că jucătorul din dreapta ta a jucat în două ore foarte puţine mâini. Fără îndoială că disciplina e cuvântul de ordine din jocul său, fiind un opozant extrem de tight. Când s-a implicat în poturi, însă, mereu a apelat la raise-uri considerabile. Chiar dacă nu s-a ajuns la showdown în perioada de când îl analizezi, ai informaţii destule încât să ştii că evoluează de fiecare dată cu cărţi premium: pereche sau un as mare. Ca atare, chiar dacă uneori vei fi în poziţie şi nu se vor fi implicat prea mulţi adversari în pot, cu excepţia celui menţionat mai sus, cel mai înţelept ar fi să foldezi o mână medie. În schimb, cu aceeaşi carte avută anterior, dacă te confrunţi cu un adversar care intră des în confruntări, cu un range de mâini mari, poţi da nu doar call, ci chiar raise. Şansele să fii în faţă împotriva unui astfel de jucător cresc exponenţial faţă de cazul precedent.

Pentru a înţelege şi mai bine cum imaginea pe care ţi-o construieşti despre adversari îţi poate afecta stilul de joc, ne vom raporta la un exemplu. Tu şi un oponent aţi ajuns pe river, cu raise-uri din partea lui, din poziţie, atât pre-flop, cât şi după apariţia cărţilor comune, ca în imaginea de mai jos. După cum vedeţi, stack-urile sunt aproximativ la acelaşi nivel.

Riverul nu ţi-a completat draw-ul de culoare şi eşti primul care trebuie să acţioneze pe ultima stradă. În condiţiile în care te afli în dispută cu un jucător extrem de tight, fără îndoială că vei apela la varianta raise, pentru a-l determina să foldeze. Optul de treflă e un scare card, orice "9" sau "4" completând o chintă. Din modul în care el a jucat, te aştepţi să aibă un as (eventual cu un kicker bun), astfel că sunt şanse enorme, judecând după imaginea lui, să plece din acest pot dacă este expus la un overtbet sau chiar la un value bet. În schimb, dacă în faţa ta e un "rechin", un jucător extrem de agresiv, capabil de play-uri, s-ar putea ca raise-ul tău să nu ţină. Chiar dacă acesta nu are nici măcar asul, ca în exemplul anterior, ştii că e capabil de un play: fără vreo mână puternică e posibil să vină cu un re-raise, reprezentând el nouarul. Ca atare, în faţa acestui gen de jucător, pentru că l-ai analizat foarte bine, soluţia corectă va fi aproape de fiecare dată checkul şi renunţarea la pot în măsura în care acesta mizează fise.

În concluzie, imaginea pe care le-o atribui celorlalţi e decisivă în luarea deciziilor tale. Aceeaşi mână poate fi jucată de către tine total diferit, în funcţie de adversarul din faţă. Pentru că i-ai învăţat pattern-urile, ştii cu o marjă de eroare redusă cum acţionează şi doar în cazuri izolate vei fi luat prin surprindere.   

3.Imaginea pe care tu ţi-o construieşti în mintea adversarilor

Pentru a îi învinge pe ceilalţi la limitele mici în pokerul online/cazinou, să fii capabil să îţi creezi în minte o imagine cât mai fidelă a oponenţilor este suficient pentru a-ţi asigura un succes constant pe termen lung. În schimb, odată ce avansezi şi bankroll managementul îţi permite să evoluezi pentru sume mai mari, valoarea adversarilor se schimbă. Împotriva acestora, e nevoie să îţi construieşti o imagine, astfel încât să îi induci pe piste false din când în când, pentru a profita la maximum de ceea ce cred ei despre tine.

Pentru a ţi-o clădi, trebuie să ai abilitatea de a te privi pe tine din exterior, independent de orice context. Să ajungi la performanţa de a-ţi analiza stilul de joc prin filtrul gândirii celorlalţi, iată obiectivul principal în faţă adversarilor cu un background extrem de solid în poker. Misiunea este departe de a fi una uşoară, mulţi căzând în plasa următoarei greşeli: sunt mult mai interesaţi de cum ar vrea să arate, în detrimentul imaginii reale, a percepţiei comune. 

În general, imaginea pe care o impui la masa de joc e strict conectată de istoricul recent al mâinilor. Uită de ceea ce crezi tu despre tine şi de cum vrei să apari în ochii celorlalţi. De cele mai multe ori, te confrunţi cu opozanţi noi, care nu ştiu cum evoluezi de obicei, ci îşi iau informaţiile în baza deciziilor pe care le-ai luat în trecutul comun de la masă. Să presupunem, de exemplu, că te consideri un jucător tight şi agresiv, extrem de greu de învins, cu multe turnee la activ şi rezultate destul de bune. Ca atare, te aştepţi ca oponenţii să te vadă ca pe un bunker, extrem de selectiv, cu o agresivitate care îşi găseşte justificare în puterea mâinilor. Într-o sesiune, însă, ai norocul să ţi se dea mult mai frecvent decât de obicei cărţi de start puternice şi, ca atare, îţi faci jocul obişnuit, cu raise-uri mari pre-flop, urmate de C-beturi, din poziţie. Tu ştii foarte bine că, la bază, aparţii unei anumite categorii, însă jucând atât de multe mâini de această dată, lucru perfect justificat de şansa creată, în ochii celorlalţi vei fi - cel puţin pentru moment - un jucător loose. Ei nu au de unde să îţi cunoască istoricul şi îşi vor construi un profil al tău în baza a ceea ce au observat acum. În aceeaşi măsură, poţi fi un jucător loose, dar care a avut parte doar de mâini "gunoi" timp de două ore. Ca atare, nu ai intrat în aproape niciun pot, aşa că aşteaptă-te să fii privit drept un opozant tight. Să înţelegi cum te privesc adversarii într-un anumit moment, independent de cum evoluezi tu de obicei, reprezintă una dintre cheile spre succes. Pentru că aşa vei şti foarte bine cum să te foloseşti de "portetul robot" creat în mintea celorlalţi, astfel încât să îi trimiţi pe piste false.

Scopul final este să îţi disimulezi acţiunile atât de bine încât să reuşeşti să îţi construieşti o imagine diferită de cea reală. Altfel spus, să ai capacitatea de a schimba vitezele în cadrul jocului, în momente cheie, pentru a-ţi construi un avantaj suficient de mare din imaginea pe care le-o oferi terţilor. 

4.Cum profiţi de imagine creată

Pentru a avea succes în poker în momentele în care ai în faţă jucători de valoare, e să profiţi la maximum de imaginea construită. Aşa cum jucătorii loose şi agresivi sunt plătiţi mult mai frecvent de către adversari ca urmare a impresiei generale, la fel jucătorii tight sunt priviţi cu mult mai multă rezervă. Ei apelează la un range de cărţi foarte mic, astfel că majoritatea consideră că, atunci când aceştia cer, sunt de cele mai multe ori în faţă. Fiecare îşi face "note mentale" despre adversarii de la masă şi de cele mai multe ori evoluează în consecinţă: tind să plătească mai uşor opozanţii care etalează un stil de joc neconvenţional, utilizând multe bluff-uri şi un range mare de mâini, în timp ce în faţa jucătorilor tight lucrurile se schimbă la 180 de grade.

În măsura în care eşti conştient că imaginea ta de la masă e a unui tip care joacă foarte conservator, în carte, bazându-se înainte de orice pe calcule matematice, trebuie să ştii din când în când să faci şi play-uri. Agresivitatea în poker e totul, astfel că dacă vei utiliza un stil tight pe toată durata unui turneu, de exemplu, şansele să ajungi la masa finală sunt minime. Trebuie, la un moment dat, să îţi şi mixezi jocul, mai ales că imaginea te ajută, iar opozanţii vor fi mult mai sceptici în a intra în poturi mari, pentru că te vor fi pus pe un "monstru".

5.Un play la îndemână

De la un anumit nivel în sus, te vei confrunta aproape de fiecare dată cu adversari foarte agresivi. Ştii că dacă nu vei prelua iniţiativa la timp, cu toate că sunt şanse mari să fi plecat cu mâna mai bună, vei avea de suferit pe termen lung. Îţi propunem să te foloseşti de imaginea creată până acum şi să întorci, uneori, totul în favoarea ta.

Ne vom raporta, ca de obicei la un exemplu. Pleci la drum împotriva unui jucător loose cu două cărţi conectate sau cu două "feţe", care totuşi nu ţi-au permis să dai un re-raise pre-flop. Primele trei cărţi nu te ajută şi, aproape invariabil, adversarul va miza pe un C-bet. Mulţi jucători tight fac aici marea greşeală de a folda extrem de rapid, bazându-se pe faptul că opozantul, având o paletă de cărţi foarte mare pe care o joacă, a lovit ceva. Se poate să fi prins ceva, însă de cele mai multe ori continuation bet-ul vine "din oficiu". În măsura în care ai echitate (gutshot straight sau două cărţi peste cele aflate pe flop, de exemplu), nu ar trebui să dai (aproape) niciodată fold.

Rezumă-te la call pe flop, pentru ca apoi, pe turn, după al doilea "foc" al adversarului, să vii cu re-raise. Acest play din partea ta denotă o forţă incredibilă şi vei fi surprins de câte ori celălalt va renunţa inclusiv la top pair - top kicker, speriat că ar putea să piardă o bună parte din stack pe river. Imaginea ta de jucător tight te ajută enorm aici, o asemenea mutare putea fi făcută doar de un adversar cu o carte excelentă, vor gândi cei mai mulţi.

Opozanţii ştiu că joci un număr limitat de mâini şi nu intri în pot decât cu un range de cărţi foarte mic. "Call pe flop, re-raise pe turn", iată o strategie care îi va speria cu siguranţă. Primul lucru la care se vor gândi e "setul" pe care îl ai. Dar, mai mult decât atât, vor fi extrem de precauţi în perspectiva river-ului, unde probabil se aşteaptă să dai un value bet care să îi scuture de multe chipuri. Ca atare, dacă nu vor avea o carte cu perspective foarte bune, vor renunţa fără mari regrete la mâna cea mai bună.

În al doilea rând, având în vedere faptul că sunt extrem de agresivi, opozanţii, de destule ori, vor încerca să profite de imaginea ta. "Tight" înseamnă pentru destui încă şi "pasiv", astfel că vor încerca să bluffeze, mizând pe faptul că nu îi vei plăti decât cu o carte mare. Un re-raise pe turn îi va prinde în suficiente cazuri cu o mână slabă, la care vor renunţa imediat, ştiind că vor avea cât de curând o altă oportunitate să îşi arate agresivitatea.

O astfel de tactică din partea ta - jucător tight - înseamnă să ştii perfect să te foloseşti de avantajele date de imaginea creată. Cu siguranţă că nu poţi folosi această strategie foarte des, însă, dacă vei găsi timeingul perfect pentru a apela la ea, vei vedea cât de mult înseamnă pentru stack-ul tău. Mixează-ţi jocul, mai ales în turnee, unde blind-urile devin din ce în ce mai mari şi nu poţi aştepta întotdeuna un "monstru". Stack-urile se construiesc treptat, dar pentru acest lucru e nevoie, din când în când, şi de asemenea play-uri, de capcane pentru adversari. Totul în strânsă legătură cu imaginea creată şi cu imaginea pe care tu o ai despre ceilalţi. 

Secretul pentru a deveni un jucător de poker de mare succes stă de multe ori în imagine şi în modul în care reuşeşti să percepi în mod corect informaţiile adunate de la ceilalţi. În paralel, însă, trebuie să fii extrem de interesat de modul în care tu apari în ochii lumii, pentru că doar aşa vei avea o imagine de ansamblu a ceea ce se întâmplă la masa de joc. Astfel, vei putea să identifici mult mai uşor momentele prielnice şi deciziile care se impun în situaţii limită. 

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIŢII!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi