Când ştii că poţi să treci la mize mai mari în poker

2020-03-18 12:44:00 2,5k 0

În prezentul articol îţi vom explica toţi paşii pe care trebuie să îi iei în considerare înainte de a juca la mize mai mari în poker.

Una dintre cele mai frecvente preocupări ale jucătorilor de poker (în special online şi la mize mici) este legată de momentul în care să facă trecerea spre turnee sau mese cash mai mari, pe mize superioare. Întrebarea vine firesc şi este cât se poate de legitimă: "Cum ştiu când să fac saltul către competiţii care să îmi ofere bani mai mulţi?". Un răspuns am dat încă de aici, când am vorbit despre managementul banilor în poker, însă există o serie de alte lucruri de luat în considerare în afară de mărimea bankroll-ului.

INTĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIŢII!

CE VEI GĂSI ÎN ACEST ARTICOL
1. Eşti un jucător care câştigă?
2. Rata de câştig/ Rentabilitatea investiţiei
3. Nu te lăsa păcălit de câştigurile pe termen scurt
4. Stilul tău de joc
5. Bankroll management-ul
6. Nivelul de confort
7. Excepţia de la regulă

1. Eşti un jucător care câştigă?

O întrebare mult mai grea decât poate să pară la prima vedere. Pentru a da un răspuns exact, există doar o singură cale de a ști acest lucru cu certitudine. Trebuie să urmăreşti, până la ultimul leuţ, cât de mult câștigi și cât de mult pierzi în fiecare sesiune de poker la care participi. 

Dacă evoluezi în general online, asigură-te de faptul că respectiva cameră de poker pe care o foloseşti de obicei îţi arată un istoric pe fiecare sesiune. Dacă nu beneficiezi de o asemenea facilitate, astfel încât să vezi exact raportul pe zile, poţi utiliza unul dintre software-urile de poker de urmărire. O astfel de metodă nu este deloc sofisticată şi este absolut necesară pentru oricine care vrea să treacă de stadiul de jucător recreaţional. Statisticile la care ai astfel acces nu numai că îţi vor permite să știi care sunt punctele forte şi slăbiciunile tale în joc şi îţi vor arăta exact unde te situezi în balanţa profit/pierderi, dar te vor ajuta în decizia ta referitor la stilul/genul de joc preferat. Altfel spus, deşi s-ar putea să îţi placă mai mult Omaha decât Hold'em, la primul poţi observa, consultând istoricul, că nu ai un randament atât de bun. Ca atare, probabil e cazul să te axezi în continuare pe Hold'em, mai ales dacă te gândeşti serios să măreşti mizele. Alt exemplu poate să aibă legătură cu ramificaţiile aceluiaşi stil de poker: astfel, deşi s-ar putea să fii îndrăgostit de turneele mari, consultând statistica poţi observa că te descurci mult mai bine la SNG-uri, care durează mult mai puţin. Sau chiar că ai un randament mai bun la mesele de tip cash. Aceste informaţii sunt esenţiale, pentru că nu lasă loc la interpretările tale, îţi spun franc unde te descurci cel mai bine. 

Consultând istoricul de joc vei putea vedea şi raportul pe oră al evoluţiei tale, date după care se ghidează cei mai mulţi dintre profesionişti.

2. Rata de câştig/ Rentabilitatea investiţiei

În jocurile de tip cash, rata de câștig este în general calculată în numărul de blind-uri la 100 de mâini jucate pentru no-limit Hold'em. Să presupunem că ai jucat 20.000 de mâini la un nivel de blinduri de $0.10/$0.25  și ai făcut un profit de $2.000. Rata ta de câștig este în acest caz de 6.66 BB/100 mâini. Altfel spus, la fiecare 100 de mâini ai un profit de 1.66$ ($0.25X6.66). Rata pe oră depinde de cât de multe mâini poţi juca în intervalul de 60 de minute. Dacă evoluezi la mese multiple, se întâmplă să ajungi la sute de mâini uneori. Nu sunt deloc rare cazurile în care jucătorii online pot să bifeze pe termen lung o medie 500 de mâini pe oră.

În schimb, dacă joci în general în turnee sau SNG-uri , atunci calculele sunt diferite. Nu poţi să calculezi rata de câştig în funcţie de blinduri sau te timp, ci trebuie să te raportezi la rentabilitatea investiției (Return On Investment). ROI se referă la profitul net pe care l-ai câștigat jucând poker. Se împarte orice profit la suma brută investită, iar rezultatul trebuie înmulțit cu numărul de jocuri pe care le-ai jucat. Un ROI de 0% indică faptul că eşti undeva la mijloc: ai pierdut doar timp, nu şi bani. 

Să presupunem că ai jucat de 1.000 de ori un SNG favorit, al cărui buy-in este de $10. În acest proces, cheltuielile se ridică la 10.000$. De-a lungul acestei perioade, ai făcut un profit de 1.500 $, ceea ce înseamnă că rentabilitatea investiției este de 15%. Rentabilitatea investiţiei trebuie să fie pozitivă, pentru că, dacă nu se întâmplă aşa, atunci să părăseşti nivelul actual şi să încerci să treci la o miză superioară este o greșeală fundamentală. Să încerci să evoluezi pe mai mulţi bani (eventual în dorinţa de a întoarce pierderile) este cea mai proastă idee, atâta vreme cât cifrele spun că nu te descurci cum trebuie nici la nivelul la care eşti acum. Sărind etapele, vei da peste adversari şi mai buni, iar şansele să îi învingi şi să vii pe plus, pe termen lung, sunt minime.

Aşadar, ai întotdeauna grijă să porneşti de la low stakes şi să urci gradual, doar în măsura în care statisticile şi procentele îţi permit acest lucru. În egală măsură, dacă ai ajuns la un nivel în care rata de câştig/ rentabilitatea investiţiei nu sunt pozitive, trebuie să cobori la "etajul" anterior, unde erai pe plus din punct de vedere al profitului net. Există mai multe puncte de referință, formule, statistici și grafice disponibile pentru tine pe internet, astfel încât să nu cazi în capcanele mai sus menţionate. Ia totul foarte în serios, altfel vei avea o surpriză neplăcută în banca ta destinată pokerului.

3. Nu te lăsa păcălit de câştigurile pe termen scurt

Mulţi cad în capcana reprezentată de un run foarte bun, pe care îl iau drept etalon pentru valoarea lor reală. Dacă ai avut o sesiune câștigătoare de 180$ în 4 ore, la o masă cash, asta nu înseamnă că, gata, eşti pregătit să te "baţi" pentru bani mai mulţi. În mod similar, dacă ai câștigat două turnee la rând, după ce în ziua precedentă ai făcut alte două mese finale, nu înseamnă că trebuie să începi să cauţi turneele cu buy-in-uri mai mari, unde sumele puse în joc sunt ameţitoare. Este foarte posibil să fi avut şi destul noroc în fiecare dintre exemplele anterioare. 

În general, pentru a fi cu adevărat sigur că te afli deasupra mizelor pentru care joci (şi, deci, e nevoie de o schimbare, în dorinţa de a câştiga mai mult), trebuie să te raportezi la eșantioane mari, care sunt extrem de reprezentative pentru ceea ce faci cu adevărat la masa de joc. Între 10.000 şi 30.000 mâini analizate şi interpretate sunt considerate a fi suficiente pentru a evalua cu maximă acuitate modul în care te descurci la jocurile cash. În privinţa turneelor, se estimează că e nevoie de date din aproximativ 1000 de competiţii, astfel încât să nu ai emoţii că informaţile astfel obţinute nu sunt reprezentative.

În concluzie, nu te raporta niciodată la mostre şi nu lua niciodată frânturi de informaţii drept adevăruri. Ai nevoie de o analiză documentată pentru a şti să faci mutările corecte.

4. Stilul tău de joc

Dincolo de tipologiile de la masa de joc, unii jucători de poker sunt adevăraţi grinderi sau "stânci". Ei câștigă sume mici pentru că riscă foarte putin. Ca atare, au puțină variație în privinţa câştigurilor, deoarece sunt exponenţii unui joc foarte solid, cu puţine riscuri asumate, dar şi cu oportunităţi ratate. 

Alti jucatori sunt mult mai deschişi către risc. Ei adoră adrenalina şi gamblingul şi caută să extragă cât mai mult din fiecare ocazie creată. Variația din buget poate să fie influenţată astfel şi de stilul de joc. Cei din prima categorie evocată vor avea nevoie de un buget mai mic decât jucătorii dispuşi la mai mult risc. Interesant e ce se întâmplă când doi astfel de reprezentanţi al celor două diviziuni discutate se decid să treacă la un joc pe mize mai mari, datele obţinute prin analiză justificându-le pe deplin deciziile. Grinderii vor avea în continuare o toleranţă mică la risc, astfel că în bugetul lor modificările nu vor fi esenţiale, cel puţin pe termen scurt şi mediu. În schimb, gamblerii vor avea nevoie de o balanţă mult mai mare, pentru că stilul abordat poate duce la fluctuaţii. Astfel, dacă intră într-un run prost la început, s-ar putea ca bugetul să le fie extrem de afectat. Chiar dacă pe termen lung, ar putea să compenseze, e nevoie să aibă banii necesari să facă asta. Aşadar, analizează-te foarte bine şi ai în vedere şi stilul etalat când decizi să schimbi mizele la care evoluezi. Altfel spus, gândeşte în perspectivă, dincolo de datele care ţi-au confirmat că iei o decizie bună în a juca pe mai mulţi bani. 

5. Bankroll management-ul

Este esenţial să menţii raportul corect între ceea ce investeşti într-un joc şi suma pe care o ai în bancă. Una dintre calităţile fundamentale pentru un jucător de Hold'em bun este disciplina; fără un management al finanţelor corect, chiar dacă skill-urile tale pot fi mult peste medie, pe termen lung vei sfârşi să pierzi aproape toţi banii avuţi în cont. Respectarea aceastei tactici este cu atât mai importantă în mediul online, acolo unde mâinile se succed cu repeziciune, iar mirajul câştigului este mai mare. Ca atare, nu doar că trebuie să ai în vedere managementul băncii când faci trecerea către noi nivele, ci acesta trebuie să îţi ghideze jocul în ansamblul lui.

Managementul băncii se referă, aşadar, la protejarea jucătorului. Mai exact, la sumele maxime pe care trebuie să le investeşti în jocul de tip cash sau cel de tip turneu, astfel încât, în măsura în care dai de bad beat-uri sau de o zi mai puţin fastă, să îţi păstrezi în bancă în continuare o sumă importantă. Altfel spus, este calea de a evita "falimentul" într-o perioadă în care nimic nu pare să iasă aşa cum ţi-ai dori.

Orice jucător, independent de abilităţile de la masa de joc, va experimenta, pe termen lung, variaţii în joc. Cu toţii am trecut prin perioade negre şi doar un management corect al finanţelor te poate ţine pe linia de plutire. Mai ales că, în momentul în care pierzi mâini importante, apare fenomenul numit "tiltare": nu mai gândeşti limpede, greşeşti mult mai des şi unicul scop pe care îl ai este să întorci suma pierdută. Bankroll managementul te salvează din această capcană şi, dacă ai o gestiune corectă a bugetului, ai toate şansele ca în timp să rămâi pe plus.

Cât ar trebui să investim? În proporţie mare, jucătorii români de poker preferă variantele cash games (în general, no limit hold'em) sau turneele - sit and go tournaments (SnG) au întâietate. Ca atare, este foarte important să ştii cât trebuie să rişti din banii avuţi în cont în fiecare dintre cazuri. Primul care a sesizat cât de important e să îţi gestionezi corect finanţele a fost unul dintre cei mai mari jucători ai epocii moderne, Chris "Jesus" Ferguson. Acesta, având cunoştinţe de matematică extrem de avansate (ambii săi părinţi au fost doctoranzi în matematică, iar el a absolvit UCLA, devenind expert în algoritmi şi probabilităţi), a ajuns la concluzia că întotdeauna trebuie să te limitezi, la masa de poker, la 5% din bugetul avut.

Ulterior, alţi specialişti în domeniu au analizat extrem de atent problematica managementului băncii, iar acum se consideră că strategia corectă are în vedere următoarele aspecte:

  • La Cash (no limit hold'em) - trebuie să intri la masă cu o sumă care să acopere de 20 de ori bugetul avut. Altfel spus, dacă vrei să joci la o masă în care blind-urile sunt 0,1$/0,2$, iar buy-in-ul maxim este de 20$, tu ai nevoie să ai în cont 400$ pentru a putea evolua la acest nivel. În caz contrar, dacă suma avută în cont este mai mică, riscurile sunt prea mari şi trebuie să schimbi nivelul pentru a rămâne în zona de confort. Întotdeauna trebuie să ai în vedere că nu trebuie să intri la o masă de tip cash cu o sumă mai mare decât a 20-a parte din bugetul total.
  • Turnee - faţă de cash, situaţia se schimbă în cadrul turneelor. Specialiştii estimează că ideal ar fi să participi la competiţii în care, cu suma totală avută în cont, să îţi permiţi măcar 40 de buy-in-uri. Astfel, dacă vrei să concurezi, de exemplu, la un SnG de $10+$1, atunci e nevoie să ai în bancă cel puţin 440$.

6. Nivelul de confort

Din punct de vedere psihologic, un jucător de poker se poate deplasa în sus pe scara mizelor atunci când se simte confortabil să facă acest lucru. Aşadar, e important să ai în plan nu doar datele jocului tău sau un bankroll management corect, trebuie să fi pregătit şi la nivel mental să faci pasul. Când cineva se simte inconfortabil la masa de joc, independent de motiv, el joacă de multe ori un poker slab.

Ceea ce discutăm acum are în mică măsură legătură cu finanţele. Există milionari, chiar miliardari, care pur și simplu nu se simt confortabil la jocuri mai mari de 3$/6$, de exemplu. Motivele sunt încă analizate atent de psihologi, care consideră că există factori care să îi scoată pe unii din zona de confort, independent de cât de neverosimili ar putea să pară aceştia.

Drept urmare, dacă nu te simți confortabil la un nou nivel de joc (fie pentru că miza este prea mare pentru creierul tău, fie din alte cauze), nu încerca să te forţezi, pentru că rezultatul ar putea fi unul dezastruos. Ia totul extrem de natural şi găseşte cadrul ideal pentru a da cel mai bun randament. Cu toate acestea, există şi o excepţie: dacă ești un jucător tight, foarte disciplinat, poţi uneori să te deplasezi în sus pe scara mizelor, chiar dacă nu te simţi foarte stăpân pe tine. Nu uita că poţi reveni oricând la nivelul anterior, aşa că ia experienţa asta ca pe o provocare. Ţine minte că graţie structurii tale îţi asumi riscuri destul de mici, astfel că nivelul de confort îl poţi găsi treptat "văzând şi făcând".

7. Excepţia de la regulă

Toate aceste reguli și cerințe de bankroll pot fi uitate pentru un moment, condiţia fiind să fii sigur că nu te laşi luat de val. Cu alte cuvinte, poţi testa apele într-un joc pe miză mai mare în orice moment doreşti, dar numai şi numai ca excepţie, pentru a îţi clarifica anumite lucruri şi a înţelege mai bine de ce trebuie să respecţi cu stricteţe regulile discutate.

Unii recomandă această abordare pentru a elimina dificultatea psihologică de a trece la un joc mai mare în viitor, atunci când bankroll-ul şi rata de câştig justifică permanentizarea mutării. Această experienţă poate chiar să te ajute în jocul actual, dacă ai tendința să fii prea "strâmt" și să îţi faci mult prea multe griji cu privire la bani. Jucând la o miză mai mare, te-ai putea debloca, astfel că excepţia de la regulă poate să aibă o serie de beneficii, condiţia fiind să te controlezi şi să revii imediat la nivelul obişnuit, dictat de logică, matematică şi bancă. 

Toate informațiile de mai sus se pot transforma într-un ghid extrem de util care să te ajute pe termen lung să faci o trecere lină în jocul tău spre mize mai mari şi câştiguri pe măsură. Dar fără analiză, introspecţie şi multă disciplină, această misiune este una foarte grea, puţini reuşind să crească natural şi armonios în joc.

INTĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIŢII!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi