Re-steal-ul, una dintre cele mai puternice mutări în poker! Când trebuie să o foloseşti

2020-03-18 12:46:00 2,4k 0

Din ce în ce mai mult în pokerul de astăzi agresiunea este cheia către succes. Cei mai buni jucători din lume ştiu să aleagă momentele ideale pentru a profita la maximum de slăbiciunea celuilalt. Una dintre armele principale în crearea agresivităţii e reprezentată de re-steal (re-raise), astfel că în prezentul articol ne vom canaliza energiile spre situaţiile în care ar trebui să apelezi la acest play pre-flop, astfel încât să îl determini pe celălalt să foldeze. Vom încerca să identificăm cele mai bune momente pentru a încerca un re-steal, astfel încât pe termen lung să ieşim în profit (uneori vei găsi şi aşi (A-A) sau popi (K-K) în mâna adversarilor şi vei pierde, însă ceea ce ne interesează e găsirea acelor patternuri care să ne indice că un re-raise trebuie făcut în anumite condiţii, astfel încât şansele lui de reuşită să fie maxime).

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIŢII

CE VEI GĂSI ÎN ACEST ARTICOL

1. Risc vs recompensă
2. Stadiul turneului
3. Dimensiunea stack-ului
4. Fold equity
5. Daunele provocate celuilalt
6. Imaginea celorlalţi
7. Imaginea ta
8. Poziţia
9. Cărțile tale

1. Risc vs recompensă

În destule articole de pe pariurix.com, am încercat să explicăm cât de necesar e să cântăreşti atent înainte de a lua o decizie în poker, să ştii mereu care e raportul dintre risc şi recompensă.

Re-raise-ul nu face excepţie: pur si simplu, trebuie să fie suficiente jetoane în pot pentru a face riscul de a încerca un re-raise profitabil. Se întâmplă uneori ca în pot să nu fie destule fise, dar mutarea să se justifice: atunci când stack-ul tău in raport cu blind-urile dictează o anumită strategie, simţi că e nevoie să îţi asumi riscuri.

Pentru a înţelege mai bine această din urmă situaţie ne vom folosi de un contraexemplu. Să presupunem că te afli la un turneu în care blind-urile sunt 10/20, iar tu și adversarul tău aveţi un stack de 1500. El ridică din buton la 60, iar tu eşti tentat de un re-raise. Poţi fura aici? Da, însă sub nicio formă nu este cadrul ideal. Valoarea blindurilor e mică, iar stackurile voastre sunt deep, astfel că e puţin probabil ca opozantul să renunţe la un three bet al tău. Sigur, dacă re-stealul e unul cu o valoare foarte mare, oponentul ar putea folda, însă nu ai nicio garanţie că nu l-ai prins cu o mână monstru şi, astfel, vei risca să îţi pierzi toate fisele (sau o mare parte din ele). Ca atare, exemplul acesta arată clar cum blind-urile influenţează play-ul tău: riscul vs recompensă în cazul discutat nu este unul care să îţi permită o asemenea mutare.

2. Stadiul turneului

Despre cum trebuie să joci într-un turneu de poker am discutat pe larg aici, fiecare fază a unei competiţii pretându-se mai mult sau mai puţin la anumite play-uri. Când discutăm despre re-steal, de departe cel mai prielnic moment să îl execuţi este pe bubble. Explicaţia e simplă: cei mai mulţi nu îşi vor asuma riscuri mari, deoarece acestea i-ar putea costa "viața" lor în turneu.

În momentele în care se ajunge pe bubble (fie că e vorba de ITM (into the money) sau ultimele mâini dinaintea mesei finale - care de multe ori semnifică pe lângă performanţa propriu-zisă şi un salt semnificativ în bani -), toată lumea e mult mai circumspectă şi nu e dispusă să rişte. Fiind extrem de agresiv, tu ai şansa să obţii destule chip-uri fără luptă şi să îţi construieşti astfel un stack care să îţi ofere alte perspective pentru mai departe.

În general, re-steal-ul este mai eficient în fazele târzii ale competiţiilor şi pentru că de foarte multe ori apare şi ante-ul, care face mutarea mai profitabilă în caz de succes.

3. Dimensiunea stack-ului

Încă de la punctul unu am folosit un exemplu care arată clar cât de important e stack-ul în decizia cuiva de a te plăti, în eventualitatea în care încerci un re-raise pre-flop.

În cazul în care stack-urile sunt deep, dar există suficiente jetoane în pot care să facă re-raise-ul justificabil, ai două variante de a câștiga:

- adversarii dau fold şi obţii fisele gratuite în acel moment (pe loc).

- opozanţii aleg varianta call, iar tu îţi continui agresiunea post-flop. Dacă simţi că eşti împotriva unui adversar care are şanse bune să te plătească, poate că nu ar trebui să apelezi la această mutare, ci să o amâni. În orice caz, dacă decizi că ea are suficiente argumente, apelează la re-steal din buton sau cut-off, astfel încât să ai poziție după flop.

Atenție! Asigură-te întotdeauna înainte de un re-raise făcut cu scopul de a fura că deţii suficiente fise încât să nu devii pot comitted în cazul în care cineva te plăteşte. Cu un stack mediu rişti să loveşti o pereche din flop (iar ea să nu fie suficient de bună) şi să continui să investeşti în van. Sau poţi să te afli în situaţia nedorită de a-ţi continua agresivitatea, riscându-ţi mare parte din jetoane, iar opozantul să fie în carte. Ca atare, este de preferat să încerci un asemenea play când ai un stack cât mai mare, care să nu fie "schilodit" în cazul în care mişcarea nu iese.

În momentele în care eşti short-stack, lucrurile se simplifică: cel mai bun re-steal e să împingi all-in. Fie ai ocazia să îţi dublezi fisele, fie îţi măreşti destul de mult stack-ul fără luptă, prin furtul blindurilor şi a ante-urilor.

4. Fold equity

În momentul în care încerci să furi printr-un re-raise, e foarte important să nu îi oferi celuilalt odds necesare pentru un call.

Pentru a înţelege mai bine, vom lua un exemplu: să presupunem că apelezi la un re-steal shovând all-in. Pentru ca mutarea să funcţioneze, trebuie să ai grijă înainte să calculezi cât de mare este potul în raport cu fisele pe care le foloseşti pentru re-raise. Pentru că, de obicei, la un raport de 2-1, șansele ca cineva să dea call cu oricare două cărţii sunt imense, din cauza echităţii. Cele mai bune oportunităţi pentru re-steal în situaţii de all-in sunt în momentul în care stack-ul tău se învârte în jurul valorii de 7-10Xpotul. În astfel de situaţii fold equity este de partea ta, iar de cele mai multe ori opozanţii vor face exact ceea ce îţi doreşti: renunţă la mână.

5. Daunele provocate celuilalt

Atunci când cauţi momentele profitabile de re-steal trebuie să iei în considerare şi mărimea stack-ului adversarului, nu doar valoarea fiselor tale. În general, e de preferat să eviți un re-raise în faţa cuiva cu un stack uriaş, deoarece acesta are suficiente chip-uri şi ar putea să fie dispus la gamble chiar dacă cărţile nu justifică o asemenea abordare.

În același timp, nu este ideal să faci re-raise împotriva unui short stack, acesta poate fi disperat şi ar putea foarte uşor să împingă, în speranţa că se va dubla.

Cele mai bune stack-uri pentru re-steal sunt cele ale adversarilor care pot suferi pierderi masive dacă dau call şi sfârşesc prin a pierde. Să ne imaginăm că ai un stack de 15.000 fise, iar opozantul se bazează pe 22.000 chipuri, la un nivel de blind-uri de 500/1000. Dacă va risca să participe la mână, poate pierde până la 15.000 de jetoane, astfel că va mai rămâne cu doar 7XBB. Chiar dacă are o mână, care este, probabil, mai bună decât a ta, oponentul va da adesea fold, deoarece consideră că poate alege un loc mai bun să îşi riște jetoanele.

6. Imaginea celorlalţi

Este foarte important să ştii cu cine te confrunţi, astfel că e necesar să îţi încadrezi mereu adversarii într-o categorie şi să ştii de ce sunt aceştia capabili. Au furat des la masă? Sunt ei susceptibili de fold în faţa unui re-raise sau au dovedit mai degrabă că sunt calling station? Sunt dispuși la gambling sau au un joc matematic, foarte solid, bazat pe probabilităţi? Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care trebuie să ţi le pui înaintea unei asemenea mutări. În general, re-steal-urile sunt mai eficiente împotriva jucătorilor agresivi, dar care au capacitatea de analiză şi știu când să dea drumul mâinii.

Identifică jucătorii tight şi încearcă play-urile mai ales împotriva acestora, dar ai grijă să nu abuzezi de această tactică. Rişti să fii citit de opozanţi şi să te trezeşti plătit cu un A-10 (care ar pleca în faţă), deşi în mod obişnuit respectivul nu ar fi avut această mână în range-ul lui.

7. Imaginea ta

Unul din principalele aspecte pe care trebuie să le iei în considerare înainte de re-raise-ul cu scopul de a fura e să fii conştient de cum te privesc ceilalţi. Dacă ai apelat la re-steal de fiecare dată din ultimele 3 dăţi când ai fost în blind-uri, iar în general imaginea ta e una de jucător loose, fii sigur că vei fi plătit cu o rată mult mai mare. În schimb, dacă până acum ai jucat ca o "stâncă", arătând la showdown cărţi puternice, mulţi se vor gândi de două ori înainte să te plătească, ştiind că e probabilitate mare să deţii din nou un "monstru". De curând, la un turneu, din poziţie, împotriva unui adversar foarte tight, am renunţat la J-J pre-flop, pentru că trebuia să plătesc foarte mult pentru a vedea un board. I-am arătat celuilalt ce foldez şi nu am putut decât să citesc uimirea pe chipul său. Doar câteva mâini mai târziu, împotriva aceluiaşi jucător, într-o situaţie similară (cu el mărind out of position mult), am ales un three bet, deşi deţineam doar K-J suited. În range-ul său erau aproape doar cărţi care să plece favorite în raport cu ce deţineam, însă mizam pe faptul că imaginea mă va ajuta. Şi aşa a fost, oponentul aruncând A-Q suited; cu siguranţă a mizat pe faptul că, doar câteva minute mai devreme, renunţasem la valeţi. Acum, mergând pe varianta re-raise, se aştepta, mai mult ca sigur, să am o pereche mare sau A-K.

8. Poziţia

Poziţia la masă este de multe ori mai importantă decât mâinile de start, astfel că ea are un rol esenţial şi în cazul re-raise-urilor. Cele mai populare poziții pentru a fura sunt blind-urile, pentru că oamenii vor ridica de multe ori cu oricare două cărți din poziția târzie. Ei nu doar că vor dori să îşi protejeze investiţia deja făcută, dar au informaţii suplimentare despre ce s-a întâmplat la masă. Astfel, dacă în pot sunt doi sau trei adversari, iar aceştia au mers pe varianta limp, e puţin probabil ca mâna deţinută să le permită să răspundă la un re-raise.

O astfel de tactică este destul de eficientă, dar o poziție de multe ori mai credibilă pentru re-steal este din buton. Jucătorul din acea poziție târzie are destule informaţii despre acţiunile celorlalţi, dar deţine şi marele atu de a vorbi ultimul după apariţia cărţilor comune. Din această poziţie poţi fura cu o mână marginală, cum ar fi connectori de aceeaşi culoare, singurii de care trebuie să îţi faci griji fiind cei din blinduri. Cum aceştia vor trebui să acţioneze primii pe fiecare stradă, vei fi uimit de cât de des vor renunţa la mâini bune (limita ar fi probabil A-J, cu o carte mai bună fără îndoială că vei fi plătit).

9. Cărțile tale

Observi cât de târziu am ales să discutăm despre cărțile tale. Asta pentru că acestea ar trebui să fie ultimul lucru la care te gândești atunci când stabilești dacă situația este potrivită pentru un re-steal. În mod ideal, vei dori să ai totuşi cărți "vii" când dai re-raise, în eventualitatea în care cineva merge pe call. O mână ca 10-9 suited este ideală, deoarece ea pleacă cu aproximativ 40% şanse în fața a două "feţe". Astfel, socotind momentele când opozanţii foldează, dar şi procentele amintite anterior, sunt şanse mari ca mişcarea ta să fie încununată de succes.

Fii atent la re-steal-urile cu mâini ca K-Q ofsuited sau un as mic (A-6 ofsuited de exemplu), pentru că, dacă vei fi plătit, iar pe flop apare A, K sau Q, s-ar putea să ai mari probleme. Pentru că în range-ul adversarilor e foarte probabil să existe o combinaţie mai bună cu una dintre respectivele feţe, iar tu devii pot commited.

Descoperă camera de poker online recomandată de comunitatea PariuriX!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi