Float play în poker. Cum combaţi un continuation bet

2020-03-19 10:06:00 1,5k 0

Float play în poker a devenit o tactică tot mai răspândită în ultimii ani. Asta pentru că nivelul agresivităţii a crescut, iar cei mai mulţi jucători mizează pe continuation bet. Mişcarea diferită are în vedere un call făcut pe flop de către tine, din poziţie, doar cu intenţia de a fura potul ulterior. Mai exact, deşi nu deţii mâna cea mai bună după primele trei cărţi comune, plăteşti betul agresorului iniţial, pentru ca apoi să îl bluffezi pe turn.

Click aici pentru a juca poker online la cel mai mare site din lume!

 

De ce float play în poker

Fiind vorba de un bluff, e evident că nu deţii o mână foarte bună după apariţia primelor trei cărţi comune. Totuşi, ştii că adversarul merge pe varianta C-bet aproape mereu, după ce deschide, astfel că îi întinzi o capcană. În fapt, e vorba de un schimb al raportului de agresivitate de la masă. După ce el a atacat de două ori, statistic vorbind, pe turn va bate check. E momentul să preiei tu controlul şi să câştigi lupta fără showdown.

Pe termen lung, apelând la float play contra oponenţilor agresivi, vei avea ocazia să îţi măreşti stack-ul doar graţie faptului că ai interpretat corect mâna şi ai preluat la timp iniţiativa. Cu alte cuvinte, profiţi de pasivitatea de pe turn a unui jucător care a încercat un continuation bet, însă a renunţat la bet, conştient că nu are o mână prea puternică.

 

Float play în poker: când apelezi la el

Sfatul meu este să joci în general pokerul tău de tip A, adică să te bazezi pe lucrurile clasice învăţate şi să evoluezi în carte. De destule ori, însă, ai nevoie şi de mişcări complexe, aşa cum este şi float play în poker.

Această strategie folosită la momentul oportun îţi garantează fără îndoială satisfacţii. Ea trebuie efectuată din poziţie şi e mult mai eficientă împotriva jucătorilor extrem de agresivi. Aceştia au tendinţa de a miza pe C-bet într-un procentaj extrem de mare. Întotdeauna îi sfătuiesc pe cei care mă întreabă despre poker să fie foarte atenţi la acţiunea de la masă. Mai ales dacă nu sunt în mână. Pentru că obţii astfel date esenţiale despre ceilalţi. Informaţia e putere şi dacă vei reuşi să îţi citeşti bine adversarii, le vei anticipa mutările.

În cazul nostru, vei şti cu o mică marjă de eroare dacă un agresor iniţial va merge pe flop pe un continuation bet, chiar dacă boardul nu îl ajută. De cele mai multe ori el nu va fi lovit nimic, dar îşi va menţine agresivitatea. Exact aceste cazuri trebuie preîntâmpinate când vrei să aplici float play în poker. Oponentul va juca identic, fie că loveşte cărţile comune, fie că mâna nu i s-a îmbunătăţit. Şansele să i se fi completat ceva puternic sunt mici, astfel că un call al tău pe flop îl face să considere că există şanse reale ca tu să fi prins o mână bună. Top pair, de exemplu.

Din moment ce ai plătit după apariţia primelor trei cărţi comune (din poziţie), se va teme să facă un nou bet pe turn. Va gândi că sunt şanse mari să îl plăteşti din nou, din moment ce ai procedat aşa deja de două ori. Acest probabil check al lui trădează slăbiciunea mâinii, iar tu exact pentru acest lucru ai mers. Totul a funcţionat conform planului, astfel că un bet consistent al tău pe turn va încheia într-o proporţie covârşitoare lupta aici.

 

Aspecte importante pentru un float play în poker de succes

În principiu, când vorbim de adversari în cazul de faţă trebuie să ne raportăm la nivelul lor de agresivitate. Chiar şi aşa, eu prefer să fac o asemenea mutare în faţa unor jucători loose. De ce prefer această tipologie? Pentru simplul fapt că un adversar tight-agresiv are o selecţie mult mai riguroasă a cărţilor de start. Consider că mâna îi îndreptăţeşte să spere la lucruri pe turn, astfel că un float play în poker ar putea să aibă o rată mai mică de succes contra lor. Pentru că nu vor fi renunţat la fel de uşor la mână precum adversarii loose.

 

"Reţeta" corectă

Mai jos o să încerc să prezint o "reţetă" pentru ca un float play în poker să aibă mai multe şanse de a încheia mâna pe turn:

1. Ai grijă ca imaginea să te ajute. Dacă tu eşti perceput drept un jucător extrem de loose, capabil de play-uri şi furturi frecvente, incidenţa call-ului din partea adversarilor va creşte.

2. Te interesează să fii împotriva unui singur adversar în pot. Tu încerci un bluff, iar acesta are întotdeauna o rată de succes mai mare cu cât sunt implicaţi mai puţini oameni. Nu te arunca la un asemenea play când există mai mulţi opozanţi; şansele ca măcar unul să aibă o mână decentă sau cu potenţial cresc. Drept urmare, vei fi plătit mai frecvent.

3. Poziţia. Vorbind ultimul, vei avea întotdeauna date suplimentare şi poţi gestiona mult mai bine situaţiile. Despre avantejele poziţiei am vorbit aici, acest factor e probabil unul dintre cei mai importanţi în jocul de poker.

4. Stilul şi nivelul de agresivitate al celuilalt. Ai nevoie ca el să mizeze pe continuation bet foarte des. Prin observaţie, vei şti cu exactitate cine procedează aşa şi îi poţi întinde capcana.

5. Agresivitatea celuilalt trebuie să fie dublată şi de capacitatea lui de analiză. Astfel, dacă vei avea în faţă un "calling station" s-ar putea să fii plătit; chiar dacă tu ai identificat corect momentul şi opozantul nu are mare lucru în mână. Ulterior, pe river, îţi va fi greu să vii cu un nou bet, chiar dacă oponentul merge din nou pe varianta "check". Trebuie să fii convins că joci împotriva cuiva care poate folda aici.

6. Povestea ta să fie una vandabilă. Cartea pe care o reprezinţi să se afle în range-ul tău şi să justifice pe deplin prestaţia avută până în acel moment; ai grijă ca agresivitatea celuilalt să vină şi în contextul în care acesta ştie că joci puţine mâini şi nu te implici în poturi în care visezi "cai verzi pe pereţi". Un float play în poker făcut de un jucător tight e mai credibil. Deci are mult mai mari şanse de izbândă.

 

Ce faci pe ultimele străzi

Evident, ca orice mişcare, float play în poker nu îţi garantează 100% că adversarul va renunţa la mână. Uneori, acesta îşi va menţine agresivitatea şi pe turn, deşi tu sperai ca aici să preiei tu iniţiativa. Alteori, adversarul va plăti betul tău de pe turn şi se va ajunge pe ultima stradă.

Eu, în general, renunţ la pot în măsura în care opozantul îşi menţine agresivitatea. Totuşi, dacă ai garanţia că ai citit bine mâna, poţi apela la o mutare extrem de puternică. Un re-raise al tău pe turn, chiar dacă opozantul a atacat şi acea stradă, înseamnă forţă brută. Cel puţin asta reprezinţi, iar lui îi va fi greu să rămână în pot.

Te sfătuiesc însă să mergi pe această variantă doar dacă ai un stack considerabil, deoarece vei pune în joc un număr mare de jetoane. Ideea de bază a float play în poker e să furi, să câştigi chipuri fără luptă. Nu te interesează să intri într-un război al bluffurilor, însă uneori poţi face şi excepţii. Condiţia este să fii sigur de ceea ce faci, nu doar să măreşti cu orice preţ doar pentru că altfel nu ai şansa să ai acces la fise.

Eficient atât în jocurile cash, dar şi în turnee, float play în poker e o armă esenţială pentru orice jucător. Utilizează-l dn poziţie, dar doar contra celor care mizează constant pe C-bet. Schimbarea de roluri - "agresatul" devine "agresor" - trebuie să aibă întotdeauna în vedere şi boardul, pentru că acesta îţi va spune cu exactitate în ce măsura rangeul celuilalt îi oferă şanse să fi prins ceva dincolo de imaginea pe care o afişează.

 

Click aici pentru a juca poker online la cel mai mare site din lume!

Te-ar mai putea interesa și:

Autor

Sunt cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 8 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankroll-ul, câștigurile, dar și... citeste mai mult

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi