Fixed Limit Hold'em vs No limit Hold'em: diferenţe de strategie. Ce preferi să joci

2020-03-18 12:43:00 2,3k 0

Peste 80% dintre jucătorii de poker obișnuiesc să evolueze doar în formatul no-limit hold'em, însă, în ultimii ani, două alte variante au început să câștige din ce în ce mai mult teren: omaha și limit hold'em. În prezentul articol ne vom opri la acesta din urmă, dorind a identifica diferențele dintre No Limit Hold'em și Fixed Limit Hold'em. 

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIŢII!

Evident, regulile de bază sunt aceleași, însă marea diferență este reprezentată de limitarea impusă pe fiecare rundă de pariere. Dar, odată cu aceste constrângeri legate de mărimea beturilor și a raiseurilor, vin o serie de alte diferențe strategice. Într-un fel îți construiești tactica în no limit, iar cu totul altfel vei evolua în al doilea caz.

ÎN ACEST ARTICOL POŢI CITI:

1. Principalele diferențe
2. Mâinile de start
3. Abilitatea/neputinţa de a te ghida după procente
4. Informațiile date
5. Protejarea mâinii
6. Blufful
7. Dimensiunea stackului
8. Obiectivul jocului şi concluzii

1. Principalele diferențe

În timp ce jocul de tipul No Limit este unul de forță brută, unde fiecare poate oricând să meargă all-in și să își mizeze tot stack-ul (apelând de multe ori la bluff-uri uriașe), Fixed Limit Hold'em este un joc mai subtil, de gentlemani: jucătorii au ca principal obiectiv să exploateze cele mai mici oportunități, într-un joc de finețe și agresivitate făcută doar la momentul oportun.
 
Așadar, spre deosebire de No-Limit, unde poți paria toate jetoanele oricând dorești, Limit Hold'em se joacă întotdeauna cu limite ale beturilor. Dimensiunea acestora este determinată de mărimea pariului. Concret, în cazul în care se evoluează într-un joc de $4/$8, small bet-ul (cel mai mic pariu pe care îl poți plasa) este de $4, iar valoarea pariului maxim va fi $8. Blind-urile vor fi de $2 şi $4, pentru că big blind-ul este întotdeauna egal cu mărimea celui mai mic bet posibil.

În rest, jocul se desfăşoară, din punct de vedere al regulilor, ca şi No Limit Hold'em-ul; cu toate acestea, parierea şi creșterea mizelor se produce în trepte. Înainte de flop și pe flop se mizează progresiv, după următoarea formulă: să presupunem că sunteţi primii care deschid, veţi putea să mizaţi, aşa cum am explicat deja, doar $4. Următoarea persoană care vrea să dea re-raise poate ridica la un total de $8. Orice jucător care doreşte un four bet poate duce miza totală la $12 (măreşte tot cu patru unităţi).

Pe turn și river jucătorii pariază tot în trepte, dar valoarea pariului este mai mare. Dacă ar fi să doreşti să dai raise pe turn, acesta poate fi de maximum $8, iar un eventual adversar care să vină cu re-raise poate urca la cota $16, etc.

În Fixed Limit Hold'em există aproape întotdeauna un număr maxim de raise-uri. Astfel, puteţi ridica miza de un număr fix de ori, care diferă de la o cameră de poker online la alta sau de la cazinou la cazinou. Acțiunea este de obicei limitată la patru sau cinci pariuri, dar de fiecare dată înainte să participaţi la competiţii verificați regulile casei până a juca prima mână. Când se ajunge la limita maxim admisă de raise-uri, jucătorii nu mai au posibilitatea de a ridica: ei pot da doar call sau fold până când următoarea stradă este dezvăluită de către dealer sau, în cazul riverului, până la showdown.

Ca atare, între cele două forme de hold'em există o serie de diferenţe majore în ceea ce priveşte strategia şi abordarea. În cele ce urmează vom încerca să identificăm lucrurile esenţiale pe care trebuie să le ai în vedere când faci switch-ul între cele două variante.

2. Mâinile de start

Spre deosebire de no limit, în cazul mizelor fixe poţi să abordezi un stil mai loose, pentru că nu te expui la raise-uri foarte mari. Ca atare, vei avea mult mai frecvent şansa să vezi flopul, implicându-te în mult mai multe poturi. 

În timp ce multe cărţi mari, dar offsuited - ca AQ sau KQ - sunt foldate în No Limit, atunci când ai în faţă raise-uri considerabile sau nu ai poziţie, în Limit Hold'em le poţi juca, de multe ori, chiar agresiv. Acest lucru se datorează faptului că în prima variantă, mai ales dacă ai un stack mare în faţă, poţi ajunge să pierzi enorm. În al doilea caz, ca urmare a faptului că există un număr fix de raise-uri, iar valoarea acestora nu e una foarte mare, eventualele pierderi sunt mult mai mici şi anticipate.

3. Abilitatea/neputinţa de a te ghida după procente

Această diferență este evidentă, dar merită să o amintim. După acelaşi criteriu ca şi cel al mâinilor de start, procentele sau şansele ca mâna să fie îmbunătăţită (pot odds) nu sunt, la o primă vedere, la fel de importante în No Limit. Pentru că rişti relativ puţine fise, vei fi mult mai puţin tentat să renunţi la draw-uri sau la mâini care au posibilitatea să se completeze în "nuts", chiar dacă eşti conştient că eşti în spate.

Mulți jucători de poker care joacă ambele jocuri se plâng la mesele de Fixed Limit că nu pot să îşi protejeze mâinile puternice, din cauza pariurilor structurate. Bineînțeles că aceiași jucători, atunci când se află de partea cealaltă a baricadei, nu vor lăuda jocul, pentru că le-a permis să nu își piardă întregul stack.

Chiar şi aşa, există încă destule momente în Fixed Limit când un bet sau un raise făcut de un adversar poate avea un impact serios asupra fiselor tale. Aşa că trebuie să fii întotdeauna conştient unde te situezi şi, deşi uneori poţi risca şi lua decizii împotriva şanselor matematice, nu îţi face un obicei din asta. Dinamica jocului te ajută doar până la un punct, protecţia de care beneficiezi e una relativă. Astfel, fă-ţi o obişnuinţă să respecţi pot odds, mai ales pe turn şi river, când se ajunge la sume importante, care pot să îţi afecteze prea mult stack-ul. 

Dacă nimeni nu ar lua în calcul procentele, Fixed Limit s-ar transforma într-un joc guvernat exclusiv de noroc. Ori diferenţa exact aici se face: să ai abilitatea să intri în poturi chiar dacă ştii că eşti în spate, dar pentru că preţul plătit e cel corect (unul mic) şi să foldezi mâini atunci când conştientizezi că sacrificiul financiar ar fi prea mare raportat la şansele de câştig sau la mărimea lui.

4. Informațiile date

Jucătorii trebuie să înțeleagă că în timp ce se poate paria oricât de mult în No Limit, mărimea bet-urilor făcute oferă informații pentru adversarii de la masă în ceea ce privește puterea mâinii. Din acest motiv, mulți jucători de No Limit doresc să păstreze o constantă în jocul lor când vine vorba de fisele aruncate în joc, pentru a evita să dea prea multe informații. 

Bineînțeles, când procedează astfel, ei evoluează ca și jucători de Fixed Limit. Deşi poate să pară ironic. Oricum, în Fixed Limit este mult mai greu pentru adversari să te pună pe o mână şi să identifice cu acurateţe ceea ce tu deţii cu adevărat. Explicaţia e simplă: nu beneficiază de suficiente date oferite de tine, ca urmare a structurii. Secretul în acest context este să fii cât mai atent la joc şi să aloci mai mult timp analizei celor din jur: să le identifici perfect celorlalţi imaginea pe care şi-o creează la masă şi să îi încadrezi perfect în tipologia din care fac parte.

5. Protejarea mâinii

În No Limit se încearcă de cele mai multe ori să se manipuleze pot odds, astfel încât decizia oponenţilor de a da call cu draw-uri sau mâini marginale, speculative să fie "incorectă". Adică eventuala recompensă obţinută să nu îşi găsească justificare în miza ce trebuie plătită.

Jucătorii de Fixed Limit, în schimb, trebuie să se concentreze la momentele în care doresc să fie agresivi. Acest concept e fundamental în No Limit, dar îţi poate crea o serie de probleme când structura e fixă. Într-o încercare de a "subția fieldul" (să îi determini pe adversarii din pot să foldeze), agresivitatea ta poate fi ca un bumerang. Pentru că nu ai opţiunea de a face un raise atât de mare, care să îi determine pe ceilalţi să considere că e prea scump să plătească, judecând după pot odds. Ca atare, oricine va deţine o mână rezonabilă nu doar că vor răspunde "prezent" la pariul tău, dar vor îmbrăţişa cu drag iniţiativa ta. Se va mări potul, creându-se climatul perfect pentru ca ei să meargă mai departe (mărirea lui va fi insuficient de mare încât să îi determine să foldeze). În consecinţă, trebuie să găseşti momentele cele mai bune pentru agresivitate şi pentru a-ţi proteja mâinile. Dacă nu vei reuşi să îţi ajustezi strategia în funcţie de realitatea de la masă şi de posibilele combinaţii de cărţi din potul respectiv, cu greu vei găsi calea ideală spre a îţi proteja mâna.

6. Blufful

Considerată o adevărată artă în No Limit, acolo unde frecvent se întâmplă ca jucătorii cu mâna mai bună să renunţe la pot ca urmare a faptului că adversarul a fost suficient de persuasiv şi convingător încât să îi "vândă" o poveste care să se potrivească, cacealmaua este văzută de mulţi în Fixed Limit drept o mare eroare, chiar o prostie. Nu există nicio îndoială că un bluff bine ţintit şi făcut în momentul perfect poate să îţi aducă succes şi aici, însă pe termen lung nu vei reuşi să arunci foarte mulţi oponenţi din joc pentru simplul motiv că nu poţi să îi sperii cu un raise prea mare.

Totuşi, de-a lungul timpului, stilul şi trendul s-a mai schimbat în Fixed Limit, astfel că mai mulţi jucători decât în trecut sunt dispuşi să renunţe pe river la mâini, în măsura în care simt că există un range mare de cărţi în mâna adversarilor care să îi învingă. În concluzie, o cacealma făcută în zilele noastre are ceva mai mari şanse de reuşită în Fixed Limit prin comparaţie cu trecutul. Totuşi, bluff-ul trebuie să reprezinte o excepţie de la jocul obişnuit şi să fie făcut doar când oponentul, imaginea creată (a lui şi a ta) şi logica mâinii permit acest lucru. Povestea trebuie să fie credibilă, tu să ai imaginea unui bunker, a unui jucător tight, iar adversarul să aibă un stil de joc pasiv.

7. Dimensiunea stackului

Dimensiunea stack-ului tău, dar şi mărimea stack-urilor adversarilor, are o importanță mult mai mare în No-Limit faţă de Fixed Limit. Să evoluezi în faţa unui oponent cu o mulţime de fise în faţă - în primul caz - îţi va schimba semnificativ strategia. Amenințarea de a fi eliminat e mare, precum şi disponibilitatea lui de a face bet-uri mari, chiar dacă mâna nu justifică astfel de acţiuni. În No Limit eşti expus, astfel că vei fi mult mai prudent, mai ales dacă cel din faţa ta are un stil agresiv.

În Fixed Limit coordonatele sunt altele, frica menţionată mai sus nefiind prezentă la cote foarte înalte din cauza structurii. Chiar şi aşa, un stack impresionant tot poate fi intimidant pentru destui jucători, astfel că vei avea rezultate pozitive în măsura în care reuşeşti să aduni suficiente chip-uri. Secretul este timeingul, să găseşti acele momente prielnice, împotriva jucătorilor pasivi, în care să îţi etalezi forţa dată de stack.

8. Obiectivul jocului şi concluzii

Există, evident, un consens că scopul general al oricărui jucător de poker este de a acumula cât mai multe jetoane, care apoi se pot transforma în bani reali. 

Pentru a ajunge la acest ţel, metodele diferă. Astfel, cel mai comun obiectiv în No Limit este căutarea de oportunități de dublare sau de a-i lua unui adversar întregul stack. În jocul Fixed Limit, lucrurile stau diferit. Pentru a îţi construi un stack mare, pe termen lung trebuie să ai în vedere următorul aspect: specialiştii consideră că, pentru a fi un jucător de succes, ai nevoie să câştigi un pot mare în interval de o oră. S-a stabilit, în baza unei analize pertinente, bazată pe date concrete din sute de mii de mâini, că cei care reuşesc să atingă şi să menţină acest prag trec "graniţa", sunt de partea corectă a hotarului "câştig-pierderi".

În timp ce cele două jocuri sunt extrem de similare în privinţa regulilor de bază, diferenţele de structură a pariurilor fac ca strategiile corecte, care garantează succesul, să fie total diferite.

Mulți jucători tind să joace doar una dintre variantele de hold'em discutate, fiind de obicei fideli celei pe care au învățat-o inițial. Există destul de puţine persoane - de regulă profesioniştii cu multă experienţă - care se simt confortabil independent de joc sau de format. Chiar dacă, în teorie, graţie sistemului de pariere, Fixed Limitul este mai puţin spectaculos, sumele puse în joc sunt enorme, destui reuşind să câştige milioane de dolari doar evoluând la această disciplină. Aşa că merită să îţi canalizezi la un moment dat energia spre această variantă de hold'em şi să vezi dacă ţi se potriveşte, mai ales că pe această nişă concurenţa nu este la fel de puternică precum în No Limit.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI COMPETIŢII!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi