Efectul "bulgărelui de zăpadă" în poker

2020-03-19 10:19:00 1,5k 0

Greșelile mici făcute la începutul unei mâini pot duce mai târziu la erori uriașe, care îți pot schilodi stackul avut ireversibil. În poker, acest lucru poartă denumirea de "efectul bulgărelui de zăpadă". Este important să cunoaștem foarte bine ce trebuie făcut înainte de apariția cărților comune, altfel deciziile nepotrivite făcute înainte de flop pot să se transforme în probleme uriașe, odată cu apariția boardului.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

De la erori mici la pierderea multor fise

Cei mai mulți jucători nu au idee cât de mult pot determina pierderea controlului la o mână banală aceste mici greșeli pre-flop. Și, în consecință, pot duce la ștergerea completă a câștigurilor acumulate într-o perioadă destul de lungă. De aceea este atât de important să ai un sistem la care să te raportezi; altfel spus, să îți creionezi perfect un tablou mental al mâinilor pe care le vei juca din fiecare poziție. Astfel, vei înceta să te surprinzi cu hotărâri discutabile și vei evita o serie de capcane.

Independent că evoluează la mese cash sau turnee, la 6-max sau full ring, profesioniștii au un propriu range clar în minte, pe care îl respectă cu sfințenie. Astfel, ei știu cu exactitate ce mâini vor juca din UTG, din poziția de mijloc sau din blinduri. O astfel de pregătire include, de asemenea, scenariile care ar putea să apară: dincolo de cărțile avute, vor evolua diferit în fața unui limp, al unui raise sau al unui three-bet. O mână care ar da raise în fața unui limp (10-10, de exemplu), ar putea folda în fața un re-raise, mai ales dacă adversarii sunt extrem de tight. Așadar, în aceste constucții mentale pe care le faci și în care încerci să anticipezi posibilele scenarii, trebuie să iei în calcul, pe lângă poziție, și tipologiile adversarilor.

Cei mai mulți oameni nu gândesc astfel, ci iau decizii pe loc. În consecință, se implică în prea multe poturi, "de curiozitate" și se expun. Problema cu această abordare este că vei ajunge în tot felul de situații incomode după flop. Acest lucru este valabil în special dacă te decizi să joci o mulțime de mâini speculative, din out of position. E vorba de mici erori care, pe termen lung, te vor duce în locuri unde vei greși și îți va fi greu să recuperezi terenul pierdut.

Renunță la mâinile marginale

Să ne raportăm la un exemplu, pentru a înțelege mai bine la ce ne referim. Mulți sunt tentați să joace ași mici, chiar dacă poziția și stackul avut ar impune un fold fără urmă de regret. Să ne imaginăm că ai A-6 suited din UTG+1. "Nuts flush" vor gândi mulți, neștiind că matematica spune că acea culoare se va completa în foarte puține cazuri. Dincolo de faptul că un limp cu o asemenea mână nu îți garantează că vei vedea flopul, având în vedere câți adversari urmează, în cazurile în care vei vedea boardul la costuri reduse vei fi departe de cadrul ideal. Pentru că vei ajunge într-un loc de unde vei fi predispus la erori.

Să presupunem că te conectezi puțin la bord; dar va trebui să joci întreaga mână din afara poziției, fără a avea o idee clară unde te afli. Acest lucru duce la calluri discutabile și, în cele din urmă, la un fold, atunci când acțiunea devine prea serioasă. O situație de genul acesta îți distruge câștigurile în poker. S-ar putea să nu crezi că este o problemă prea mare să încerci să vezi un flop ieftin cu un as mic, din early position, când și când. Dar o astfel de ipostază în care te expui e exact începutul "efectului bulgăreului de zăpadă". Dintr-o mică greșeală în alta, până vei constata că ai pierdut o mulțime de fise fără rost. Pokerul este un joc "la centimetru" în zilele noastre și nu îți poți permite să arunci câteva big blind-uri prin calluri nedisciplinate.

În situația descrisă mai sus, prea puține flopuri îți ofereau perspectiva câștigării mâinii. Să joci o asemenea carte din poziție inițială e ca și cum ai renunța deliberat la o mică parte din stackul tău. Prin urmare, jocul cel mai "profitabil" în această mână ar fi fost să foldezi înainte de flop. Respecți un plan inițial bine stabilit și te scutești de emoțiile unor greșeli mai mari ulterior.

Asigură-te întotdeauna că iei deciziile corecte în jocul tău de poker, astfel încât să nu creezi acest "efect de bulgăre de zăpadă". Vei ajunge să dai call-uri proaste, în situații prea puțin prietenoase. Multe astfel de capcane pot fi evitate în întregime prin luarea unor decizii corecte în jocul pre-flop.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi