Echitatea în poker. Factorii care o influențează

2020-03-19 10:41:00 1,5k 0

Despre fold equity am vorbit pe larg aici, astăzi ne vom axa pe echitatea în poker și factorii care o influențează.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Mulți jucători cu experiență au avut dificultăți în a înțelege importanța acestui concept relativ nou în poker, însă, odată ce te familiarizezi cu el, te poate ajuta să iei deciziile corecte. Există o veche zicală în poker: "Cărțile nu mint". Același lucru este valabil și pentru echitate. Matematica nu te va trăda.

Ce este echitatea în poker?

Echitatea în poker este partea din pot care îți revine în procente pe baza cotei pe care o ai de a câștiga potul în acel moment din joc. Echitatea se schimbă după fiecare stradă: pre-flop, flop, turn și river.

Strategia din jurul acestui concept este destul de simplă. Dacă crezi că ai mai multă echitate în pot decât adversarul tău (adică deții mâna mai bună în acel moment), atunci în general dorești să pariezi. Sunt mai multe motive pentru care trebuie să apelezi la un bet când ai echitatea de partea ta.

  • Pariurile vor determina jucători cu mâini mai slabe, dar care se pot îmbunătăți, să dea fold, oferindu-ți potul în acel moment, fără showdown. 
  • Dacă oponentul tău plătește (dă call), potul crește, oferindu-ți mai multă echitate. Acest lucru presupune, desigur, că ai citit corect oponentul, că știi bine care este rangeul lui.

Factorii care influențează echitatea

Pentru a stabili cu acuratețe cât mai mare care este echitatea mâinii tale într-un anumit moment din joc și a ști cu exactitate cum trebuie să acționezi, trebuie să iei în considerare mai multe variabile. E un proces ce în teorie pare foarte lung și anevoios, însă, odată ce deprinzi mecanismul, vei reuși să faci foarte repede legături și să îți dai seama în câteva secunde unde te situezi. Și, în consecință, să iei o decizie care are șanse mari să fie cea corectă. Să analizăm împreună, așadar, care sunt factorii care influențează echitatea.

Poziția  

Mâinile tale vor realiza mai multă echitate atunci când te afli în poziție și mai puțină echitate atunci când ești în UTG sau blinduri (out of position).

Lucrurile sunt simple. Când ești în poziție, vei putea acționa ultimul pe fiecare stradă. Ca atare, vei putea lua decizii mai precise, bazându-te pe informațiile primite de la ceilalți. Asta înseamnă că vei putea să faci un bluff sau un value bet foarte eficient, deoarece vei avea mult mai multe date în plus prin comparație cu adversarul. În consecință, realizezi mai multă echitate.

Utilitatea mâinilor

Există două reguli generale pentru a stabili cât de utile sunt cărțile de start din punct de vedere al echității.

  • Cu cât sunt mai bine conectate cele două cărți, cu atât mai multe șanse ai de a-ți îmbunătăți mâna;
  • Cărțile suited realizează o echitate semnificativ mai mare decât omologii lor de culori diferite.

Pentru a înțelege mai bine avantajul unor cărți conectate de aceeași culoare - care îți deschid perspective de straight, flush, open-ended straight draw, gutshot, flush draw sau chiar backdoor draw , să ne raportăm la graficul de mai jos.

Concluziile? 76s lovește flopul într-un anumit fel (nu neapărat într-o manieră câștigătoare) în 62.4% din timp, în timp ce 76o are un procent de lovire a flopului de 55.9%. O diferență de 6,5 puncte procentuale. Nu pare foarte mult, dar e suficient să facă o falie foarte mare între cele două seturi de cărți. În consecință, o carte suited are mult mai mare echitate. Acest lucru se datorează faptului că 76s va flopa un draw mult mai des și ocazional chiar o culoare.

Avantajul rangeului

Jucătorul care are o gamă mai puternică are tendința de a realiza mai multă echitate, deoarece poate juca mai agresiv cu partea de jos a rangeului său, obligând celălalt jucător să foldeze cele mai multe mâini.

De exemplu, atunci când îți aperi big blind-ul, probabil vei realiza mai multă echitate dacă jucătorul care a crescut este în button, în loc de UTG. Asta pentru că din early position se joacă mai degrabă mâini puternice, în timp ce din pozițiile târzii rangeul nu mai e la fel de puternic.

Skillurile

Vorbim în primul rând de abilitățile adversarului tău. Acest lucru se reduce la cât de des și în mod eficient oponentul aplică presiunea pe flop, turn și river.

Dacă nu mizează pe c-bet destul de frecvent pe flop, de exemplu, vei ajunge să ai mult mai multă echitate decât ai avea împotriva unui adversar agresiv care utilizează continuation bet frecvent.

Dar și skillurile tale sunt importante. Dacă știi când să dai call, când să foldezi și când să ridici corect, vei realiza mai multă echitate. Dacă începi să faceți greșeli în aceste momente, atunci echitatea ta va scădea semnificativ.

De asemenea, abilitățile tale te ajută să știi cum să îți exploatezi oponenții. Astfel, dincolo de cunoașterea deciziilor teoretice corecte, dacă înțelegi strategiile adversarilor și implementezi contra-strategiile corecte, vei realiza o mai bună echitate decât dacă ai juca pur teoretic.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi