Donk bet în poker! Cum să răspunzi şi când să îl foloseşti

2020-03-19 10:13:00 1,9k 0

Donk bet în poker reprezintă un pariu făcut după apariţia flopului de către un jucător care se află în afara poziţiei. El pune la bătaie o parte din fisele avute în faţă - de obicei destul de puţine -, chiar dacă agresorul de dinainte de apariţia cărţilor comune a fost altul.

Nu de puţine ori ne confruntăm cu asemenea jucători, care iau atitudine pe flop, chiar dacă tu ai fost agresorul iniţial. Cât de utilă este această tactică şi în ce măsură ar trebui să te sperie, respectiv să o foloseşti la un moment dat, vom discuta mai jos.

Deschide cont și joacă la cea mai bună cameră de poker din lume!

 

Cine şi cum apelează la un donk bet în poker

Termenul de donk bet în poker a fost introdus recent. În urmă cu un deceniu, de exemplu, nu exista în bibliografia de specialitate.

Iniţial, termenul a fost folosit în sens peiorativ; pentru că da, într-adevăr, o asemenea strategie e folosită în general de începători. În cele mai multe dintre cazuri, să vii cu un bet post-flop din afara poziţiei, când tu nu ai fost agresorul iniţial, e o greşeală.

Să ne imaginăm acţiunea. Din button, un jucător măreşte, iar adversarul din big blind se apără. Dând doar call aici, în cele mai multe dintre cazuri el va pleca în spate. Altfel, ar fi apelat la un three bet.

De ce e atât de greşit să ceară bigul pe flop în această situaţie? Foarte simplu: din moment ce nu a avut pretenţii pre-flop, e de aşteptat că mâna lui să nu fie cea mai bună. El se va expune unui re-raise din partea agresorului iniţial. În fapt, e o greşeală majoră de percepţie a importanţei poziţiei. În cele mai multe dintre situaţii cel care face un "donk bet" în poker devine vulnerabil. Nu are informaţii certe despre mâna adversarului şi se poate trezi uşor în no man's land. Chiar dacă a "lovit" top pair, un re-raise din partea oponentului va face foarte dificil callul.

Indirect, el creşte potul şi îi va fi greu să mai plece de acolo, va deveni pot commited. Iar situaţia e departe de a fi una ideală.

 

Cum ar trebui să răspunzi la un donk bet în poker

În general, o astfel de acţiune vine din partea unui jucător slab, fără experienţă. Întotdeauna e extrem de important să îţi cunoşti adversarul, înainte de a lua o decizie. Dacă l-ai etichetat drept un oponent lipsit de valoare, atunci cu siguranţă că foarte rar ar trebui să renunţi la mâna ta. Presupunem, evident, că raise-ul făcut pre-flop de către tine, din poziţie, a fost întemeiat şi nu ai vrut să furi blindurile.

Drept urmare, sfatul meu e să nu renunţi la mâna avută, mai ales că una dintre caracteristicile unui donk bet în poker e că are o valoare mai degrabă mică. În măsura în care ai o carte decentă sau măcar una cu perspective, te-aş sfătui să apelezi chiar la re-raise. Astfel, vei obţine informaţii suplimentare despre mâna celuilalt, vei şti cum să abordezi problema pe următoarea stradă.

În schimb, când un opozant pe care îl consideri bun mizează pe un donk bet, ar trebui să îţi dea de gândit. Mie, cel puţin, îmi "sună alarma". Cu siguranţă că nu ar fi făcut o asemenea greşeală, dacă nu are un plan bine stabilit. În general, cred că e mai indicat să dai fold în astfel de cazuri, dacă nu ai o mână de calitate. În orice caz, un re-raise aici din partea ta, nu pare cea mai indicată soluţie.

 

Când să apelezi la un donk bet în poker

Spuneam mai sus că un donk bet în poker este în general apanajul celor fără experienţă, care nu înţeleg forţa poziţiei. Asta nu înseamnă că tu, din big blind, de exemplu, nu poţi să faci niciodată un asemenea pariu.

Din experienţa mea, există două momente în care cred că un donk bet este indicat:

  • ca blocking bet. Să ne imaginăm că ai o mână promiţătoare; un draw, spre exemplu. Spuneam că un donk bet în poker are valoare scăzută, astfel că nu îţi va subţia prea mult stack-ul. Drept urmare, când ştii că ai în faţă un adversar agresiv, care mizează pe C-bet des, poţi prelua tu din agresivitate. Cerând aici, e foarte posibil ca el să vină doar cu un call. Pe când, dacă l-ai fi lăsat să îşi continue agresivitatea, ar fi venit cu un bet mult mai mare. Nu ai fi avut pot odds, probabil, şi ţi-ar fi fost greu să mai vezi următoarea stradă. Aşa, foloseşti donk bet-ul pe post de blocking bet: în ideea de a vedea următoarea carte la preţ redus.
  • pentru valoare. Mă refer la momentele în care ai în faţă un individ pasiv şi tu "loveşti" flopul. Chiar dacă a fost el agresorul iniţial, ştii că sunt şanse mari să bată "check", în măsura în care boardul nu l-a ajutat. Astfel, preluând tu frâiele, îl obligi să împingă o parte din stack. Se construieşte astfel un pot şi ai ocazia să câştigi mult mai multe fise.

Deschide cont și joacă la camera de poker online recomandată de PariuriX.com!

 

Concluzii

În concluzie, un donk bet în poker nu e o armă pe care să o foloseşti prea des, ea indicând în general slăbiciunea ta ca şi jucător. Dar, utilizată când situaţia e ideală, poate să ofere recompense foarte mari.

În momentele în care celălalt apelează la o asemenea strategie, deşi tu ai ridicat miza pre-flop, fii atent cu ce gen de jucător ai de-a face. Dacă backgroundul indică faptul că ar fi un "fish", continuă. În schimb, dacă un adversar de valoare face această mişcare, fii convins că are argumentele sale. El înţelege forţa dată de poziţie şi nu s-ar expune inutil.

TU CÂT DE DES TE FOLOSEŞTI DE UN DONK BET ÎN POKER?

 

Te-ar mai putea interesa și:

Autor

Sunt cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 8 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankroll-ul, câștigurile, dar și... citeste mai mult

Înregistrează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi