Strategia Small ball în poker. Metoda Negreanu de a evolu...
  1. Home »
  2. Tutoriale & Strategii Poker »
  3. Strategia "Small ball" în poker. Metoda "Negreanu" de a evolua la masa de joc

Strategia "Small ball" în poker. Metoda "Negreanu" de a evolua la masa de joc

Cristian Mihala
Cristian Mihala

2023-01-04 09:10:00

image Strategia "Small ball" în poker. Metoda "Negreanu" de a evolua la masa de joc

Strategia "small ball" reprezintă un stil de joc în pokerul de tip no limit hold'em prin care un individ utilizează un range foarte mare de cărți de start, pe care le joacă agresiv pre-flop. Se apelează astfel la bet-uri și raise-uri foarte dese, dar mici (pentru a te proteja împotriva unor pierderi masive), prin intermediul cărților marginale, înainte de flop, din poziție.

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI TURNEE!

CE VEI GĂSI ÎN ARTICOL?

1. Negreanu, cel mai cunoscut "small baller"
2. Cum să joci "la discount"
3. Controlul potului
4. Beneficiile imaginii loose
5. Jocul după flop
6. Când să utilizezi strategia
7. Tipsuri pentru a evolua "ca la carte"

1. Negreanu, cel mai cunoscut "small baller"

Dan Harrington a vorbit pentru prima oară despre această tactică în cartea sa, Harrington on Hold'em, însă ar fi incorect să îi acordăm lui patenta pentru descoperire. Strategia a fost folosită de alți jucători înaintea lui, chiar dacă aceștia nu erau pe deplin conștienți de ceea ce fac și nu dezvoltaseră un sistem bine pus la punct (evoluau așa mai degrabă grație instinctului). În ultima decadă, metoda a fost perfecționată și teoretizată de Daniel Negreanu, cei mai mulți asociindu-i numele cu "small ball strategy".

Jocul "small ball" presupune utilizarea unei palete de cărți de start foarte mare, care să îți ofere posibilitatea să crești potul, astfel încât, în momentele în care lovești, să te poți bucura de o recompensă pe măsură. Totuși, raise-urile pe care le faci trebuie efectuate doar din poziție și este necesar să aibă o valoare mică. Pe termen lung, mult mai des nu vei avea succes pe board, astfel că, dacă investești multe fise cu mâini "la limită", stack-ul tău va avea serios de suferit. De asemenea, cel care alege să utilizeze o astfel de metodă trebuie să dețină skill-uri foarte bune pentru jocul post-flop, deoarece se va confrunta cu o serie de probleme care, în mod normal, sunt evitate prin fold-ul înainte de dezvăluirea cărților comune. Strategia funcționează cel mai bine în fazele de început ale turneelor, deși Negreanu o aplică fără probleme, și cu succes, mai ales la mesele de tip cash. 

"Dacă ai de gând să introduci tactica "small ball" în jocul tău, ai nevoie să fii sigur că ești în stare să joci foarte bine după apariția flopului. Acest lucru este determinant pentru a avea succes", sintetizează excelent metoda Lou Krieger.


2. Cum să joci "la discount"

Una dintre cheile strategiei este să găsești momentele ideale pentru a juca la un preț cât mai mic. Altfel spus, trebuie să vânezi cadrul ideal în care să te implici cu o mână cu potențial, pe care ceilalți cu greu o vor detecta, iar riscul să fie unul minim. 

De obicei, un jucător care folosește această metodă apelează la două cărți "legate", fie că e vorba de connectori sau cărți suited. Scopul principal e să completezi o mână monstru, navigând sub radar: opozanții nu te vor pune aproape niciodată pe cartea pe care o deții, astfel că vei avea mult mai ușor acces, atunci când ți se completează mâna, la tot stack-ul lor. 

Atenție, însă: absolut nimeni nu va juca exclusiv această strategie pe toată durata unui turneu, pentru simplul fapt că nu e rentabil. Dacă te vei implica în poturi mari cu perechi mici sau connectori mici, mai ales out of position, soarta îți e fără doar și poate pecetluită. Ideea de bază e să găsești acele momente în care cărțile tale, fără o valoare evidentă deocamdată, pot să se transforme pe board fără să fi investit enorm în prealabil.


3. Controlul potului în poker

Controlarea mărimii potului și limitarea chipurilor pe care ai putea să le pierzi reprezintă secretul din "small ball poker". Când aplici această tactică, vei vedea mai multe flopuri decât toți oponenții tăi, astfel că absolut de fiecare dată trebuie să ții potul sub control, pentru că altfel poți ajunge să pierzi prea mult. Scopul este să îi iei celuilalt tot stack-ul, însă cel mai des acest lucru se va întâmpla pe turn sau river, când e mult mai probabil să ajungi să deții cartea mult visată. 

Controlul potului se realizează prin apelarea la varianta "check" pe cel puțin o stradă, independent dacă ești în față sau nu. Să luăm un exemplu. Presupunem că deții un "K" în mână, iar pe flop sunt coborâte două cărți mari, atât popă, cât și as. Cu perechea de popi completată ești favorit în fața oricărei perechi pe care opozantul o poate avea, mai puțin cea de ași. Astfel, dacă ești în față, îți poți permite luxul de a-i oferi celuilalt, prin check, posibilitatea de a vedea o carte gratis. Dacă se întâmplă să fii în spate, prin check ai tu ocazia să îți transformi mâna într-una superioară (două perechi sau trips), văzând măcar o carte gratuit. Exact acest lucru trebuie să te intereseze, să ai acces la ceea ce poate fi considerată mâna cea mai bună, eventual "nuts", dar efortul pe care îl depui în pot să nu îți afecteze foarte tare stack-ul. 

O altă tactică prin care menții potul scăzut e reprezentat de checkul pe turn. Mulți apelează la continuation bet pe flop, pentru ca apoi, dacă sunt plătiți, să aplice o strategie "light", pentru a menține potul scăzut. Cu check behind (discutăm aici doar de ceea ce trebuie să faci din poziție, altfel "small ball" nici nu ar trebui să fie utilizată) nu doar că ții un control al fiselor care sunt în pot, dar îi poți oferi adversarului terenul prielinc pentru un bluff pe river. Lucru care se mulează excelent pe strategia ta, în măsura în care ultima stradă îți aduce exact cartea așteptată. Acest lucru nu se va întâmpla foarte des, fără îndoială, dar când vei prinde astfel de momente recompensa va fi pe măsură și va justifica celelate dăți când renunți la mână din rațiuni financiare.


4. Beneficiile imaginii loose

Jucând atât de multe poturi, imaginea ta va fi una de jucător loose și agresiv. Mulți vor considera chiar că ești un jucător mai degrabă slab, pentru că alegi să dai raise pre-flop cu mâini marginale, însă toate aceste lucruri nu vor face altceva decât să îți ofere mai devreme sau mai târziu suficiente privilegii.

Concret, pe termen lung vei primi același număr de cărți mari ca și ceilalți. Când vei avea A-A sau K-K, de exemplu, opozanții vor plăti mult mai frecvent, știindu-ți backgroundul. Ca atare, vei avea ocazia să smulgi mult mai multe fise de la ei - când beneficiezi de cărți mari - decât în mod obișnuit. Ei au văzut cum acționezi, știu că ai un range de cărți mare pe care te bazezi și vor fi mult mai disponibili să își pună fisele la bătaie decât în confruntările cu jucătorii tight. Astfel, prin ricoșeu, ai ocazia să îți maximizezi profitul cu mâinile "monstru" datorită strategiei "small ball" aplicată în mod normal. Imaginea în poker este totul, iar tu ai nevoie să o protejezi pe aceasta și să dai senzația că joci cât mai loose. Unul dintre punctele cheie ale strategiei "small ball" e exact acesta: toate acele beturi și raise-uri mici pe care le faci de obicei și care îți "afectează" în aparență imaginea sunt gândite și pentru a-ți maximiza profitul în situațiile în care ai mâini de start extrem de puternice. Le vei juca foarte agresiv, însă opozanții nu te vor percepe ca atare, ci vor pune raise-urile acestea pe seama agresivității duse la extrem.

De asemenea, faptul că pari a fi un adversar foarte loose îți va oferi o altă recompensă deloc de neglijat: posibilitatea de a face pariuri pentru valoare pe turn și river. Mulți confundă agresivitatea și tipologia loose cu blufful, astfel că vor fi mult mai tentați să te plătească, chiar dacă nu li s-a completat o mână foarte bună. Ca atare, poți să apelezi la value bet cu mult mai mult succes, însă reversul medaliei e cât se poate de evident: stai departe de bluffuri, pentru că ai toate caracteristicile necesare pentru a fi plătit de către ceilalți.


5. Jocul după flop

Dacă ai de gând să introduci strategia "small ball" în arsenalul tău de jucător, trebuie să ai abilități foarte bune pentru evoluția de după apariția cărților comune. Exact pe acest lucru te bazezi, că vei vedea cât mai multe flopuri din poziția ideală și la prețul corect, astfel că ai nevoie ca și skill-urile să te ajute. Mulți abordează o astfel de strategie, însă constată rapid că stilul lor nu se potrivește foarte bine cu ceea ce implică jocul post-flop. Ca atare, ai nevoie să testezi această tactică și să analizezi la rece dacă nu cumva este mai bine să rămâi sau să revii la "power poker": să joci mâini mari foarte agresiv și să încerci să culegi laurii pre-flop sau cel târziu după apariția primelor trei cărți comune.

"Small ball" îți mai oferă un privilegiu mare pe termen lung: ai ocazia să îți citești altfel opozanții și să identifici cu acuratețe range-ul lor de cărți. Pariind puțin, dar în mod repetat, ai ocazia să vezi cum acționează celălalt pe fiecare dintre stradă și poți interpreta altfel deciziile, bazându-te pe mult mai multe date (ce a făcut pre-flop, cum a acționat ulterior). Iar totul îl faci la preț redus, beturile pe care le efectuezi fiind menite să îți ofere informații suplimentare, nu și să îți afecteze dramatic numărul de chipuri din față. 

Apelând la o astfel de variantă constant, vei observa că jocul tău post flop se va îmbunătăți permanent, vei ști foarte curând să iei deciziile corecte și să separi ușor momentele prielnice de situațiile nefavorabile. Datele obținute de la adversari vor fi extrem de prețioase, mai ales că mulți dintre ei nu vor fi extrem de confortabili mereu cu atâtea runde de pariere. Ca atare, vei deține un edge important în raport cu aceștia, o recompensă deloc de neglijat.


6. Când să utilizezi strategia ”Small Ball”

Pokerul de tip "small ball" e extrem de eficient la începutul turneelor, când blindurile sunt mici, dacă ne raportăm la stackurile jucătorilor, dar și la mesele de tip cash, unde poți da adevărate lovituri în bugetul celorlalți adversari. Cu mâini speculative, dar care pot să prindă o valoare enormă pe un flop "prietenos", poți avea acces la sume impresionante în cadrul jocurilor de tip ring.

Revenind la turnee, pe măsură ce blindurile cresc și se ajunge la fazele de mijloc sau de final, tactica discutată nu mai e deloc una profitabilă sau care să se justifice. Costurile devin mult prea mari pentru a te baza pe mâini mrginale, nu mai există "spațiu" pentru manevra ta. Vei constata că uneori blindurile ajung atât de mari încât un minim raise din partea ta te poate costa uneori și 20-30% din stack, lucru de neconceput. Strategia are în vedere identificarea momentelor prielnice pentru a le specula la maximum, astfel că o poți utiliza doar în fazele incipiente ale competițiilor. 


7. Tipsuri pentru a evolua "ca la carte"

În loc de concluzie, considerăm că ar fi mult mai indicat să structurăm pe subpuncte câteva sfaturi de bază, care, dacă sunt aplicate cum am discutat anterior, fac diferența.

Cum să joci "small ball poker"?

  • Încearcă să fii implicat în cât mai multe mâini, la un preț cât mai mic.
  • Mâinile de start sunt importante, chiar dacă range-ul e unul mare. Nu are niciun sens să utilizezi cărți ca 9-2, de exemplu, acestea neavând vreo valoare. Te interesează în primul rând cărțile conectate, eventual de aceeași culoare, dar care cu greu pot fi detectate de ceilalți.
  • Trebuie să ai suficientă experiență, încât să știi să joci foarte bine post-flop.
  • Intră în poturi doar din poziție (când ești în button sau în apropierea acestuia: late position).
  • Aplică strategia doar la mesele cash și la începutul turneelor, când bet-urile pre-flop sunt "domestice" și nu îți afectează stack-ul.
  • Nu apela la bluff, pentru că imaginea nu te ajută.   

INTRĂ ÎN CAMERA DE POKER RECOMANDATĂ DE PARIURIX.COM PENTRU A PARTICIPA LA CELE MAI TARI TURNEE!

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+132.23
Câștigate
28
Pierdute
28
2
Baicu Marius
+108
Câștigate
8
Pierdute
2
3
Gabriel Morariu
+17.75
Câștigate
21
Pierdute
14
Învârte