Valoarea mâinilor și poziția în No Limit Hold'em față de Limit Hold'Em. Sfaturi utile

2020-01-07 04:00:00 1,6k 0

No Limit Hold'emul se diferențiază fundamental de Limit Hold'em, lucru pe care l-am ilustrat în detaliu în materialul acesta. Astăzi ne vom raporta la forța poziției și a valorii mâinilor la cele două jocuri de poker extrem de populare, dar și la identificarea unor strategii utile în NLHE. 

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Poziția, mult mai importantă în No Limit Hold'em

Cele mai mari diferențe dintre No-Limit Texas Hold'em și Limit Texas Hold'em implică poziția și valoarea mâinilor.

Poziția este mult mai importantă în NLHE, deoarece deciziile pe care le iei vor avea un impact uriaș asupra stackului tău. Dacă prinzi în capcană pe cineva în No-Limit, cu ajutorul poziției, poți câștiga toate chipurile sale. Prin comparație, în LHE vei avea acces doar la câteva extra beturi.

Din acest motiv, deși nu este indicat să evoluezi frecvent out of position în Limit Hold'em, pentru că în timp o asemenea abordare îți va schilodi stackul, riscul nu e atât de mare. Pentru că nu riști toate fisele adunate. Așadar, trebuie să fii mult mai disciplinat în No Limit, încearcă să fructifici la maximum momentele în care ești cutoff sau button. Aceste poziții îți vor oferi prilejul să vorbești ultimul după apariția cărților comune și să ai mult mai multe informații despre ce dețin ceilalți, judecând după acțiunile întreprinse.

Cărțile mari în NLHE vs LHE

Conectorii mari precum A-K, A-Q și K-Q scad în valoare atunci când joci No-Limit. Cum așa, te vei întreba? Explicația e simplă: este mai probabil să câștigi poturi mici și să pierzi poturi mari cu aceste tipuri de mâini. 

De asemenea, toate perechile cresc în valoare atunci când joci No-Limit deoarece poți să te dublezi pe seama adversarilor tăi atunci când ai lovit un set.

Perechile mari, AA și KK, cresc și ele în valoare atunci când joci No-Limit, din moment ce ți se oferă din nou o oportunitate de a prinde pe cineva în capcană pentru întregul său stack.

Mărimea stackului

În No-Limit, este important să ții în permanență evidența numărului tău de fise, dar și al celor cu care lupți pentru pot. Variația dimensiunii stackului afectează în mare măsură modul în care se evoluează. Să ne raportăm la un exemplu, pentru a înțelege mai bine.

La un joc de tip cash, ai 500$, iar un alt jucător mai deține doar $25. La un nivel de blinduri de $2/$4, te situezi în big blind, iar dealerul ți-a împărțit J-10 suited. Adversarul cu stack mic împinge all-in din UTG, iar toți ceilalți adversari foldează.

Foarte mulți sunt tentați să plătească aici, crezând că riscă o mică parte din fisele avute la dispoziție. Aceasta este, însă, în mod clar o situație în care ar trebui să renunți, din moment ce în general vei pleca în spate. Doar o pereche medie în rangeul celuilalt ar duce la o situație de coin flip. În rest, pornești ca outsider. În plus, riscul unui câștig suplimentar de 21$ nu este un joc profitabil. Dacă adversarul tău ar avea și el 500$, atunci un call poate fi acceptabil. Ai avea astfel șansa de a câștiga 500$, cu riscul a doar $21. Decizia de a da call în această a doua situație depinde și de calitățile oponentului după apariția cărților comune. Dacă îl poți prinde într-o cursă, fiind mai bun decât el în jocul post-flop, ai șanse mari să culegi roadele unui pot mare.

Tipsuri pentru No Limit Hold'em

Jucarea prea multor mâini. Trebuie să faci o selecție atentă a cărților de start. Într-un joc standard de cash, de $2/$4, spre exemplu, trebuie să ajungi să vezi flopul în 20-30% din cazuri. Aceasta înseamnă foldarea unei mâini ca A-J din UTG, renunțarea la K-10 din poziția de mijloc, etc. Evoluează mai tight, din poziție, și o să vezi beneficiile aduse de această strategie.

Selectarea mesei. La jocurile de tip cash, ai varianta să te așezi unde dorești. E necesar să ai cel puțin câțiva jucători slabi la masă când intri în joc. Utilizează un table selection tool pentru a ști unde poți juca profitabil sau pur și simplu observă tendințele mesei, prin studierea câtorva zeci de mâini. Ai nevoie să joci împotriva unor adversari slabi, care să îți ofere prilejul să îți mărești stackul. Mereu e necesar să ai un edge împotriva unor jucători de la masă, altfel sesiunea nu va fi una profitabilă.

Joacă jucătorul. Încearcă să fii foarte atent și să evaluaezi rapid concurența: cine joacă mâini inferioare, cine foldează când e agresat, cine face beturi cu drawuri, cine plătește cu mâini marginale, cine poate fi bluffat, cine bluffează, etc. Doar știind cu exactitate împotriva cui joci poți lua deciziile corecte, în majoritatea cazurilor. Într-un fel îți vei manifesta agresivitatea în fața unui jucător tight, care evoluează doar în carte și altfel de atitudine vei avea în fața unui "calling station".

Fold sau raise. Mulți specialiști sunt de părere că, cel puțin la un nivel scăzut, "callul" nu ar trebui să existe în arsenalul unui jucător care vrea să câștige. Dacă nu încerci să întinzi o capcană cuiva, știind că va paria în continuare, încearcă să te rezumi pe cât posibil doar la fold sau raise.

Respectă raisurile. Acest lucru este valabil mai ales pe turn și river, deoarece cei mai mulți dintre jucători vor face acele beturi bazându-se pe o carte bună. Nu intra în astfel de dispute decât dacă ai la rândul tău o mână cu perspective, iar pot odds îți sunt favorabile.

Ridică atunci când deții cărți mari. Dacă ai AA-QQ sau connectori de vârf (A-K, A-Qs), vino cu raise pentru a determina perechile mici și diverși conectori să simtă că plătesc pentru a vedea cărțile comune. Ei îți vor oferi posibilitatea să te dublezi, de aceea trebuie să îți dorești să construiești poturi mari, din care să le fie greu să iasă. Uneori cartea lor se va completa, iar tu vei simți ce înseamnă un bad beat. Tocmai de aceea trebuie să faci un raise cât mai mare: chiar dacă un adversar plătește acum și te învinge, pe termen lung nu i se va completa mâna de suficient de multe ori încât să se justifice acțiunea pe care a făcut-o. În majoritatea cazurilor, deci, vei face profit de pe urma faptului că nu au știut să foldeze la timp.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!