Cum trebuie jucate draw-urile mari în poker? Agresivitatea e cheia

2020-01-07 09:10:00 1,7k 0

Draw-urile de chintă sau de culoare în poker trebuie jucate în general precaut, prea mulți fiind în continuare tentați să supraestimeze o astfel de mână. În fapt, să investești o mulțime de fise într-o mână care încă nu are o valoare concretă pare o strategie greșită. Totuși, există momente când poți să devii mult mai agresiv, în condițiile în care te afli pe un draw mare. La un astfel de caz ne vom raporta în prezentul articol, pentru a vedea ce trebuie făcut atunci când ai ceea ce pare a fi cea mai promițătoare carte.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Agresivitatea e cheia

Când ai un flush draw în No Limit Hold'em, există multe moduri diferite pe care le poți alege să le joci. Uneori este mai bine doar să mergi pe varianta check și să speri că ai lovit cea de-a cincea carte de același simbol pe strada următoare. Alteori vei dori să joci acel flush draw agresiv și să ridici, astfel încât să te bazezi pe faptul că oponentul va folda. Există multe variabile diferite - de la puterea așteptată a mâinii tale, la imaginea pe care o ai și la tendințele adversarilor.

În general, ar trebui să joci drawurile mari cu foarte multă agresivitate. Evoluând astfel ne oferim două modalități de a câștiga mâna; fie adversarul nostru foldează imediat și câștigăm fise fără luptă, fie ajungem la showdown, unde ne bazăm pe gambling. Ambele scenarii sunt de urmat și nu poți spune niciodată că ai greșit fundamental când aplici o astfel de tactică. Singurul caz în care ai dori să încetinești acțiunea, să păstrezi potul în anumite limite, este când te confrunți cu un jucător extrem de tight, al cărui range e foarte limitat. Într-o astfel de situație, e de optat mai degrabă pentru un check-call, evident în măsura în care pot odds îți sunt favorabile.

De asemenea, trebuie spus că este de preferat să îți manifești agresivitatea mai degrabă la mesele cash, unde ai oricând opțiunea rebuy-ului, în detrimentul turneelor de tip freezout, unde îți joci prezența în competiție. 

Cât de mare e un draw mare

Pentru a înțelege cum trebuie să joci un draw mare, ar trebui să ne raportăm la un exemplu concret, astfel încât să înțelegem cu exactitate unde ne aflăm și care sunt variabilele de luat în considerare.

Să ne imaginăm, așadar, că suntem la un joc de tip cash no limit hold'em, unde blindurile sunt de $2/$5. Din cutoff, primim 8-9 pică, iar în fața noastră un adversar din middle position ridică la $20, înainte ca un jucător din hijack să plătească raise-ul. Trebuie spus că nu e un moment ideal să intrăm în pot, în condițiile în care ambii adversari etalează un joc destul de tight. Totuși, avem poziție în raport cu amândoi, iar stackurile avute - destul de mari pentru toți trei - promit o recompensă pe măsură în situațiile ideale. Cu alte cuvinte, nu e greșit să ne implicăm în pot, măcar pentru a vedea un flop.

Dăm call, așadar, iar flopul ne oferă un draw monstru: 6 pică - 7 pică - 2 romb. Raiserul original mizează pe un C-bet, de $40, iar jucătorul din hijack mărește la $120. Acțiunea ajunge la tine. Ce faci în acest caz: fold, call sau re-raise all-in?

Pot odds și agresivitatea

În această mână am asistat la un raise și un re-raise până la noi, pe flop. Deținem open-ended straight flush draw, cu nouă outsuri disponibile pentru o culoare și opt outsuri pentru chintă (cei 4 cinciari și cei 4 decari din pachet). În total, avem 17 cărți care, dacă vin, ne îmbunătățesc mâna, transformând-o probabil în cea mai bună.

Nu stăm ideal din punct de vedere al pot odds pentru un call. Pentru a vedea următoarea carte, trebuie să punem $120 într-un pot de $220. În plus, nu închidem acțiunea dacă dăm doar call. Agresorul inițial poate miza pe un re-raise, lucru care ar fi în detrimentul nostru. Avem totuși ceva implied odds, astfel că un call aici nu ar fi o variantă tocmai greșită.

Cu toate acestea, unul dintre avantajele primordiale ale drawurilor mari este că acestea au o echitate excelentă împotriva rangeului adversarilor. Dacă adăugăm fold equity la momentele când jucăm foarte agresiv, putem crea din această situație una extrem de profitabilă.

În acest caz, un re-raise all-in din partea noastră ar exercita o presiune semnificativă atât asupra agresorului inițial, cât și asupra oponentului din hijack. Putem câștiga cu această mutare încă de pe flop, fără a se ajunge la showdown. În orice caz, și dacă suntem plătiți, cu siguranță că vom arunca un jucător din mână și vom merge într-un heads-up. Astfel, vom avea peste 50% echitate împotriva gamei adversarului nostru. În concluzie, putem câștiga acest pot într-o proporție destul de mare, shovând all-in pe flop.

Pentru a juca drawurile mari profitabil, trebuie să fii dispus să le utilizezi cu maximă agresivitate, mai ales în situațiile în care poți crea fold equity. Exemplul de mai sus e unul perfect: concret, doar o pereche de popi, de ași sau un set ar justifica un call din partea opozanților. Chiar și în aceste momente, când vom fi plătiți, există o mulțime de outsuri care ne transformă mâna într-una câștigătoare.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!