Cum să joci trips în poker. Și profesioniștii greșesc?

2020-01-08 05:10:00 1,5k 0

Să prinzi trips în poker (trei bucăți, cu o singură carte din mână) înseamnă de obicei că te afli într-o situație excelentă, în care în cele mai multe cazuri ești în față. Însă o astfel de mână te poate face uneori să pierzi o mulțime de fise. În prezentul articol vom încerca să explicăm cât de important e să ai în vedere anumite aspecte, înainte de a-ți pune la bătaie aproape întregul stack pe o asemenea mână. Pe lângă cartea ta, contează enorm imaginea pe care o ai, tipologia adversarului sau rangeul lui.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Pentru a învăța cum să evităm capcanele, ne vom raporta la o mână jucată de curând de Jonathan Little. În vârstă de 33 de ani, el este un jucător foarte agresiv, care în general citește perfect situațiile de la masă. A câștigat peste 6,7 milioane de dolari din pokerul live, iar de curând și-a lansat un canal de youtube în care împărtășește cu iubitorii pokerului diferite opinii despre ce se întâmplă în turnee sau la competițiile de tip cash.

Săptămâna trecută, el a descris o mână pe care a avut-o într-un turneu online și în care a prins trips pe turn. Haideți să vedem ce a avut de spus Little și să analizăm împreună apoi dacă și unde a greșit.

Trips contra unui adversar tight

"Mâna din această săptămână mă găsește în situația de a face o manevră puternică post-flop. Dar trebuie să fiu oarecum precaut, deși prind trips; pentru că lupt împotriva unui adversar tight, care are în rangeul său cărți puternice, care pot să mă învingă", își începe profesionistul nostru discursul. Să vedem ce s-a întâmplat exact.

"Blindurile erau 200/400, cu un ante de 50. Cu un stack sănătos, de 35.000 de fise, am deschis pentru 1.000, din buton. Aveam K cupă - 10 cupă. Small blind-ul a foldat, dar cel din big blind, care a început mâna cu un stack mai mare decât al meu, aproximativ 50.000 de jetoane, a apelat la un three bet: a ridicat la 3.400. Mulți profesioniști apelează la un three bet când nu sunt în poziție, exact ceea ce a făcut acest jucător aici.

A trebuit să decid dacă dau call, fac four bet sau foldez; și în cele din urmă am ales prima variantă. Cu aproape 7.500 de fise în mijloc, flop-ul a venit K romb, 7 romb, 2 treflă, oferindu-mi top pair.

Oponentul meu a făcut un bet de 3.500 fise. Așa cum se întâmplă în astfel de situații, contra unui adversar tight, cu multe fise, cu o asemenea mână îți dorești să joci un pot mediu. Așa că am hotărât să dau doar call și să păstrez potul în anumite limite. Turnul - K pică - mi-a oferit trips, iar adversarul meu a pariat 5.000 de fise (aproximativ o treime din pot).

Chiar dacă mi-am imbunătățit mâna, încă nu am vrut să cresc pentru valoare aici, pentru că oponentul meu ar fi putut chiar să mă bată. Am dat doar call, potul crescând la 25.000 jetoane și lăsându-mă cu mai puțin de 25.000 de fise în față.

Riverul a fost Q pică, și opozantul meu a bătut în masă (check). În acest moment, cred că am cea mai bună mână de cele mai multe ori, dar vreau să pariez aici? Și dacă da, cât de mult?", se întreabă Little.

Soluția corectă

Fără îndoială că Little are o experiență mult mai vastă și înțelege pokerul la un alt nivel decât noi. Totuși, din datele oferite de el - adversar tight, care face three bet pre-flop și atacă fiecare din următoarele două străzi - există rațiunea să se facă un value bet pe river din partea lui Jonathan?

De discutat ar fi și justețea call-ului pre-flop cu K-10, contra unui adversar "bunker", însă, având poziție, e de înțeles probabil că a vrut să vadă flopul. După turn, omul nostru "lovește" trips, dar e conștient că poate fi încă în spate și alege doar varianta call.

Drept urmare, e necesar un value bet pe river, în această situație? Little a văzut semn de slăbiciune în checkul oponentului, după apariția ultimei cărți. E posibil ca acesta să aibă ași sau valeți și să considere că a investit prea mult în mână. Nu vrea să se expună unui re-raise din partea adversarului, astfel că renunță la agresivitatea arătată până acum. Totuși, acele două mâini și, poate, un A-Q, sunt singurele variante pe care big blindul le poate avea și care să justifice un value bet din partea lui Little.

În restul variantelor, Jonathan fie e mult în spate (oponentul are A-K, K-Q sau pereche de șeptari sau doiari), fie are o mână care nu îi va permite să răspundă la pariul pentru valoare. Se poate ca oponentul să aibă o mână monstru și să prefere checkul? Da, pentru că Little este un jucător extrem de agresiv. El se prea poate să fi stat pe un draw de culoare, necompletat. Dacă ar fi pariat, jucătorul din big l-ar fi aruncat fără îndoială pe omul nostru, în măsura în care el aștepta un romb pentru culoare. Drept urmare, check-ul lui nu e greșit să considerăm că poate fi un bluff catcher. Judecând după aceste două aspecte, considerăm că un value bet aici nu își are sensul. Adversarul va avea mult mai frecvent o mână mai puternică sau una care să nu îi permită să plătească. În rangeul său se însriu prea puține variante favorabile pentru Little, ca să se justifice un value bet (J-J, A-A și A-Q).

Ce s-a întâmplat în realitate

Little a mers pe flerul său și a considerat semn de slăbiciune check-ul adversarului de pe river. A sperat, mai mult ca sigur, ca acesta să aibă o pereche și să nu renunțe la ea. În consecință, omul nostru a pariat aproximativ 13.000 de fise pe river și a primit un call instantaneu. Adversarul a întors A-K pentru trips, dar cu kicker mai mare. "Îmi pare rău că am făcut un bet atât de mare pe river", recunoaște americanul, conștient cumva că a fost departe de abordarea ideală.

În conluzie, deși să prinzi trips la masa de poker e o situație favorabilă de multe ori, trebuie să fii foarte atent la multe alte detalii: tipologia adversarului, stilul și rangeul său, câte fise sunt în pot, echitatea avută, dar și logica mâinii.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!