Cum să joci mâna mai bună contra draw-urilor! Atragi adversarul în pot sau îl forțezi să foldeze?

2020-01-16 09:50:00 1,5k 0

Una dintre problemele fundamentale pe care le are orice jucător de poker e reprezentată de momentele în care are o mână ce pare a fi cea mai bună în acel moment, însă bănuiește că adversarul se află pe un draw. Cât și cum trebuie să pariezi în astfel de situații, iată o întrebare la care puțini jucători începători știu un răspuns exact.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

În asemenea momente, trebuie să faci beturi astfel încât să te protejezi, să nu îi oferi celuilalt prețul corect pentru a plăti, însă există și un alt aspect pe care trebuie să îl iei în considerare: pe cine ai în față și care e nivelul opozantului. 

Ceea ce este însă clar și trebuie să devină un automatism în joul tău e că trebuie întotdeauna să pariezi în aceste situații. Când ai ceea ce pare mâna cea mai bună și suspectezi că oponentul stă pe un draw, nu ai voie aproape niciodată să îi oferi posibilitatea de a vedea o carte gratis. Dar discuția se leagă de mărimea betului, iar un răspuns cu adevărat corect e foarte greu de dat. În cele ce urmează vom încerca să îți prezentăm două variante de luat în calcul, acestea urmând a fi ajustate de tine în funcție de tipologia adversarului sau de situația de la masă.

Nu îi acorda pot odds

Trebuie să știi în primul rând ce vrei să faci prin pariul tău. Una dintre variante e să îl faci pe adversar să plătească un preț mai mare decât șansele pe care le are să i se completeze mâna. Astfel, pe termen lung, cu un asemenea bet tu vei ieși tot timpul în câștig în raport cu astfel de oponenți.

Exemplul este extrem de grăitor în poker, astfel că și de data aceasta ne vom raporta la unul, pentru a înțelege mai bine prima situație dezbătută. Să presupunem că te afli într-un joc de tip cash, cu valoarea blindurilor de $1/2 NL; la masă sunt mai mulți adversari care nu sunt foarte experimentați. Ei tind să joace prea multe mâini preflop, apoi rămân cu mâna avută nejustificat de mult, deși ar trebui să foldeze. În același timp, tu joci selectiv și agresiv, masa fiind ideală pentru tine.

Acum, să ne imaginăm o situație în care ajungi pe turn, împotriva unui singur jucător. Și trebuie să decizi cât de mult să pariezi cu o mână de care ești sigur că este în față în acest moment. Îl bănuiești pe oponent că are un draw de culoare și trebuie să acționezi. Să spunem că ai K romb - K treflă și ai ridicat din middle position la 10$. Buttonul și blind-ul mic au dat call, iar flop-ul a fost 10 cupă - 7 cupă - 2 treflă.

Ai un stack de aproximativ 400$, iar acțiunea ajunge la tine, agresorul inițial. Pariezi 20$ și rămâi în pot doar cu cel din small blind, care s-a gândit foarte mult înainte să dea call. Turnul e Q treflă și, aproape sigur, ești în continuare în față. Bănuiești că adversarul aștepta o nouă cupă pentru completarea draw-ului, care nu a venit. 

Obiectivul tău principal trebuie să fie legat de ceea ce vrei să faci cu noul tău raise. Asta va determina mărimea betului, după ce opozantul va fi mers iar pe varianta check.

O variantă ar fi să îți faci drept țel protejarea mâinii. Ești în față, și nu vrei să îi oferi prilejul celuilalt să i se completeze drawul. Astfel, cu un bet de 100$ vei forța blind-ul mic să foldeze mâna care așteaptă să fie îmbunătățită. În acest fel, ai câștiga potul fără riscul să fii depășit pe river. Vei încheia mâna acum și aici.

Dar, în egală măsură, ai putea să îți dorești să îl atragi pe adversar în pot, oferindu-i pot odds greșite. Mai exact, l-ai forța la un call, care, pe termen lung, e soluția incorectă. Concret, tu vei câștiga mai multe fise prin păstrarea adversarilor în mâini pentru un preț greșit decât prin parierea unei sume mari, care să îi forțeze la fold.

Așadar, dacă vei paria 30$, îi vei oferi tipului din small pot odds de 3 la 1. Încurajezi un call, dar prețul este prea mare pentru a-l justifica; deoarece adversarul tău își va completa draw-ul în doar una din patru variante. Matematica înseamnă putere, iar tu tocmai ai făcut mutarea câștigătoare. Pe termen lung, cu un asemenea bet în fața unor astfel de adversari, vei fi mereu în câștig.

De ce să pariezi mult

Există o altă alternativă la playul de mai sus, contra unor adversari slabi. Aceștia fac adesea greșeli mari, iar tu trebuie să știi să beneficiezi la maximum de ele.

În exemplul de mai sus, unii jucători nu vor renunța la un flush draw, indiferent de ce preț au de plătit pentru a vedea riverul. Ce se întâmplă dacă small blind-ul ar fi fost un astfel de jucător?

Împotriva unor asemenea oponenți, ar trebui să faci un pariu uriaș pe turn; nu pentru a te proteja și a-l forța pe celălalt să foldeze, ci pentru că ar putea să dea call. Iată mai jos o listă de lucruri pe care să le iei în calcul într-un astfel de demers. Așadar, un bet foarte mare al tău pe turn - în speranța că vei fi plătit - are sens dacă:

- ai dominat masa și ai o imagine de jucător loose.

- stack-ul oponentului a scăzut mult în ultima perioadă. Acesta e tiltat și vrea să se dubleze cu orice preț. Ca atare, e gata să apeleze la gambling pentru a se "pune pe picioare".

- oponentul a arătat în trecut că renunță foarte greu la draw-uri, considerând că au o valoare mult mai mare decât se întâmplă în realitate.

- ai arătat că ești capabil de bluff și ai întors măcar o dată în trecutul recent o mână slabă, pentru a le arăta celorlalți capcana întinsă.

- adversarul e un "calling station" și nu înțelege importanța procentelor în no limit hold'em.

- celălalt are un stack foarte mare, după un run bun și consideră că nimeni și nimic nu îi poate sta în față, fiind într-o perioadă de grație.

Împotriva jucătorilor care au caracteristicile descrise mai sus, un pariu mare pe turn are sens. Trebuie să realizezi că overbet-ul tău nici nu trebuie să fie plătit de fiecare dată pentru a-ți oferi profit. Mai exact, presupunând că pariezi 100$, e nevoie ca celălalt să răspundă o dată din trei pentru ca tu să fii în profit. Jucătorii experimentați rareori vor face aici un call, știind că nu au pot odds favorabile, însă de pe urma începătorilor poți profita la maximum cu o asemenea abordare.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!