Cum să câștigi poturi fără a arăta mâna câștigătoare

2020-01-08 09:50:00 1,8k 0

Succesul în poker depinde în mare măsură de modul în care reușești să câștigi poturi fără a arăta mâna câștigătoare. Pe termen lung, toți jucătorii vor primi în egală măsură cărți de start bune, respectiv fără valoare. Diferențele se creează exact judecând după acest aspect: unii reușesc să câștige foarte multe poturi fără a fi nevoiți să arate cărțile. Să ajungi să faci asta ai nevoie de experiență, agresivitate și citirea perfectă a adversarilor și a situațiilor de la masă. 

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Mulți specialiști consideră că adunarea de fise fără showdown e adevăratul secret spre profitul în poker. Astfel, unii ajung să se impună în turnee importante, iar alții - care sunt prea pasivi și așteaptă mult prea mult riverul pentru a-și dezvălui puterea mâinii - se zbat în mediocritate. Să câștigi poturi fără a arăta mâna nu e deloc atât de complicat pe cât ar crede cei mai mulți. Astăzi ne vom opri asupra a două strategii de bază care să te ajute în acest demers.

Fură blindurile mai des

Când oamenii se gândesc cum să câștige poturi fără showdown, puțini iau în calcul că cea mai ușoară metodă e să realizezi acest obiectiv înainte de flop. De fiecare dată când o asemenea mutare îți va reuși, vei câștiga 1,5XBB. Pare puțin, vor gândi destui, însă pe termen lung un astfel de play îți va oferi o mulțime de jetoane fără luptă.

Strategia îţi oferă prilejul să câştigi cu mâini medii sau marginale. Pe care de obicei nu ai vrea să le joci postflop. Să ne imaginăm că apelezi la o asemenea tactică o dată la un tur de masă. Ce se întâmplă? Ai garantat faptul că în acea perioadă nu vei pierde din stack-ul tău din cauza blindurilor. Mult mai importantă este această abordare pe final de turnee; atunci, fisele capătă o cu totul altă valoare, iar strategia discutată e extrem de valoroasă. În asemenea momente, nu îţi mai permiţi play-uri foarte multe, fiecare mână în care intri poate să se termine cu un shove all-in. În astfel de condiţii, să reușești să furi blindurile de la ceilalţi e vital.

În paralel, dacă vei începe să furi blindurile mult mai des, îți vei construi o imagine de jucător agresiv. Iar ceilalți te vor eticheta drept un adversar loose și vor dori la un moment dat să intre în joc cu cărți de start sub rangeul lor obișnuit. Acest din urmă fapt te ajută enorm în momentele în care deţii un "monstru". Ceilalţi ştiu că obişnuieşti să "furi" şi vor fi mult mai deschişi spre a te plăti. Lucru care s-ar întâmpla mult mai rar în măsura în care ai avea o imagine de jucător tight.

Spuneam mai sus că trebuie să folosești mâini marginale când vrei să furi blindurile, însă acestea trebuie să îți ofere perspective după apariția cărților comune. Nu apela la mâini de start ca J-4 offsuited sau K-3. Asemenea cărți nu îți oferă perspective. Încearcă să utilizezi cărți suited sau connectori, pentru a avea o șansă în plus când ești plătit.

De ce trebuie să ții cont:

- ce jucători sunt în blinduri: e de preferat să încerci să furi când oponenții din blinduri sunt tight și joacă doar o paletă limitată de cărți. Ei vor renunța mult mai ușor la mână decât opozanții loose.

- poziția ta: locul ideal de unde trebuie să folosești strategia e buttonul, după ce cei din fața ta vor fi foldat. Nu încerca această tactică din early position, pentru că nu va da randament.

- imaginea de la masă - ai nevoie să fii considerat de ceilalți un jucător calculat, care se bazează pe cărți bune. Cu cât un jucător mai loose folosește acest play, cu atât tendința generală de a-l plăti va fi mai mare.

Semi-bluff pe flop

Semi-blufful este o armă indispensabilă în arsenalul oricărui jucător de poker. Când pariezi cu o mână care probabil nu e cea mai bună în momentul respectiv, dar care are şanse bune să se îmbunătăţească ulterior, înseamnă că apelezi la un semi-bluff. Acest lucru contribuie din plin la crearea unei imagini agresive şi îţi mixează jocul, astfel încât oponenţii să nu te poată citi cu uşurinţă.

Semi-blufful reprezintă un alt mod de a începe sâ câștigi mai multe pot-uri fără showdown. Strategia e simplă: în loc să mergi pe varianta call, pe flop, încearcă să mărești mult mai frecvent. Evident, în situațiile în care mâna ta oferă perspective. Draw-urile - de chintă, dar mai ales de culoare - îți oferă o echitate excelentă pentru acest play.

Pe lângă faptul că vei putea câștiga fise fără luptă, cu mâna mai slabă în acel moment, vei avea și prilejul să controlezi potul. Să ne imaginăm un exemplu: deții A cupă - J cupă pe un flop 3 cupă - 6 pică - 10 romb. Aceasta este o mână cu o mare echitate ascunsă: poți spera la chintă, la culoare, plus ai varianta să ți se completeze cea mai mare pereche, prin apariția oricărui as sau valet, pe turn. Într-o astfel de situație, o creștere pe flop poate adesea să îți ofere mai multe modalități de a câștiga potul.

Uneori, dacă vei da raise aici, adversarul va arunca o mână mai bună, cum ar fi perechea de șesari sau o pereche medie la el în mână. Dar, chiar dacă oponentul dă call, poți plasa un nou pariu pe turn. Orice cupă sau carte mare va fi un scare card pentru opozant, iar ție îți poate deschide noi posibilități.

Evident, scopul principal e să închei acțiunea pe flop, însă chiar dacă ești plătit ai destule opțiuni de a câștiga în continuare mâna. 

În concluzie, pokerul nu este un joc foarte dificil de înțeles, la prima vedere. Oricine își dă seama că trebuie să dea raise cu pereche de ași sau trebuie să foldeze când nu i s-a completat nimic. Adevărata artă, care face diferența între un jucător bun și unul mediocru, e reprezentată de modul în care reușești să câștigi fise fără showdown. Să reușești să îl convingi pe celălalt să renunțe la o mână mai bună, iată un obiectiv care poate fi atins cu cele două strategii discutate mai sus.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!